26. travnja 2015.

Polpete od srdela u šugu od pomidora / Sardine balls in tomato sauce


Srdela je plava riba prilično intenzivnog okusa koja mi je često odlična zamjena za meso, i dok neki frču nosom na samu pomisao konzumacije iste, ja guštam u okusu i raznim jelima. :-)
                                                                Srdele pečene na grill tavi
Ova riba spada u jednu od najzdravijih vrsta ribe i najzdravijih namirnica, izuzetno bogate omega 3 masnim kiselinama.

Nekoliko puta mi je prijatelj spomenuo pripremu ovih polpeta, a kasnije sam se i sama sjetila kako Talijani baš vole ovakva jela. Tipičan primjer su "sarde a beccafico", poznato sicilijansko jelo. Radi se o pečenim zamotuljcima srdela punjenim pinjolima, grožđicama, kaparima, peršinom, kruhom... ukratko rečeno, savršen proljetni/ljetni ručak. :)

Nakon pretraživanja "polpette di sarde al sugo", naišla sam na dosta recepata, između ostalog i na marokansku verziju ovih polpeta. Marokanci obično dodaju začine poput korijandra, kumina, paprike, ljute papričice itd. dok se u sicilijansku ili talijansku verziju dodaju grožđice i pinjoli.
Na kraju sam se ipak odlučila za talijanski recept bliži našem podneblju i pripremila svoju verziju ovog jela. Umak od rajčice sam obogatila sa puno češnjaka, luka, peršina i maslinovog ulja baš kao što moja nona priprema klasični primorski brudet od ribe.

Preporučam da ovo jelo jedete toplo, uz palentu ili dobar kruh, a može vam se dogoditi da uopće ne primijetite da je glavni sastojak polpeta upravo riba. :-)

Dakle, recept za 4 osobe je sljedeći.

Sastojci:
300 g očišćenih srdela (oko 1/2 kg neočišćenih srdela)
30 g pinjola
1 jaje
30 g grožđica
50 g pecorina ili parmezana
350 g krušnih mrvica ili starog kruha usitnjenog u multipraktiku

+  maslinovo ulje za prženje

Za umak:
ekstra djevičansko maslinovo ulje
1 luk
3 češnja češnjaka
1 vezica peršina
1 žlica kapara
500 g umaka od rajčice
1 dl crnog vina

Srdele očistite od glave, iznutrica i središnje kosti. Narežite ih na komadiće. Dodajte umućeno jaje, pinjole, grožđice, parmezan i 250 g krušnih mrvica te miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Ukoliko je smjesa previše mekana, dodajte još krušnih mrvica. Oblikujte kuglice te ih uvaljajte u preostalih 100 g krušnih mrvica.
U odgovarajuću užu posudu ulijte dosta ulja, pa kada se ugrije (idealno bi bilo da se zagrije na 180C) pržite polpete do zlatno-smeđe boje. Odložite ih na ubruse da se ocijedi višak ulja.

U drugoj posudi zagrijte malo maslinovog ulja, pa dodajte narezani luk, češnjak i peršin i pirjajte 5 minuta. Dodajte umak od rajčice, kapare i crno vino te kuhajte 10-ak minuta. Dodajte u umak polpete od srdela te kuhajte na laganoj vatri još 5-10 minuta. Začinite po želji svježe mljevenim crnim paprom.

Servirajte odmah uz palentu ili uz domaći kruh.

Za kraj, lijepa pjesma sa odličnog novog albuma Carmen Consoli :)

Broj komentara: 5:

Petra Kranjica kaže...

Odlično izgleda!

Tamara kaže...

savršeno!

Unknown kaže...

Super izgleda :)

https://foodpassionatehr.blogspot.com

Anonimno kaže...

Prvi put se javljam na tvom blogu, iako ga vec duze vremena pratim (preporuka Mimi's Kingdom). Jednostavno moram - riba je u pitanju :-) Ovo sam jela na Siciliji pre par godina i mene je ostavilo bez reci. Savrsenstvo! Moracu da probam!

Anonimno kaže...

Jako obećavajuće! Spremam u favorites👌