4. prosinca 2011.

Jestivi božićni poklon - Speculoos krem namaz

Odlučila sam ovaj mjesec, za mene najljepši i "najtopliji" mjesec u godini, počastiti vas sa nekoliko meni osobno jako dragih, novih ili već isprobanih  jestivih poklona.
Obično za blagdane ne razmišljam pretjerano što bih mogla pokloniti meni dragim ljudima i obitelji. Uvijek su to nekakvi jestivi keksići, čokoladice, home-made džemovi, kremice, kolačići, truffles itd.. ono što u velikom luku izbjegavam su shopping centri i kupovanje poklona u istima.  Umotam, stavim mašnicu, a ove godine sam se dosjetila napraviti jedan mali pečatić "ebba's cuisine", pa neka moja mala radionica ima i svoj pečat i potpis! ;)
Pošto oduvijek  obožavam Speculoos kekse, a znaam da ih jako puno ljudi ili obožava ili ne voli, jednom prilikom dok sam istraživala povijest i nastajanje  ovog  poznatog belgijskog keksa, saznala sam da postoji i krem namaz od Speculoosa. Naravno da mojem oduševljenju nije bilo kraja, a već sam razmišljala kako ću ga napraviti u kućnoj radinosti!
A onda sam kupila i fenomenalnu kuharicu autorice Sigrid Verbert (Il cavoletto di Bruxelles) u kojoj sam pronašla i njen recept za speculoos namaz ili  Pâte de speculoos.(pa naravno, Sigrid je Belgijanka ;).
Recept sam malo izmijenila, nešto dodala, nešto oduzela, a koristila sam Kraševe Speculaas jer su nas oduševili okusom.
Moj recept za Speculoose možete naći i u novom broju hrvatskog časopisa Repete, prekrasno blagdansko izdanje izlazi 07.12. na svim kioscima! Svakako ne propustite ovaj broj, jer su suradnici Repeta bili jako kreativni i vrijedni i priredili su vam  fantastične slatke i slane recepte u blagdanskom duhu!
Toplo preporučam ovaj namaz, jer je originalan, ukusan, poseban, aromatičan, kremasti.....a sve što vam treba je jedan dobar štapni mikser i nekoliko minuta slobodnog vremena! :-)))

Za cca 200 g namaza trebati će vam:
150 g Speculoosa
60 g meda
50 ml mlijeka
50 ml slatkog vrhnja
60 g bijele čokolade
50 ml neutralnog ulja npr. suncokretovo

Speculoose usitnite u mrvice, mlijeko i slatko vrhnje zagrijte, dodajte med i bijelu čokoladu na komadiće te miješajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi, dodajte Speculoose te izmiksajte štapnim mikserom u kremu. Na kraju dodajte ulje, promiješajte, ulijte u steriliziranu staklenku, ohladite na sobnoj temperaturi te čuvajte u hladnjaku do upotrebe.
                                                                            Fotografije © Nevena Buljan 2011

Ovaj fenomenalan namaz možete koristiti za sve i svašta! Ovdje su neke od ideja:
-u sladoled od vanilije, pa ćete dobiti Speculoos sladoled
-u čokoladne praline, čokoladne truffles tj. dodajte nekoliko žlica u svoj omiljeni ganache
-u vruućeee, hrskave palačinke
- u torte
*namaz ispadne dosta gust, pogotovo kad stoji u hladnjaku, ako želite rjeđi namaz, dodajte samo više mlijeka.

24 komentara:

Andrea kaže...

Divno Nevena, ne samo da mi se sviđa ideja o jestivim poklonima, već mi se sviđa kako si sve to lijepo ukomponirala. :)
Nisam prije čula za ovaj namaz, ali sam sigurna da bi mi se svidio jer obožavam spekulas kekse.

A jesu ovi na fotkama tvoji domaći keksi? Fakat izgledaju predivno. :)

Ana-Marija kaže...

ajme ovo izgleda fantasticno - svaka cast na kreativnoj i originalnoj ideji! :)

Ebba kaže...

@Andrea: hvala ti :)) hehe, nisu moji keksići, ali sve bih dala da mogu nabaviti ovakve kalupiće, keksi su od Kraša i daa, prekrasni su :)) što se tiče kreme, pa valjda je godinu dana planiram napraviti :D

Ebba kaže...

@Ana-Marija: hvala ti!! :))

Zondra Art kaže...

Divna ideja za poklon, nešto domaće, napravljeno sa puno truda i ljubavi!:)
Sve pohvale! Lijep pozdrav!

Snježa kaže...

Nikad čula ali da je dobro jeste!
Svaka čast što s nama dijeliš ove svoje dobre vibracije i ideje!

Ana kaže...

Bravo, ovo je genijalno!
Kad vidim ovako nesto, uvek pomislim pa kako se ja nisam setila toga :)

Maja kaže...

Prekrasno Nevena, obožavam domaće pokloniće :) Također izbjegavam shoppingiranje poklona u gužvi trgovačkih centara pa radije nešto sama smislim, neka marmelada, domaći liker, ručno oslikane šalice ili ukrasi za bor od filca... Super mi je to i to poklanjam samo ljudima koje znam da to cijene :)
Ni ja nisam prije čula za ovaj namaz, ali kekse volim i znam da će mi se ovo svidjeti :)
p.s. Sviđaju mi se ovi pečati :)

Andrea kaže...

He, he zato sam i pitala jesu li tvoji jer bi odmah imala novo pitanje gdje si nabavila takve kalupe. :D
Nisam vidjela još ove od Kraša baš ću ih isprobati. :)

Miki kaže...

Fantastican namaz! Ja bih se jako, jako obradovala takvom poklonu... :) Divne ideje i predivne fotke!

Tamara kaže...

ovo mi je pravo okriće!fantastično

Dajana kaže...

I ja sam je nedavno kupila, i već sam isprobala tri recepta za kekse. A speculoos kekse sam također radila po receptu s njenog bloga. Ovaj namaz mi je isto zapeo za oko, jedva čekam da ga isprobam, naročito što se planiram baciti ovih dana na izradu pralina i mogla bih je iskoristiti za punjenje.

Opasna kaže...

Predivno! Naročito pozdravljam originalnost poklanjanja.

Dunja kaže...

Joooj Nevena, čim sam vidjela fotku, pa pročitala post odmah mi je mašta proradila. Jako ti je sve kreativno i inspirativno. Javim da vidiš kud je moja mašta krenula.

Petra Kranjica kaže...

Obožavan poklone iz kučne radinosti. Namaz djeluje super, baš zanimljivo.

Monika kaže...

ovo je stvoreno za mene! speculoos kekse obožavam, baš kao i medenjake i paprenjake i sve što sadrži mirisne začine. namaz ću definitivno isprobati. a što se poklona tiče, i ja imam istu politiku. shopping obavljam ovaj tjedan, opskrbljujem se namirnicama i svime što će mi trebati u narednih mjesec dana i nakon toga više ne ulazim u trgovine jer gubim živce.

What's for dessert? kaže...

Nisam do sad čula za ovaj namaz, a mora biti jako ukusan. Volim kad se netko potrudi napraviti poklon, tako da i ovaj namaz spada u tu kategoriju i ne bih se bunila da mi ga netko napravi/pokloni.

Ebba kaže...

@Zondra: hvala draga, za tebe znam da obožavam home-made :)))
@Snježa: hvala ti! ovaj mjesec ću objavljivati maratosnki, kako stignem.. recepti mi samo stoje u folderu :)
@Ana: hvala ti :) često i ja to pomislim kad vidim neke stvarčice na vašim blogovima :))
@Majo: hvala ti! to je to.. nema ljepših poklona nego kad nekome nešto pokloniš što si sam napravio, spekao. samo znaš, u pravu si, treba ih poklanjati ljudima koji to cijene. znala sam se i ja opeć. :-)
@Andrea: probaj, zaista su pogođeni :)))
@Miki:hvala ti :)
@Tamara: i meni je pravo otkriće :D, ne znam što sam čekala do sad da ovo napravim, moram priznati da sam se i sama iznenadila tako dobrim okusom!
@Dajana: i ja sam radila baš neki dan keksiće po njenom receptu, pletenice od agruma, a još prije čokoladne keksiće sa rakijom,. oba recepta su me oduševila, a što je nevjerojatno, u njenoj kuharici su svi recepti tako posebni, svaki na svoj način i niti jedan te neće razočarati. skroz po mom ukusu odabir i sve!
@Opasna: hvala ti! :)
@Dunja: jaoo, jedva čekam vidjeti što si napravila i kako ti je proradila mašta!!! hvala ti :)
@Petra Kranjica: hvala ti! :)
@Monika: kužimo se :D i ja volim sve što si navela :D a posebno me nerviraju gužve u supermarketima, ne dao Bog da idem na Badnjak u Konzum ili sl., a uglavnom izbjegavam i vikendom supermarkete
What's for dessert: haval ti :), da, namaz je prava ovisnost, jednom kad kreneš sa žličicom, teško ćeš se zaustaviti, baš kao i karamel namaz :)

Tamara kaže...

Ovo bi bilo tako divno u nekom kolaču, već ga zamišljam :) Ove kekse obožavam i nisam znala da ih ima odnedavno i Kraš dok nisam vidjela tvoju fotku.
Prekrasan poklon i jako mi se sviđa pakiranje :)

Sweet Corner kaže...

Ja sam opcinjena fotkama!

Cinnamon and Thyme kaže...

O koliko divno! Super izgleda! Najviše volim homemade poklone :).

Gaga kaže...

Super! Sviđa mi se ovo i isprobaću ga da vidim kako "leži" u palačinkama. Volim keks, ali ga na žalost teško nalazim kod mene u Boru. Pravo je slavlje kad ponekad naletim u nekom marketu.

Ebba kaže...

@Tamara:hvala ti!:-))
@Sweet corner:hvala ti, baš mi je drago!! :))
@Cinnamon&Thyme: hvala puno! :)
@Gaga, pogledaj na blogu "Il cavoletto di Bruxelles" recept za Speculoos, ovdje je link, ona je Belgijanka i njena receptura za Speculoose je dosta autentična tj. od jednog belgijskog slastičara.
http://www.cavolettodibruxelles.it/2008/03/the-ultimate-speculoos

Anonimno kaže...

Ooodlicno!!!
Interesuju me dvije stvari. Prvo, gde mogu vidjeti recept da domaci specullos i koliko dugo moze da stoji ovaj namaz?
Hvala
Milica