23. svibnja 2011.

Sušene jagode i pita od bijelog kukuruznog brašna sa jagodama

Ove sušene jagode su došle na svoje prije više od mjesec dana kad su se na tržnici pojavile uvozne jagode. Nisam pobornik istih i naravno da su mi draže slatke i sočne sezonske, Vrgoračke, koje se trenutno mogu naći na tržnici ili šumske jagode, ali jednostavno sam morala isprobati ovu deliciju. Te pomalo umjetne i čvrste jagode bile su savršene za ovaj uspješan eksperiment koji mi prvi put i nije uspio. Slijedila sam recept od Tartelette i pekla tanko narezane ploške jagoda na 120 C, no ne znam što se dogodilo, temperatura u mojoj pećnici je očito bila prejaka. Drugi i treći put kad sam ih ponovno pekla smanjila sam temperaturu na 100 C, varirala malo na 100 pa na manje stupnjeva  iz straha da se ne prepeku i stavila funkciju ventilacije u pećnici. Dugo im je trebalo da se osuše, nešto više od sat i pol vremena. Treći put sam temperaturu stavila na 100, funkciju pećnice na normalno pečenje i spekle su se otprilike u 1 i pol sat. Vjerojatno ovo ovisi i o vrsti pećnice, neke znaju biti prejake.

Znači, recept ide ovako:
Neoštećene i čvrste jagode narežite na 5 mm debele ploškice i pecite ih na 100 C, oko 1 i pol sat, bez ventilacije. Obavezno ih okrenute na pola pečenja da se obje strane ravnomjeru speku i redovno svakih 15-20 minuta ih provjerite da vam ne bi zagorile. Na bijelom papiru ostati će vam crvene fleke od svježih jagoda. Ako se neke prije osuše, izvadite ih jer bi vam u protivnom moglo ostati pregorenih jagoda. Kad su gotove jednostavno ih spremite u škartoc ili ih sameljite u prah.
Pošto ih jako malo ispadne, najbolje je napuniti 2 lima za pečenje i tako ispeći, ja sam od jednog lima dobila svega 4-5 žlica praha jagoda.
Osim u jutarnjim žitaricama, ovaj prah od sušenih jagoda ima široku primjenu. Možete ga staviti u sladoled od vanilije, razne kolače, torte, pite, kekse, kreme, pudinge.. ma u sve. Meni osobno se strašno svidio kiselkasti okus sušenih jagoda :)).

A recept za slasticu koju sam pripremila tek slijedi.. :))
Inspirirao me ovaj recept.. i mogu vam reć, pečene jagode u prhkom mrvičastom tijestu su taako dobre, požurite jer ponuda sočnih slatkih crvenih jagoda na tržnici je u punom jeku! :-))
Za tijesto pite pečene u okruglom kalupu promjera 20-23 cm trebati će vam:

50 kukuruznog brašna
70 pirovog brašna
2 žlice mljevenih badema
40 g smeđeg šećera (ili 20 g fruktoze)
1 žličica bourbon vanilin šećera ili 1 žličica ekstrakta od vanilije
1 žličica limunove korice (koristila Dr. Oetker) ili kora 1 bio limuna
prstohvat soli
50 g hladnog maslaca na listiće
1jaje

1. Najprije pomiješajte sve suhe sastojke redom navedene, zatim dodajte hladni maslac na listiće i mijesite dok smjesa ne nalikuje na krušne mrvice. Dodajte 1 jaje i formirajte mekano tijesto, ako fali brašna da umijesite tijesto, dodajte ga. Spremite tijesto u hladnjak da se ohladi na 1h. Zatim ga izvadite, razvaljajte između 2 lista prozirne folije te utisnite u odgovarajući kalup. Pećnicu ugrijte na 180 C.

*Pekla sam 2 pite, jednu manju u kalupu promjera 10 cm, i drugu u četvrtastom kalupu 10x22 cm.
Za punjenje:
250 g jagoda

Jagode narežite na četvrtine.

Za posip:
70 g maslaca
50 g smeđeg šećera
30 g brašna
4 žlice praha sušenih jagoda

Šećer, prah od jagoda i brašno pomiješajte te dodajte hladan maslac na listiće, mijesite dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Spremite u hladnjak do daljnje upotrebe.

Na utisnuto tijesto u kalupu poslažite četvrtine jagoda te posipajte pripremljenim posipom. Pecite na 180 C  20-ak minuta.
Poslužite sa sladoledom od vanilije ili zasebno.

Broj komentara: 15:

Jovana kaže...

Odličan kolač!

Dunja kaže...

Ovo mi se strašnooooo sviđa. U glavi mi se vrte sve moguće kombinacije sa sa prahom od sušenih jagoda. Danas odmah pravim. I ova pita ti je super.

J e l e n a kaže...

Ne znam da li su naši stari znali za ovaj metod i da li je neko sušio jagode u prošlosti. Naše konzerviranje se vaziralo na slatkom i džemovima. Jako interesantno. Ja ovde i dalje ne nailazim na divne slatke jagodice i više sam i izgubila nadu.

Maja kaže...

Prekrasne fotke Nevenić, a o kolaču da i ne pričam!!
Sviđa mi se što si ga radila s kukuruznim brašnom :D
Nisam nikada sušila jagode mada sam imala namjeru, ali uvijek nešto drugo iskrsne (da dan traje 48 sati meni bi i to bilo malo)! Divno si ih osušila :)
Znaš, nekada ti sve ovisi o pećnici, a nekada samo minuta duže zna upropastiti sve. Ali, nikada ne valja odustati, vidiš? Drugi pokušaj ti je savršeno uspio :D

Dajana kaže...

Ja sam ih pekla na 80 stupnjeva u ventiliranoj pećnici iako sam bila u iskušenju da povećam temperaturu, ali sam se suzdržala razmišljajući da se moraju osušiti a ne ispeći.
Ideja za kolač je odlična.

Bite my cake kaže...

Bravo! Fantastično ti je ovo, nije mi pao prah od jagoda do sada na pamet, svakako bilježim. I pita ti je prekrasna, obožavam ove tvoje zdravije recepte :)

Dilajla kaže...

Divota pa pogotovo u piti a ja obožavam te pite i pitice s jagodama.

Sanja Manasijevic kaže...

Odlicna ideja! A kolac! Obozavam takve stvari. Zazila sam i original, mada bi trebalo da jurim okolo ko ima drvo duda posto ga niko na pijaci ne prodaje.Sreca pa jagoda ima...

Mogla bih da probam da napravim prah od jagoda. Moja rerna radi nesto slabije, cini mi se, i mislim da to zavisi od termometra u rerni, nisu svi precizni...

Jako volim tvoj stil fotografisanja, predobre fotke.

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima! :)
@Dunja: jedva čekam vidjeti tvoje kombinacije sa sušenim jagodama :)) znam već da ćeš na iznenadit :)
@Jelena: možda treba još pričekati za one slatke jagode.. iako sezona je počela..
@Maja: ah, da, i meni uvijek nedostaje vremena da napravim ono što sam naumila.. :))
@Dajana: koliko dugo si ih pekla?

Nina kaže...

čula sam na neki suše divlje jagode za čaj, međutim nije mi palo na pamet da sušim jagode na ovaj način, svakako interesantno i korisno

Branka - byB kaže...

Super mi je ovo za sušenje/pečenje jagoda, radim 100% i već ih vidim u slasticama i u doručku uz žitarice. I već vidim moje kako me čudno gledaju kada im kažem da sam sama napravila sušene jagode :)
A kolačić mi je isto super, odlično iskombiniran, super izgleda i svakako ga isprobavam !

Nada kaže...

Jako interesantan post i recept, nikad al stvarno nikad mi nije palo na pamet peći jagode na taj način ili raditi prah od njih, doista jako interesantno zvuči..
Kolač je vrhunski, savršeno Nevena!

Andrea kaže...

Savršeno, od slika do recepta, sve je savršeno. :)
Vidjela sam sušene jagode i kod Dajane na blogu i odmah sam se oduševila. Moram pokušati ovo, samo nisam sigurna kako bi to išlo s mojom čudnjikavom pećnicom.
Kolač je također jako zanimljiv, kombinacija zvuči savršeno.:)

lana kaže...

Nevenice, evo prvog dela, tj susenih jagodina i u mom slucaju kupina http://www.coolinarika.com/slika/619577/

Anonimno kaže...

uh..pa ovo moram probat obavezno!! :) jel imaš još kakvu ideju za kakva jela bi se koristile sušene jagode?