Vjerojatno zbog istog razloga volim boraviti u prirodi. Volim šumu, volim planinu. To je za mene na neki način sloboda.
Dragi su mi interijeri sastavljeni od drvenih elemenata, načičkani raznim vintage drangulijama, starinskim namještajem.
Sanjam o drvenoj "country" kuhinjici natrpanoj sa svim mogućim padelama (po mogućnosti bakrenim!:), starinskim pohabanim posuđem, sa masivnim drvenim stolom i kariranim stoljnjakom, smještena u kućici negdje u planini, zimi zatrpana u snijegu.
I kavu..kavu obožavam..taj jedinstveni jutarnji ritual koji me oraspoloži i onda kada je najtmurnije..
..ah, da ne zaboravim, volim smeđe kožne čizme. One su apsolutni zimski "must have".
Nisu mi strane ni boje poput ljubičaste, bordo, tamno crvene ili boje trešnje... ili je i to jedan od razloga zašto ludujem za teranom.. ili pak šumskim aromatičnim borovnicama...
Jeste li kad razmišljali o bojama i njihovom utjecaju na odabir hrane? Vjerujem da su vaše najdraže boje povezane jednim dijelom i sa namirnicama koje najviše volite jesti, jer kod mene definitivno jesu.
Recept za ovu prekrasnu smeđu tortu sam zamijetila kod "What Katie ate".
Original recept odlučila izmijeniti, dodavši marmeladu od aronije umjesto džema od šumskog voća.
Konzumacija iste kod nas se već pomalo ustalila i čudno bi bilo da je nemam uvijek pri ruci, makar za palačinke. :)
Šalice sam preračunala u grame, stavila manje šećera, pa receptura ide otprilike ovako:
Sastojci za biskvit promjera 18 cm:
160 g brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
120 g smeđeg šećera
4 žlice otopljenog maslaca
60 g gorkog kakaa
1 žličica arome vanilije
1 velika žlica marmelade od aronije
3 jaja
120 ml mlijeka
1. Pećnicu ugrijte na 160.
2. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i prstohvatom soli.
3. Dodajte šećer i kakao pa ponovno promiješajte.
4.Pomiješajte mlijeko, otopljeni maslac, jaja i marmeladu od aronije. Umutite sve zajedno pa dodajte suhim sastojcima.
5. Sve lagano izmiješajte, ulijte u kalup obložen papirom za pečenje te pecite oko 40 minuta. Provjerite čačkalicom tako da ju ubodete u sredinu pečene torte, ako izađe suha, torta je gotova.
6. Pustite da se biskvit potpuno ohladi.
Za kremu od maslaca i čokolade:
200 g čokolade od 52% kakaa (koristila sam Nestle Dessert)
250 g maslaca
100 g smeđeg šećera (samljeti ga u prah)
1 žlica ekstrakta od vanilije
1 žlica espresso kave (može se i izostaviti tko ne voli)
+marmelada od aronije
Maslac miješajte sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Čokoladu otopite na pari na vodi koja lagano ključa, te ju pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. Pomiješajte ju sa maslacom, dodajte ekstrakt vanilije i espresso kavu te pomiješajte.
Biskvit prerežite na 3 djela, svaki premažite sa 2 žlice marmelade od aronije, zatim sa malo kreme. Na kraju cijelu tortu premažite uokolo kremom da izgleda raščupano. Uživajte! :-)
21 komentar:
Da, sve što si napisala mi je nekako išlo uz ovaj blog i uz moju sliku tebe - tortica izgleda žešće a What Katie ate mi je jedan od onih "Čoveče-puca-od-kreativnosti" blogova :)
Imamo sličan ukus što se tiče boja, s time da bih još u spektar najdražih boja dodala i crnu i tirkiznu (iako ne nalazim poveznice u hrani koju volim). Torta je odlična, a kako marmeladu od aronije nisam probala, zamišljam ju u genijalnoj kombinaciji s borovnicama
pronalazim se u ovome što si napisala na početku.
Kad otvorim ormar prvo me zapljusnu sve nijense smeđe, bordo, ljubičaste i plave..zagasite i opuštajuće...
od živih boja izmigolji senf žuta, boja cigle i pokoja mentol košuljica :)
nekako me te boje smiruju, u njima se osjećam jako ugodno. I uvijek ću prije odabrati tamnu čokoladu, crno ili rose vino, tamni kruh, borovnice, jagode i šumske kupine naspram jarkocrvenih jabuka...
nekako nisam razmišljala o hrani i bojama na ovaj način jer me za razliku od odjeće na tanjuru uvijek može privući nešto jarko zeleno ili žuto :) Neka dobra limun pita ili juha od blitve, npr :)
Što se tiče kuhinjice..svakako se slažem s tobom :)
mene privlače jako sve te stvari koje u sebi nose dah nekih prošlih vremena...
neki dan mi je dido obećao nabaviti dvije stare bičiklete. Jedva čekam! Ove nove mi se ne sviđaju. premoderne su mi! :)
baba mi je dala ručnik star preko 100 godina - koristim ga za fotografiju, a cjedilo koje mi je dala još ovo ljeto krasi moj balkon :)
imam još hrpu tih sitnica od kojih svaka priča svoju priču i to me tako veseli...stare fotografije, stari nakit...stare žličice i pijati...ma divota :)
Marmeladu od aronije nisam probala.
Svaki put kad ju vidim na polici odlučim da ću je kupiti ali onda izbor na kraju padne na Bon Maman - džem od jagode. najbolji na svijetu <3
Torta izgleda fantastično!
Volim ove čupave dekoracije...na njima se ne kužiš ako ''ukradeš'' malo čokoladne glazure :)
Torta je fantastična, od jednostavnih sastojaka je nastalo pravo čudo! A ja obožavam takva čokoladna čuda :)
Opis kuhinje me oduševio, a torta s čokoladom je uvijek fina :)
Ja volim zelenu boju. To se najbolje vidi po boji namještaja ;) Inače i ja volim starinske stvari. Nedavno sam dobila jednu tkaninu koju je tkala moja prabaka i sad je stalno koristim kao podlogu za slikanje. Muž mi svaki put kaže: opet si stavila onaj stoljnjak ;)
Čokoladu obožavam, i to ne samo zbog boje već okusa i teksture...
Ovaj post kao da sam ja pisala... Isto to i ja volim i isto to me smiruje i opusta. Bas zato volim tvoj blog i posebno tvoje fotografije koje uvek mogu da prepoznam.
Torta je predivna... :)
Nisam nikada probala aroniju, mislim da ti je ova kombinacija fenomenalna. Ova čokoladna glazura / krema neodoljivo izgleda, ja jako volim takve jestive fotke.
Imamo sličan ukus za boje i mislim da takve boje kad prevladavaju u hrani, čine ju totalno neodoljivom, a fotografije iznimno jestivima :)
Uzivala sam citajuci ovaj post: zaron u svijet koji je sasvim drugaciji od mog; u skoro svemu navedenom vidjela sam sebi sustu suprotnost ali bas zato: Hvala ti na izletu! :)
Uf, Nevena, Nevena...krasno je :)!! Torta, fotkice, sve po mom okusu. Totalno :).
Pozdrav,
Ana
divna torta i divne fotke!
jako em zanima ta aronija
Vec sam zamislila tvoju planinsku kucicu u snegu i kuhinju iz snova, a na velikom drvenom stolu ovu torticu kao pravi ukras cele slike.:))
Kakav čokoladni šamar:):):)
mmmm, kombinacija koju obožavam...
ja sam više beli + neka jarka boja tip al kod torti volim jednostavnom i najdraže su mi tako brao čokoladne ili samo bele.
Volim tvoje fotke:)
Sad kada sam pročitala tvoj post ispada da i ja obožavam smeđu boja a i sve smeđe bakanalije koje si nabrojala. Torta izgleda savršeno.
Draga, sve šta si napisala, baš mi i sliči na tebe :) Obožavam starinske stvari, nedavno sam pretraživala ispod bakinog kreveta u potrazi za istima, obožavam i shabby stil...
Već duže vrijeme želim napraviti ovu tortu, nikako da stignem. Dekoracija, ovako čupava mi se baš jako dopada! Sviđa mi se dodatak aronije, mislim da je pun pogodak :)
Predivan post Nevena, slike su očaravajuće, a torta posebno lijepa. Doslovno je gledam i uživam ! Sigurno je i jako ukusna, marmelada od aronije je ovdje odlično našla svoje mjesto. Bravo !
Jako mi se dopada torta, mada džem od aronije nisam probala, zamišljam omiljene mi kupine.
Boje koje volim i hrana. Svakako, crveno i u garderobi i inače a i u hrani....
Što se tiče boja, ja sam uglavnom crvena i crna, al volim i sve zemljine tonove, a opet poludim kad se negdje nešto živo zašareni :)
What Katie ate je poseban blog, a tvoja torta, fotke i izvedba nimalo ne zaostaju. Kasnim čitav mjesec s komentarom, ali kad bi to bilo jedino kud kasnim :)
crna je moja boja neboja, al ove godine volim i koraljnu :) ova tortica je fantastična...
Torta je božanstvena, u mojoj fav boji :)
WoW! Amazing pictures and an amazing cake:
Congratulation for your post!
Barbara Mug
www.mugitaly.com
Objavi komentar