11. srpnja 2013.

Desert u čaši: savoiardi sardi, krema od sira i vanilije i umak od borovnica

 Kako je krenulo, stvarno bih mogla otvoriti restoran u stanu. :-) Zaredalo se nekoliko gurmanskih večera sa prijateljima, a današnji desert je prvenstveno osvojio mene, a onda i prijateljice. Smućkala sam ga na brzinu jer stvarno nemam vremena za previše vrzmanja po kuhinji. Umutila sam kremu od svježeg sira, slatkog vrhnja, i malo vanilije u prahu. Spekla sam domaće piškote sa limunovom koricom tzv. savoiardi sardi, i za umak potrošila divlje šumske borovnice. Spoj slatkog, kiselog, sve je nekako bilo taman i kako treba.


Recept za 5 osoba tj. za 5 čaša:

Savoiardi sardi:
3 jaja
50 g šećera
25 g škrobnog brašna
25 g pšeničnog ili za bezglutensku verziju, rižinog brašna
korica 1 limuna

Pećnicu ugrijte na 160C.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke miksajte sa šećerom nekoliko minuta tako da dobijete gustu svijetlu i pjenastu smjesu. Dodajte koricu limuna. Bjelanjke izmiksajte u snijeg sa prstohvatom soli. Pažljivo miješajte snijeg od bjelanjaka sa tučenim žumanjcima tako da miješate silikonskom špatulom u krug, kao da radite smjesu za macaronse. Dodajte u nekoliko navrata prosijane škrobno brašno i obično brašno te pomiješajte pažljivo tek toliko da se svi sastojci povežu.
Smjesu stavite u dresir vrečicu pa istisnite prutiće na lim obložen papirom za pečenje, ili sa žlicom stavljajte hrpice smjese. Obilato osipajte šećerom u prahu pa pecite 10-15 minuta, moraju ostati svijetle boje.

Krema od svježeg sira i vanilije:
300 g svjećeg sira
2 velike žlice kiselog vrhnja
250 ml slatkog vrhnja
4 žlice šećera
sjemenke 1 mahune vanilije ili 1/3 žličice sjemenki vanilije

Slatko vrhnje umutite u šlag. Sir izmiksajte sa svim ostalim sastojcima štanim mikserom (ako koristite neki kremastiji sir poput abc-a, ne morate miksati. Sjedinite kremu od sira te tučeno slatko vrhnje. Spremite u hladnjak do upotrebe.

Umak od borovnica:
300 g šumskih borovnica (ili neko drugo šumsko voće)
2 žlice soka od limuna 
5 žlica šećera
1 dl vode

Sve sastojke zakuhajte, kuhajte 5 minuta pa maknite s vatre i izmiksajte štapnim mikserom. Ohladite.

Slaganje deserta..
Piškote razlomite na manje komade pa ih stavite na dno svake čaše. Zatim stavite kremu od sira i prelijte umakom. Postupak ponovite u svakoj čaši, ili dok ne potrošite sastojke.

3 komentara:

Tadeja kaže...

Prekrasno izgleda, sastojci i okusi upravo tjeraju slinu na usta. S guštom bih zagrabila! :)

Nevena Buljan kaže...

Hvala ti Tadeja!! <3

Ivana kaže...

Predivno!!

Recept za sladoled (od tamne čokolade) isproban - to je to! Super omjer, nije presladak, jaja nisu predominantna, kremast...