Odlučila sam ovaj mjesec, za mene najljepši i "najtopliji" mjesec u godini, počastiti vas sa nekoliko meni osobno jako dragih, novih ili već isprobanih jestivih poklona.
Obično za blagdane ne razmišljam pretjerano što bih mogla pokloniti meni dragim ljudima i obitelji. Uvijek su to nekakvi jestivi keksići, čokoladice, home-made džemovi, kremice, kolačići, truffles itd.. ono što u velikom luku izbjegavam su shopping centri i kupovanje poklona u istima. Umotam, stavim mašnicu, a ove godine sam se dosjetila napraviti jedan mali pečatić "ebba's cuisine", pa neka moja mala radionica ima i svoj pečat i potpis! ;)
Pošto oduvijek obožavam Speculoos kekse, a znaam da ih jako puno ljudi ili obožava ili ne voli, jednom prilikom dok sam istraživala povijest i nastajanje ovog poznatog belgijskog keksa, saznala sam da postoji i krem namaz od Speculoosa. Naravno da mojem oduševljenju nije bilo kraja, a već sam razmišljala kako ću ga napraviti u kućnoj radinosti!
A onda sam kupila i fenomenalnu kuharicu autorice Sigrid Verbert (Il cavoletto di Bruxelles) u kojoj sam pronašla i njen recept za speculoos namaz ili Pâte de speculoos.(pa naravno, Sigrid je Belgijanka ;).
Recept sam malo izmijenila, nešto dodala, nešto oduzela, a koristila sam Kraševe Speculaas jer su nas oduševili okusom.
Moj recept za Speculoose možete naći i u novom broju hrvatskog časopisa Repete, prekrasno blagdansko izdanje izlazi 07.12. na svim kioscima! Svakako ne propustite ovaj broj, jer su suradnici Repeta bili jako kreativni i vrijedni i priredili su vam fantastične slatke i slane recepte u blagdanskom duhu!
Toplo preporučam ovaj namaz, jer je originalan, ukusan, poseban, aromatičan, kremasti.....a sve što vam treba je jedan dobar štapni mikser i nekoliko minuta slobodnog vremena! :-)))
Za cca 200 g namaza trebati će vam:
150 g Speculoosa
60 g meda
50 ml mlijeka
50 ml slatkog vrhnja
60 g bijele čokolade
50 ml neutralnog ulja npr. suncokretovo
Speculoose usitnite u mrvice, mlijeko i slatko vrhnje zagrijte, dodajte med i bijelu čokoladu na komadiće te miješajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi, dodajte Speculoose te izmiksajte štapnim mikserom u kremu. Na kraju dodajte ulje, promiješajte, ulijte u steriliziranu staklenku, ohladite na sobnoj temperaturi te čuvajte u hladnjaku do upotrebe.
Fotografije © Nevena Buljan 2011
Ovaj fenomenalan namaz možete koristiti za sve i svašta! Ovdje su neke od ideja:
-u sladoled od vanilije, pa ćete dobiti Speculoos sladoled
-u čokoladne praline, čokoladne truffles tj. dodajte nekoliko žlica u svoj omiljeni ganache
-u vruućeee, hrskave palačinke
- u torte
*namaz ispadne dosta gust, pogotovo kad stoji u hladnjaku, ako želite rjeđi namaz, dodajte samo više mlijeka.
24 komentara:
Divno Nevena, ne samo da mi se sviđa ideja o jestivim poklonima, već mi se sviđa kako si sve to lijepo ukomponirala. :)
Nisam prije čula za ovaj namaz, ali sam sigurna da bi mi se svidio jer obožavam spekulas kekse.
A jesu ovi na fotkama tvoji domaći keksi? Fakat izgledaju predivno. :)
ajme ovo izgleda fantasticno - svaka cast na kreativnoj i originalnoj ideji! :)
@Andrea: hvala ti :)) hehe, nisu moji keksići, ali sve bih dala da mogu nabaviti ovakve kalupiće, keksi su od Kraša i daa, prekrasni su :)) što se tiče kreme, pa valjda je godinu dana planiram napraviti :D
@Ana-Marija: hvala ti!! :))
Divna ideja za poklon, nešto domaće, napravljeno sa puno truda i ljubavi!:)
Sve pohvale! Lijep pozdrav!
Nikad čula ali da je dobro jeste!
Svaka čast što s nama dijeliš ove svoje dobre vibracije i ideje!
Bravo, ovo je genijalno!
Kad vidim ovako nesto, uvek pomislim pa kako se ja nisam setila toga :)
Prekrasno Nevena, obožavam domaće pokloniće :) Također izbjegavam shoppingiranje poklona u gužvi trgovačkih centara pa radije nešto sama smislim, neka marmelada, domaći liker, ručno oslikane šalice ili ukrasi za bor od filca... Super mi je to i to poklanjam samo ljudima koje znam da to cijene :)
Ni ja nisam prije čula za ovaj namaz, ali kekse volim i znam da će mi se ovo svidjeti :)
p.s. Sviđaju mi se ovi pečati :)
He, he zato sam i pitala jesu li tvoji jer bi odmah imala novo pitanje gdje si nabavila takve kalupe. :D
Nisam vidjela još ove od Kraša baš ću ih isprobati. :)
Fantastican namaz! Ja bih se jako, jako obradovala takvom poklonu... :) Divne ideje i predivne fotke!
ovo mi je pravo okriće!fantastično
I ja sam je nedavno kupila, i već sam isprobala tri recepta za kekse. A speculoos kekse sam također radila po receptu s njenog bloga. Ovaj namaz mi je isto zapeo za oko, jedva čekam da ga isprobam, naročito što se planiram baciti ovih dana na izradu pralina i mogla bih je iskoristiti za punjenje.
Predivno! Naročito pozdravljam originalnost poklanjanja.
Joooj Nevena, čim sam vidjela fotku, pa pročitala post odmah mi je mašta proradila. Jako ti je sve kreativno i inspirativno. Javim da vidiš kud je moja mašta krenula.
Obožavan poklone iz kučne radinosti. Namaz djeluje super, baš zanimljivo.
ovo je stvoreno za mene! speculoos kekse obožavam, baš kao i medenjake i paprenjake i sve što sadrži mirisne začine. namaz ću definitivno isprobati. a što se poklona tiče, i ja imam istu politiku. shopping obavljam ovaj tjedan, opskrbljujem se namirnicama i svime što će mi trebati u narednih mjesec dana i nakon toga više ne ulazim u trgovine jer gubim živce.
Nisam do sad čula za ovaj namaz, a mora biti jako ukusan. Volim kad se netko potrudi napraviti poklon, tako da i ovaj namaz spada u tu kategoriju i ne bih se bunila da mi ga netko napravi/pokloni.
@Zondra: hvala draga, za tebe znam da obožavam home-made :)))
@Snježa: hvala ti! ovaj mjesec ću objavljivati maratosnki, kako stignem.. recepti mi samo stoje u folderu :)
@Ana: hvala ti :) često i ja to pomislim kad vidim neke stvarčice na vašim blogovima :))
@Majo: hvala ti! to je to.. nema ljepših poklona nego kad nekome nešto pokloniš što si sam napravio, spekao. samo znaš, u pravu si, treba ih poklanjati ljudima koji to cijene. znala sam se i ja opeć. :-)
@Andrea: probaj, zaista su pogođeni :)))
@Miki:hvala ti :)
@Tamara: i meni je pravo otkriće :D, ne znam što sam čekala do sad da ovo napravim, moram priznati da sam se i sama iznenadila tako dobrim okusom!
@Dajana: i ja sam radila baš neki dan keksiće po njenom receptu, pletenice od agruma, a još prije čokoladne keksiće sa rakijom,. oba recepta su me oduševila, a što je nevjerojatno, u njenoj kuharici su svi recepti tako posebni, svaki na svoj način i niti jedan te neće razočarati. skroz po mom ukusu odabir i sve!
@Opasna: hvala ti! :)
@Dunja: jaoo, jedva čekam vidjeti što si napravila i kako ti je proradila mašta!!! hvala ti :)
@Petra Kranjica: hvala ti! :)
@Monika: kužimo se :D i ja volim sve što si navela :D a posebno me nerviraju gužve u supermarketima, ne dao Bog da idem na Badnjak u Konzum ili sl., a uglavnom izbjegavam i vikendom supermarkete
What's for dessert: haval ti :), da, namaz je prava ovisnost, jednom kad kreneš sa žličicom, teško ćeš se zaustaviti, baš kao i karamel namaz :)
Ovo bi bilo tako divno u nekom kolaču, već ga zamišljam :) Ove kekse obožavam i nisam znala da ih ima odnedavno i Kraš dok nisam vidjela tvoju fotku.
Prekrasan poklon i jako mi se sviđa pakiranje :)
Ja sam opcinjena fotkama!
O koliko divno! Super izgleda! Najviše volim homemade poklone :).
Super! Sviđa mi se ovo i isprobaću ga da vidim kako "leži" u palačinkama. Volim keks, ali ga na žalost teško nalazim kod mene u Boru. Pravo je slavlje kad ponekad naletim u nekom marketu.
@Tamara:hvala ti!:-))
@Sweet corner:hvala ti, baš mi je drago!! :))
@Cinnamon&Thyme: hvala puno! :)
@Gaga, pogledaj na blogu "Il cavoletto di Bruxelles" recept za Speculoos, ovdje je link, ona je Belgijanka i njena receptura za Speculoose je dosta autentična tj. od jednog belgijskog slastičara.
http://www.cavolettodibruxelles.it/2008/03/the-ultimate-speculoos
Ooodlicno!!!
Interesuju me dvije stvari. Prvo, gde mogu vidjeti recept da domaci specullos i koliko dugo moze da stoji ovaj namaz?
Hvala
Milica
Objavi komentar