8. rujna 2012.

Tarallini (Taralli)

Bilo bi vrijeme za novi post!.. što kažete na to? :)
Prošlo je više od tri mjeseca od mog zadnjeg posta. Svašta nešto se izdogađalo u ta tri mjeseca, ali i prije..zapravo da budem iskrena, cijela ova godina poprilično mi je teško pala.. jedan period mog života je završio i prije nego sam mislila da će završiti, neki ljudi nisu jednostavno više dio mog života jer se to tako valjda moralo dogoditi. nastala su neka nova poznanstva i još uvijek nastaju...i to je lijepo.. bilo je bolnih trenutaka, borbi..ali bilo je i lijepih trenutaka. Odlučila sam  probati pamtiti samo one lijepe trenutke, a one ružne i bolne ostaviti iza sebe, jednostavno zaboraviti. Izvući iz svega neku pouku. Kažu da vrijeme liječi rane. Nažalost ili na sreću, to je tako. A činjenica je da smo svi mi ljudi obično užasno nestrpljivi.
Da ne bi mislili kako sam bila lijena napisati novi recept, otkriti ću vam nekoliko bitnih stvari koje su se dogodile preko ljeta. Naime, radila sam 3 mjeseca kao kuharica u maloj krčmi Skalinada u Volosku - malenom pitoresknom mjestašcu pokraj Opatije. Radi se o Wine & tapas baru koji osim vina nudi uglavnom manje obroke kao što su to španjolski tapasi - riblja jela, bruschette i sl. koja su naravno uvijek u skladu sa sezonom i sa trenutnom ponudom namirnica na tržnici.
Vjerujete li mi da u sva tri mjeseca nisam uspjela na miru sjest i složiti i jednu suvislu rečenicu za novi post.. inspiracija je nestala.. pa to činim sad. Bilo je to jedno novo iskustvo.. dosta toga sam naučila uz chefa i vlasnika Skalinade, Andreja Barbieria. Lagala bi kad bi rekla da je bilo lako, bilo je ponekad dosta naporno i psihički i fizički iscrpljujuće, ali sve u svemu sretna sam što sam bogatija za još jedno iskustvo.

Ipak, došlo je vrijeme da se okrenem nekim novim obavezama i novim iskustvima koja me čekaju. O tome ću vam pričati jednom drugom prilikom.. a bilo bi i vrijeme da podijelim sa vama recept za moje najdraže talijanske "grickalice" - "tarallini".

Tarallini ili taralli su talijanski specijalitet iz Puglie, pa su tako najpoznatiji "tarallini pugliesi". Rade se od bijelog vina, maslinovog ulja, brašna, kvasca i soli, a njihova priprema slična je pripremi njemačkih pretzela. Najčešće su začinjeni sjemenkama koromača i to je najpoznatija verzija tarallina, iako se mogu naći i tarallini sa okusom mediteranskog bilja ili sa rajčicom. Meni su ipak najdraži ovi tradicionalni sa sjemenkama koromača, a obično ih guštam uz čašu vina, naravno. :)

Pronašla sam i nekoliko podataka o njihovom nastanku koji je zapravo skroz logičan. Riječ "tarallo" potječe od grčke riječi "daratos" koja ukazuje na vrstu tadašnjeg kruha. Napuljski pekari su prilikom proizvodnje  kruha htjeli iskoristiti ostatke tijesta koje im je bilo žao baciti te su zatim dodavali tijestu jeftine sastojke - svinjsku mast i papar. Ponovno bi mijesili tijesto te oblikovali taralle koji su se zatim pekli i prodavali na ulicama ili nudili uz vino u talijanskim osteriama. 

Recept sam uzela iz kuharice Sigrid Verbert, "Regali golosi, ricette per tutto l'anno" s time da je njena verzija sa 3 vrste papra. Umjesto koromača ili papra možete dodati začinsko bilje po želji ili neke druge začine.

Za cca 100 tarallina trebati će vam:
500 g brašna
100 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
100 g bijelog vina
10 g suhog kvasca
1 žličica soli
1 žličica sjemenki koromača

Pomiješajte brašno sa solju te sa 10 g suhog kvasca otopljenog u 100 g tople vode. Dodajte vino, ulje i sjemenke koromača prethodno stučene u mužaru te umijesite tijesto kao za kruh. Ostavite da se diže oko 1 h.
Tijesto premijesite, oblikujte tanke rezance debljine oko 1 cm te od njih oblikujte taralle tako da ih spojite na rubu (kao što je gore na slici).
Pećnicu zagrijte na 180 °C.
U posudi zakuhajte dosta vode, kad zavrije pažljivo ubacite nekoliko tarallina te ih kuhajte dok ne isplivaju na površinu. Kad isplivaju odmah ih izvadite te stavite na pamučnu krpu da se ocijede i malo posuše. 
Kuhane taralline položite na papir za pečenje te ih najprije pecite 20 minuta na 180 °C, a zatim 30 minuta na 160 °C.

Broj komentara: 17:

Just Cake Girl kaže...

Baš mi je drago da si imala mogućnost raditi na jednom tako divnom mjestu :) Ovaj snack mi izgleda odlično, ne preostaje ništa drugo nego probati :)

Tajana kaže...

divne riječi i fina grickalica

Snježa kaže...

Da, draga moja tako ti je u životu. S vremnom se sve nauči pa i živjeti s boli! Ali, život je samo jedan!
Ne daj se! Glavu gore!
A grickalice su baš zanimljive.

Anja kaže...

Želim da tom lijepom iskustvu pribrojiš još mnoga takva, a recept je superkul :)

Pozdrav!

Nevena kaže...

Pročitala sam letos da radiš na tom mestu, pa sam pogledala nečiji post o tom wine baru i baš sam te mogla zamisliti tamo. Mogu misliti koliko dobro iskustvo!
Oskar Vajld kaže da patnja oplemenjuje i u pravu je čovek:)
Baš mi je drago da si se vratila.
Tarali me sećaju na jedno leto u malom mestašcu u Pulji, jako sam volela da ih grickam...

acrobatie kaže...

Hej Nevena! Tako mi je drago vidjeti da si nasla vremena za blog. Jako volim ovu grickalicu, bas bih je mogla probati napraviti po ovom receptu:) Pour le reste: prends ton temps, respire un peu! Tout ira bien.

Tamara kaže...

tako mi je drago vidjeti novi post na tvom blogu i još draže jer znam sve o čemu pišeš. ne mogu vjerovati koliko zajedničkog imamo i da smo se napokon upoznale!
recept vrhunski

Branka - byB kaže...

Nevena jako mi je drago vidjeti tvoj novi post i fine grickalice kojima si nas počastila, odlične su i super mi izgledaju !
Žao mi je zbog svih loših trenutaka koji su ti se dogodili, ali sve je to život i treba ići dalje , samo glavu gore i sve će se opet posložiti baš onako kako treba i kako je najbolje !
Super za kulinarsko iskustvo, iako svaki dan nije bio lagan to je jako lijepa prilika i vjerujem da si u svemu uživala !

Ana kaže...

Mnooogo mi je drago sto si opet tu! Glavu gore i ne daj da te ovde opet dugo nema :)

Dunja kaže...

Nedostajali su mi tvoji postovi, no s ovim si me ugodno iznenadila, jako sam se zagrijala za taralline, meni je to famozno za gricnuti.
Svaki novi početak je blagoslov, budi sigurna u to!

J e l e n a kaže...

Ti si baš bila vredna. Dok ne radiš u kuhinji ne znaš koliko truda i rada ide u svaku napravljenu stvar. kako narod kaže, sve što te ne ubije, čini te jačom, zato glavu gore i samo napred.

Pretzel, da zaista liče na njih, a nikad do sada nisam čula za ovaj recept. Inače kuvano testo mi je omiljeno. Drago mi j što si opet na blogu!

Tamara kaže...

dobri nam došla natrag!!
i glavu gore, život je samo jedan.

nikad se nisam okušala u ovakvim grickalicama!

Petra Kranjica kaže...

Dobro došla! Fora ovo izgleda, isti princip pripreme kao bagelsi.

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima! :)

Maja kaže...

Nevenić, baš si falila :) I onda se vratiš u punom stilu s ovim divnim receptom :)
Draga, glavu gore i misli samo na pozitivne stvari :)

Dalina Glembay kaže...

dobrodosla nazad

Rosita Vargas kaže...


Simplemente deliciosa muy bien elaborada, lo haré ,abrazos y abrazos.