26. veljače 2013.

Čokoladna pita sa desertnim vinom i karameliziranim orasima

U zadnje vrijeme istražujem i čitam o prehrani sirovim namirnicama. To mi je nešto sasvim novo, a eksperimentiranje sa sirovim desertima (pogotovo na bazi čokolade :)  me baš zabavlja. Pokušavam u svoj svakodnevni jelovnik ubaciti što više sirovog povrća i voća, smanjiti ako ne i izbaciti šećer, ugljikohidrate poput bijelog kruha, tjestenine, bijele riže, i kolače. Moram priznati da prije nisam pretjerano vodila brigu koliko često jedem svježe voće i povrće.
Prošli tjedan mi je bio rođendan, nisam ga još stigla proslaviti, ali za nekoliko prijateljica sam pripremila ovu čokoladnu pitu, sa karameliziranim orasima. Sjećate se ovih pralina? Upravo takvo slično punjenje sam koristila u ovoj piti, a oni koji su je probali, hm.. čulo se samo: "mmm, ovo ti je predobro!" :)

Pitu sam pekla u četvrtastom kalupu veličine 30X18 cm

Za prhko tijesto trebati će vam:
125 g brašna od pira
125 g heljdinog brašna
2 žlice gorkog kakaa
prstohvat soli
180 g hladnog maslaca
1 hladan žumanjak
60 g smeđeg nerafiniranog tamnog muscovado šećera
par žlica hladne vode po otrebi
Punjenje:
200 g tamne čokolade od 50 - 70 % kakao udjela (koristila sam onu od 64 % kakao udjela)
150 ml slatkog vrhnja
50 ml marsale ili prošeka
1 žlica ekstradjevičanskog maslinovog ulja
1 žlica cvjetnog meda

Za posipati lagano slanim karameliziranim orasima:
100 g oraha
100 g smeđeg nerafiniranog svijetlog muscovado šećera
1 žličica soli

Po uzoru na quiche Dunje Gulin, napravila sam prhko tijesto za ovu pitu.
Obje vrste brašna sa kakaom pomiješajte, dodajte sol i hladan maslac na komadiće. Maslac i brašno miješajte tako da vilicom gnječite komadiće maslaca miješajući ga sa brašnom. Na ovaj način se smjesa maslaca i brašna ne zagrijava (jer ne mrvimo rukama koje zagrijavaju smjesu) i ono što na kraju dobijemo je pečeno tijesto nalik lisnatom tijestu. Ako vam ostane većih komadića maslaca ne brinite, još je bolje jer se onda tokom pečenja tijesto na nekim djelovima napuhne. Dodajte žumanjak i šećer, 2-3 žlice vode te umijesite tijesto rukama, ali u što kraćem vremenu kako ga opet ne bi rukama zagrijali. Ako je preljepljivo dodajte brašna. Spremite tijesto u hladnjak na 15-ak minuta. Razvaljajte ga te pažljivo utisnite u odgovarajući kalup. Ponovno spremite u hladnjak na 15-ak minuta, a u međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 C.

Tijesto izbockajte vilicom te pecite 20-ak minuta. Ohladite ga.

Za nadjev
Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, maknite s vatre pa dodajte čokoladu na kockice.
Pustite minutu dvije, pa umutite pjenjačom da dobijete emulziju tj. ganache. Dodajte marsalu, med i maslinovo ulje te promiješajte.Ulijte ganache na tijesto.
Za karamelizirane orahe:
Šećer zagrijte u posudi sa debljim dnom dok ne dobijete karamel, pazite da vam ne zagori. Dodajte sol i orahe, što brže promiješajte pa izlijte sve na apir za pečenje. Kad se ohladi usitnite sa batom ili u multipraktiku. Pitu posipajte sa karameliziranim orasima te spremite u hladnjak da se stisne.

Za kraj, malo glazbe.. Melody Gardot :)

Broj komentara: 12:

mateja kaže...

Ok ovo zvuci i izgleda odlicno !! Oci su mi ispale jos na sliku na fb ! Uh ! I sretan rodendan :)

Marina Kuharica kaže...
Autor je uklonio komentar.
Marinica kaže...

Savršenstvo.. vjerujem da je puno okusa :))

Snježana Petrović Tomić kaže...

kao i uvijek: fantastično i tako neobično. divno

Foozdarije kaže...

Jao, izgleda savršeno! Moram probati;)

Cinnamon and Thyme kaže...

Prelepa pita. I fotke :). Zvuči stvarno fenomenalno.

P.s.: I muzika je top :).

Tamara kaže...

bravo ebić ovo ti je fenomenalno!

Petra Kranjica kaže...

Sretan rođendan!

Anja kaže...

Ovo je pita za mene. Prefino :)

Dunja kaže...

Sviđa mi se ova pita, a posebno tijesto, vrlo interesantno, probat ću.

Tamara kaže...

i ja sam nedavno bila kod Dunje na radionici, jako mi se sviđaju njeni recepti i pristup hrani.
Pita je divna

chef Gonin kaže...

Ahoj opět jsem přišel k návštěvě vašeho blogu

Zajímavý recept, pěkné obrázky, velmi chutné, že líbí se mi váš blog má mnoho variant a je vysoce kvalitní... Zveme vás na návštěvu můj blog Valencie, s tradičními recepty regionu Valencia.

http://valenciagastronomic.blogspot.com.es

Tento týden "Koblihy dýně". příští týden "Mona Velikonoce ve Valencii". Chceš přijít?

V mém blogu můžete najít překladatele do svého jazyka

Navíc, pokud se vám líbí valencijské gastronomii, můžete umístit HTML kód na svém blogu a budete mít přímý přístup do mého blogu