Često u ovakve dekadentne čokoladne kolače dodajem šumsko voće poput malina, višanja, suhih šljiva namočenih u rumu, zbog kontrasta okusa - slatko-kiselo, te serviram sa kuglicom sladoleda od vanilije koji dodatno osvježi cijelu kombinaciju.
Moelleux au chocolat možete jesti toplog, ali dobar je i kada se ohladi jer dobije teksturu gustog mekanog čokoladnog karamela, i vjerujte mi na riječ, teško ćete mu odoljeti.
Recept je preuzet iz francuskog časopisa Elle a table, sa nekim mojim izmjenama, naravno.
Sastojci:
250 g tamne čokolade (minimalno 55% - 70 % kakaa, ja sam koristila 55 %)
150 g maslaca
80 g melasa tamnog šećera, ili tamni muscovado šećer (nemojte stavljati obični šećer jer se razlika u okusu dosta osjeti)
70 g pšeničnog brašna
5 jaja
150 g malina ili višanja (koristim zamrznute)
Pećnicu zagrijte na 220C.
Tamnu čokoladu i maslac otopite na pari. Jaja i šećer umutite, dodajte brašno, pa otopljenu čokoladu i maslac. Umutite sve zajedno pjenjačom pa izlijte u keramičku posudu ili pleh premazan maslacem i posipan šećerom. Po površini rasporedite maline ili višnje te pecite 8 minuta. Kolač servirajte odmah sa kuglicom sladoleda.
Za kraj, malo glazbe kojoj se divim... :-)
1 komentar:
Divno izgleda!
Objavi komentar