21. travnja 2015.

Moelleux au chocolat / Mekani francuski čokoladni kolač

Moelleux (franc. mekani) au chocolat je poznati francuski kolač koji se peče na nešto višoj temperaturi od uobičajene i to vrlo kratko, oko 8 minuta, tako da u sredini ostane tekući. Ovaj kolač se ipak razlikuje od također poznatog i sličnog, "fondant au chocolat", koji sadrži veću količinu jaja i manje brašna.

Često u ovakve dekadentne  čokoladne kolače dodajem šumsko voće poput malina, višanja, suhih šljiva namočenih u rumu, zbog kontrasta okusa - slatko-kiselo, te serviram sa kuglicom sladoleda od vanilije koji dodatno osvježi cijelu kombinaciju.

Moelleux au chocolat možete jesti toplog, ali dobar je i kada se ohladi jer dobije teksturu gustog mekanog čokoladnog karamela, i vjerujte mi na riječ, teško ćete mu odoljeti.

Recept je preuzet iz francuskog časopisa Elle a table, sa nekim mojim izmjenama, naravno.

Sastojci:
250 g tamne čokolade (minimalno 55% - 70 % kakaa, ja sam koristila 55 %)
150 g maslaca
80 g melasa tamnog šećera, ili tamni muscovado šećer (nemojte stavljati obični šećer jer se razlika u okusu dosta osjeti)
70 g pšeničnog brašna
5 jaja
150 g malina ili višanja (koristim zamrznute)

Pećnicu zagrijte na 220C.
Tamnu čokoladu i maslac otopite na pari. Jaja i šećer umutite, dodajte brašno, pa otopljenu čokoladu i maslac. Umutite sve zajedno pjenjačom pa izlijte u keramičku posudu ili pleh premazan maslacem i posipan šećerom. Po površini rasporedite maline ili višnje te pecite 8 minuta. Kolač servirajte odmah sa kuglicom sladoleda.
Za kraj, malo glazbe kojoj se divim... :-)