Prošli tjedan mi je bio rođendan, nisam ga još stigla proslaviti, ali za nekoliko prijateljica sam pripremila ovu čokoladnu pitu, sa karameliziranim orasima. Sjećate se ovih pralina? Upravo takvo slično punjenje sam koristila u ovoj piti, a oni koji su je probali, hm.. čulo se samo: "mmm, ovo ti je predobro!" :)
Pitu sam pekla u četvrtastom kalupu veličine 30X18 cm
Za prhko tijesto trebati će vam:
125 g brašna od pira
125 g heljdinog brašna
2 žlice gorkog kakaa
prstohvat soli
180 g hladnog maslaca
1 hladan žumanjak
60 g smeđeg nerafiniranog tamnog muscovado šećera
par žlica hladne vode po otrebi
Punjenje:
200 g tamne čokolade od 50 - 70 % kakao udjela (koristila sam onu od 64 % kakao udjela)
150 ml slatkog vrhnja
50 ml marsale ili prošeka
1 žlica ekstradjevičanskog maslinovog ulja
1 žlica cvjetnog meda
Za posipati lagano slanim karameliziranim orasima:
100 g oraha
100 g smeđeg nerafiniranog svijetlog muscovado šećera
1 žličica soli
Po uzoru na quiche Dunje Gulin, napravila sam prhko tijesto za ovu pitu.
Obje vrste brašna sa kakaom pomiješajte, dodajte sol i hladan maslac na komadiće. Maslac i brašno miješajte tako da vilicom gnječite komadiće maslaca miješajući ga sa brašnom. Na ovaj način se smjesa maslaca i brašna ne zagrijava (jer ne mrvimo rukama koje zagrijavaju smjesu) i ono što na kraju dobijemo je pečeno tijesto nalik lisnatom tijestu. Ako vam ostane većih komadića maslaca ne brinite, još je bolje jer se onda tokom pečenja tijesto na nekim djelovima napuhne. Dodajte žumanjak i šećer, 2-3 žlice vode te umijesite tijesto rukama, ali u što kraćem vremenu kako ga opet ne bi rukama zagrijali. Ako je preljepljivo dodajte brašna. Spremite tijesto u hladnjak na 15-ak minuta. Razvaljajte ga te pažljivo utisnite u odgovarajući kalup. Ponovno spremite u hladnjak na 15-ak minuta, a u međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 C.
Tijesto izbockajte vilicom te pecite 20-ak minuta. Ohladite ga.
Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, maknite s vatre pa dodajte čokoladu na kockice.
Pustite minutu dvije, pa umutite pjenjačom da dobijete emulziju tj. ganache. Dodajte marsalu, med i maslinovo ulje te promiješajte.Ulijte ganache na tijesto.
Za karamelizirane orahe:
Šećer zagrijte u posudi sa debljim dnom dok ne dobijete karamel, pazite da vam ne zagori. Dodajte sol i orahe, što brže promiješajte pa izlijte sve na apir za pečenje. Kad se ohladi usitnite sa batom ili u multipraktiku. Pitu posipajte sa karameliziranim orasima te spremite u hladnjak da se stisne.
Za kraj, malo glazbe.. Melody Gardot :)
Broj komentara: 11:
Ok ovo zvuci i izgleda odlicno !! Oci su mi ispale jos na sliku na fb ! Uh ! I sretan rodendan :)
Savršenstvo.. vjerujem da je puno okusa :))
kao i uvijek: fantastično i tako neobično. divno
Jao, izgleda savršeno! Moram probati;)
Prelepa pita. I fotke :). Zvuči stvarno fenomenalno.
P.s.: I muzika je top :).
bravo ebić ovo ti je fenomenalno!
Sretan rođendan!
Ovo je pita za mene. Prefino :)
Sviđa mi se ova pita, a posebno tijesto, vrlo interesantno, probat ću.
i ja sam nedavno bila kod Dunje na radionici, jako mi se sviđaju njeni recepti i pristup hrani.
Pita je divna
Objavi komentar