25. listopada 2014.

Salata od smeđe leće, cikle i feta sira / Beetroot, lentils and feta cheese salad

Pred malo mi je sa Amazona stigla THE knjiga kuharica, "Plenty more", poznatog izraelskog chefa Yotama Ottolenghija. Danima ju proučavam i upijam ideje u svakoj slobodnoj prilici. Knjiga je prepuna prekrasnih recepata, raznih salata na bazi povrća i vjerojatno je to razlog zašto me se najviše dojmila. Svaki moj obrok obavezno je sastavljen od povrća i volim isprobavati razne kombinacije. On u knjizi definitivno nudi novitete kao što je npr. recept za crvenu salatu od rajčice i nara, ili salata od cikle sa avokadom.
Zadnje poglavlje posvećeno je desertima, no i oni vas neće ostaviti ravnodušnima. Ovdje Ottolenghi smjelo eksperimentira sa namirnicama primjenjujući utjecaj bliskoistočne kuhinje na klasične mediteranske ili zapadnjačke recepte.

Počela sam sa isprobavanjem salata i jučer pripremila vrlo jednostavnu salatu koja pršti jesenjim zagasitim crvenim, bordo i smeđim tonovima. Njegova salata mi je zapravo poslužila samo kao ideja jer sam dosta toga izmjenila i dodala neke namirnice. Dresing sam pripremila od balzamičnog octa, umjesto limuna, te senfa i maslinovog ulja, a od namirnica sam još dodala feta sir i rigu.

Sastojci za 4 osobe:

750 g cikle
200 g smeđe leće
100 g feta sira
vezica svježeg vlasca (u nedostatku istog, koristite luk ili jednostavno izostavite)
100 g rige/rikule

dresing:
2 žlice balzamičnog octa 
1 žličica senfa sa zrncima
4-5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol i svježe mljeveni crni papar
crnog papra

Ciklu kuhajte u puno vode oko 1h, dok ne omekša. Ako kuhate manju ciklu, vjerojatno će trebati manje vremena da omekša.  Kuhanu ciklu ogulite i naribajte na tanke listove, najtanje što možete. Leću također isperite i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 20 minuta, tako da ostane al dente te ju ocijedite.
Vlasac narežite na sitno. Za dresing umutite sve sastojke.
Ciklu i leću pomiješajte sa dresingom. Na tanjure položite listove rige, zatim ciklu i leću, te na vrh namrvite feta sir. Dodajte još malo maslinovog ulja po želji,  i odmah servirajte.

1 komentar:

Tanja kaže...

Predivna salata :)