14. lipnja 2013.

Empanadas sa kobasicama


Empanadas su španjolske pogačice od tijesta koje se mogu puniti raznim nadjevima na bazi voća, povrća, mesa ili ribe (idući put ću staviti losos, tunu ili sardine). Sama riječ empanadas dolazi od španjolskog ili portugalskog glagola empanar što znači puniti. Tijesto sam pripremila slično kao za soparnik, samo sa nešto više masnoće. Nadjev sam odlučila pripremiti od kobasica i peršina.
Ukoliko ih napravite, obavezno imajte uza sebe hladnu pivu, jer baš baš traže nešto hladno, gorko i gazirano, poput pive. Ja sam osobno oduševljena rezultatom, a i degustatori se nisu bunili. :)

Za cca 25 komada

Tijesto
270 g pšeničnog ili pirovog brašna
1/3 žličice soli
1/2 žličice sušenog mediteranskog bilja
1/2 žličice kurkume
2 žlice sušenih vrganja u prahu
50 g maslinovog ulja ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja
70 g maslaca
1-1,5 dl hladne vode


Za nadjev
2 kranjske kobasice (ili još bolje neke domaće)
1 vezica peršina, sitno narezanog, koristite obavezno i stabljike koje su još aromatičnije
1 žlica parmezana
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2-3 žlice vode ili bijelog vina

Brašno pomiješajte sa začinima, pa dodajte masnoću (ulje i maslac), povežite sa brašnom i dodajte vode. Umijesite mekano elastično tijesto i pustite da odmori 10-ak minuta.

Kobasice ogulite od ovitka pa ih narežite na manje komade, pomiješajte sa ostalim sastojcima za nadjev i izmiksajte štapnim mikserom. (Ovaj nadjev možete iskoristiti kao punjenje u svježoj tjestenini, raviolima).

Tijesto razvaljajte na što tanje, pa režite čašom malo veće krugove. Na svaki krug stavite žličicu nadjeva pa preklopite tijesto i krajeve pritisnite dobro vilicom tako da dobijete zubiće.

Bilo bi dobro prije preklapanja premazati krajeve kruga umućenim jajem kako bi se što bolje zaljepilo i kako nadjev ne bi curio tokom pečenja. Sve ovo možete napraviti i posebnim bijelim kalupima za raviole, ima ih za kupiti u supermarketima.
Empanadas posložite na pleh obložen papirom za pečenje pa ih pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, oko 20-25 minuta dok ne porumene.

Broj komentara: 5:

Dilajla kaže...

Ni ja ništa ne bi imala protiv protiv ovih zalogajčića i hladne pive pogotovo na današnjoj temperaturi.

Bite my cake kaže...

ajme, nevena, koja je ovo divota!

JA U KUHINJI... kaže...

Joj kako ovo fenomenalno izgleda... prosto mi voda ide na usta ;)

Ivana kaže...

Ajme,pa ti si hiperproduktivna u zadnje vrijeme; toliko super recepata!! Samo nastavi!!!!! Jedva čekam isprobati ih (prva na redu je pita od skute)!!

Unknown kaže...

Zaista odlicno izgledaju!