10. svibnja 2011.

Pita od bulgura, špinata i kozjeg sira i šalša od rajčice

Pred nekoliko tjedana pozvala sam svoju dragu prijateljicu na ručak. Pošto obje obožavamo povrće i zdrave obroke nije mi bio ni najmanji problem osmisliti jedan lagani ručak koji neće zahtijevati puno vremena za pripremu, a u kojem ćemo moći uživati bez nekakvih odricanja. :-)
Ovakvu pitu možete pripremiti u bezbroj različitih kombinacija, npr. špinat zamijenite blitvom, blanširanom koprivom, raštikom ili sličnom zelenjavom, a umjesto bulgura koristite kuhani proso, kus kus ili quinou. Poslužite je uz neki fini umak po želji, a možete i ovako uz šalšu od rajčice - umak od rajčice koji se dugo kuha u dosta ulja pa se rajčice blago karameliziraju, dobijete na kraju nešto slično francuskom ratatouille-u (ratatuj).
Sve u svemu, pita je baš baš ukusna (pojela se odmah :)))), lagana i idealna za toplije dane i sigurna sam da ću je ponovno pripremati sa sezonskim povrćem.

Za 2 osobe:
300 g kuhanog bulgura
250 g blanširanog špinata
maslinovo ulje
1 manji luk
1/2 žličice kurkume
3 jaja
svježe mljeveni papar
5 žlica tvrdog kozjeg sira (ili parmezana)

1. Bulgur skuhajte prema uputama na pakiranju, trebat će mu jedno 15 minuta.
2. Luk narežite na sitno, pirjajte ga na nekoliko žlica maslinovog ulja zajedno sa kurkumom i prstohvatom soli dok ne zastakli i kurkukma ne pusti miris, zatim bacite na luk listove očišćenog špinata bez peteljki. Pirjajte dok špinat ne uvene, a zatim maknite s vatre i ohladite. (možete ga kasnije narezati na stinije).
3. Jaja umutite, dodajte procijeđeni i ohlađeni kuhani bulgur, a zatim pirjani špinat, naribani kozji sir i papar. Sve dobro izmiješajte.
4. Vatrostalnu posudu premažite maslinovim uljem te u njoj pecite pitu 20-ak minuta na prethodno zagrijanih 190 C.

 Recept za šalšu od rajčice
1 pakiranje pelata - 500 g (po ljeti naravno samo svježi dolaze u obzir, također 500 g)
1 manji luk
1 režanj češnjaka
1/2 dl crnog vina
1 žličica balzamičnog octa
1/2 žličice majčine dušice ili svježeg timijana, origana..
1 žlica šećera
1 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili običnog maslinovog ulja

Ugrijte maslinovo ulje, ubacite luk narezan na polumjesece, posolite ga i dodajte začinsko bilje, pirjajte kratko dok ne omekša i dok začini ne puste miris, zatim dodajte češnjak zgnječen u pire te sačekajte da i on pusti miris i zacvrči. Dodajte žličicu balzamičnog octa, zatim još malo pirjajte. Ubacite rajčice, dodajte vino i kuhajte negdje 30 minuta na laganoj vatri, podlijevajući vodom po potrebi. Na kraju kada šalšu maknete s vatre provjerite kiselost, ako je kisela dodajte malo šećera. Poslužite sa pitom i uživajte, dobro će doći uz sve to i čaša vina. ;))

23 komentara:

JA U KUHINJI... kaže...

Pitica je predivna, fotke čarobne, volim ovakva jela :)

Unknown kaže...

Ne znam šta je bolje ili pita ili šalša. Svejedno mi ova šalša ne izlazi iz glave.
Fenomenalne slike!

Andrea kaže...

Čim sam vidjela fotke na fejsu znala sam da je ovo baš po mom ukusu. Savršen ručak, a fotke su ti prekrasne. :)

Bite my cake kaže...

Jedva sam čekala ovaj recept, prekrasno nešto! Imam doma u špajzi još bulgura, trebalo bi ga potrošiti, ovo si radim jedan dan za ručak :)

Anonimno kaže...

Bulgur je deo moje dijete.Ne dijete da smrsam, nego da jedem zdravo.Hvala na lepom receptu:)

Miroslav kaže...

Joj sto volim i bulgur i paradajiz! Fantastican, jednostavan i lagan rucak. A fotografije su kao i uvek izvrsne. Sve pohvale!
Puno pozdrava.

Dunja kaže...

Nevena, pa to je predivno, danas idem u prirodu i napravit ću to s koprivom, ma prekrasno, fotke očaravajuće.

mirjana kaže...

svida mi se i jedno i drugo!!
Salsa je nesto sto mogu uvijek jesti ,nju obozavam !!!!Predivne slike!!!

J e l e n a kaže...

Božanstveno. Da nisi napisala da ste ti i prijateljica klopale rekla bih ti da je ovo pravi ženski ručak. Često jedem spanać u sličnoj kombinaciji ali sa pirinčom. Bulgur još nisam koristila ali se spremam. Jako mi se dopada. Jako!

Dilajla kaže...

Baš divna pita u svim bojama.

Marija kaže...

ovo je baš po mom ukusu

Cool Chic Style Fashion kaže...

Bella ricetta :) ciao

Maja kaže...

Nevenić, ovo ti tako dobro izgleda!! Slinim otkako sam vidila sliku :)
Sviđa mi se recept za šalšu, onaj pravi domaći - koji se kuha, ti su mi najdraži :) Kada su rajčice u sezoni, obavezno koristim šljivarice za šalšu, nekako su mi slađe i punijeg okusa, a nisu toliko vodenaste :)

Petra Kranjica kaže...

Super izgleda idealna proljetni ručak. A ovo u pozadini je keramički pribor za jelo? Tako mi izgleda?!

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima :))) baš mi je drago da vam se sviđa :)))
@Jelena: jest, u pravu si, ovo je pravi ženski ručak :D
@Kranjica: nije keramički pribor, već od plastike, to sam skužila tek kad sam ga kupila, "pandora design" serija plastičnog bešteka, a upravo je zato poseban jer na slikama daje dojam keramike, ili onaj prozirni izgleda kao da je od stakla.

Branka - byB kaže...

Bravo, i pita i šalša su predobre i baš za uživanje bez odricanja ! Isprobavam i jedno i drugo, a pitu sada odmah u subotu.
Slikice su krasne, odlično mi sve izgleda !

Anonimno kaže...

Sve je zaista divno uradjeno..za ukus i jos ponesto:)

Nevena Buljan kaže...

Hvala puno svima! :)))

Nevena Buljan kaže...

Pošto je blogger bio u kvaru vidim da su se neki moji komentari izbrisali pa ponavljam..

@Jelena: skroz si u pravu, ovo je pravi ženski ručak :))

Branka - byB kaže...

Draga Nevena, kod mene te čeka nagradica :)

Kety kaže...

Imaš nagradicu kod mene...
http://ketymartiniskuhacha.blogspot.com/
Kiss :-*

Nevena Buljan kaže...

Hvala Kety :)))

bosiljka kaže...

Oduševljena sam slikom i receptom koji je baš po mom ukusu i pravim ga prvom prilikom!