Ja preferiram plavu ribu od bijele jer ima izražajniji okus. Volim je na sve moguće načine..najviše u brudetu, pečenu u foliji u pećnici ili pak na gradelama :D, a prženje u ulju izbjegavam maksimalno jer se riba natopi ulja i to mi nije to. No to ovisi i od ukusa do ukusa.
Lokarda ili plavica (sgomber japonicus colias) je plava riba najbliža skuši po obliku tijela. Ipak postoji mala razlika između skuše i lokarde. Lokarda ima sivkaste pjege na trbušnom i bočnom djelu, dok je kod skuše taj dio tijela potpuno bjelkastosrebrnkast. Druga značana razlika je u oku koje je kod lokarde mnogo veće.
Za vruće ljetne mjesece ovo jelo može biti idealna lagana ljetna večera ili ručak uz čašu vina i neko povrće.
Uh, što volim ljeto! :)

Lokardu možete zamjeniti i skušama jer su vrlo slične!
Za 2 osobe:
2 veće lokarde (ili skuše)
šaka pinjola
šaka rikule
žličica senfa iz Dijona (može se izostaviti)
šaka naribanog parmezana Parmiggiano Reggiano ili dr.
svježe mljeveni papar i svježe mljevena morska sol
extradjevičansko maslinovo ulje
sok od pola limuna
1 maleni ražanj češnjaka
listići kadulje
Lokarde očistite tako da najprije odstranite glavu, a zatim prerežete na pola po dužini i izvadite sve iznutrice. Glave možete iskorisiti za dobar temeljac. Zatim izvadite pažljivo i glavnu kost, te ostale male kosti u ribi, sa pincetom ili rukom. To treba pažljivije napraviti da ne bi uništili teksturu mesa. Operite ribe pod mlazom hladne vode i posušite ubrusom. Ribe po dužini zarežite na par mjesta sa nožem tako da kad ih budete začinili da se svi okusi prožmu kroz ribu.
Broj komentara: 8:
Joj kako je ovo fino... a tek fotke... poezija :)
Samo da mi je ove moje momke naučiti jesti ribu. Ja ribu volim, doduše ne volim je čistiti ali, ....
Ovaj tvoj recept mi je fantastičan, pogotovo što su pečene u foliji. To mi treba!!!
Hvala vam drage Maslinka i Snježa!
@Snježa: i meni je bilo mrsko čistiti ribu, ali zbog ogromne volje da je sama pripremam nekako malo potrpim i očistim..a volim je i sama očistit da znam da nije ništa ostalo unutra od iznutrica :))
Super izgleda. Ja plavu ribu jedem u brudetima ili sa gradela, ali je u foliji nisam pekla.
Inače u Sarajevu nikada ne pravimo ribu na gradelama, to nam je samo gušt kada odemo kod prijatelja koji imaju kuću u Neumu, tako da su mi pećnica ili brudet jedini izbor.
Ovo mi se jako dopasda i pogledat ću kakva je ponuda u našim ribarnicama, uopšte nisam zapazila lokarde.
jako dobro !! Ja sam također pobornik plave ribe i jedna sam od onih koji je često jedu a mogla bih je još češće. Recept ti je odličan, slike su prekrasne !!
Je ona zadnja slikica s Žurkova, a plavice obožavam na gradelama odlične a jeftine kg=10 kn
Ja jako volim plavu ribu, a što se tiće ljubavi prema lokardama mislim da mi ju je usadila mama, jer ih ona jako voli. Nikad nisam shvaćala tako strašnu razliku u cijeni između bijele i plave ribe i mislim da je nepravedno tolika, jer jest bijela riba odlična i lagala bih kad bi rekla da je ne volim, ali ipak je precijenjena u odnosu na plavu.
Mi smo se neki dan, suprug je kupio, zajeli u lokardama.
Odličan ti je receptić, fotografijama mora nama kontinentalcima mast vadiš! :)
@Cosmo2503: hvala ti.. niti ja nemam skoro nikad priliku jesti ribu na gradelama, par puta sam je jela kod prijatelja i oduševila me.. :))
@Branka: hvala ti! :))
@Dilajla: hvala ti, jest, to je sa Žurkova :))
@Tadeja: hvala ti! :), totalno si u pravu što se tiče razlike između plave i bijele ribe, s tim je još plava riba zdravija, a jeftinija, koga god pitam koju više voli, svi se nekako izjasne da preferiraju bijelu, a plavu čak ni ne vole. Ja vjerujem da je to zbog intenzivnog okusa plave ribe, a bijela ima ipak delikatniji i nježan okus. Kako god, ja ću plavu ribu uvijek s guštom pripremati. :))
Objavi komentar