14. rujna 2010.

Marmelada od bobica bazge

Ne volim 9. mjesec. Nikad ga nisam voljela. Natrpana obavezama koje guše trenutno moju kreativnost uopće nemam inspiracije da napišem išta pametno nit vremena da smislim "pametan" post, osim da "aploudam" fotku i ispišem recept. Druga stvar, nervira me ovo vrijeme, malo je hladno, malo je toplo, malo je vruće i valjda mi taj prijelaz godišnjeg doba stvara neprestane jutarnje glavobolje i nesanicu.
Neki dan sam osjetila hladnoću prave pravcate (moje najdraže) zime na vrhu jedne planine i sad mi strašno nedostaje ta hladnoća i svježi zrak.Obruč

No, kako kažu, strpljen-spašen ;).

Uglavnom, prije jedno 2 tjedna smo brali bobice bazge (odnosno on se popeo na stablo i dohvatio ih jer su bile previsoko, ipak ja nisam toliko gipka - vidite koja romantika ;D). Nabrali smo 2 vreće, al' pošto je ovo malo zahtjevnija izrada marmelade, bacila sam jednu vreću u smeće jer jednostavno nisam stigla iskoristiti još bobica, a drugi dan su se već ukiselile u vreći.

Nekoliko važnih napomena prije nego li se pozabavite ovom marmeladom:
1. Bobice bazge koje su inače vrlo ljekovite kao i sama bazga nije preporučljivo konzumirati sirove tj. ukoliko nisu termički obrađene! Nuspojave su povraćanje, mučnina, proljev, groznica, zato OPREZ!
2. Obucite najstariju odjeću jer ako se uprskate ovom marmeladom i bobicama Bog dragi neće oprati mrlje.
3. Pripremite se na puno strpljenja koje je potrebno za samo čišćenje bobica od peteljki (sigurno će vam koja ostati) i gnječenje-pasiranje bobica. Bilo bi dobro da imate "kompanjona" koji će s vama odraditi taj posao. ;)
4. Svakako ubacite sok od limuna za vrijeme kuhanja jer u suprotnom marmelada je potpuno bezličnog i čudnog okusa.
5. Zbog istog tog razloga, u marmeladu ukomponirajte i neko drugo voće ili npr. šumsko voće da dobije na okusu.________________________________________

I tako sam krenula sa kuhanjem marmelade. Tog dana nisam imala dostupan internet pa sam kontaktirala osobe koje ga znaju radit i nekako iskombinirala njihove recepte na svoj način.

Recept:
Bobice umiješajte sa šećerom, otprilike da šećer bude u omjeru sa bobicama 1:3. Kuhajte neprestano miješajući 1 h na laganoj vatri. (Sok će se odmah odvojiti od bobica i neki u ovoj fazi odmah ocijede sok, no ja sam to preskočila. )
Nakon 1/2 sata kuhanja ubacite sok od 1/2 limuna, a na kraju kuhanja propasirajte džem. Dobit ćete sirupastu marmeladu, a od ostataka bobica gusti džem koji može dobro poslužiti u kolačima.

Ovu aromatičnu marmeladu intenzivnog okusa možete koristiti kao preljev za razne suhe biskvitne kolače, na sladoledu od vanilije, jogurtu, u zobenoj kaši, kao umak za torte od sira tipa cheesecake, kao boju za kolače - daje lijepu ljubičastu boju.

Broj komentara: 11:

Nina kaže...

već sam bila gledala te bobice ali nisam znala kako da ih iskoristim, čula sam da neki od njih rade nekakve sokove, no za marmeladu nisam čula, no drago mi je da si napisala receptić, jednom ću sigurno da probam

Branka - byB kaže...

Odlična ideja i odlična marmelada ! A tek koju intenzivnu boju ima, jako lijepo izgleda !!. Ja sam znala da se bobice bazge ne smiju konzumirati ovako i nekako se toga uhvatila tako da se nisam niti sjetila da bi se od njih moglo nešto napraviti i ipak ih iskoristiti. Ti si ih iskoristila na super način i super si napisala i opisala recept !
što se 9.mjeseca tiče žao mi je da ga ne voliš, to je moj najomiljeniji mjesec u godini , što zbog babljeg ljeta (kojeg ove godine baš i nema), što zbog ponovnog buđenja Zagreba nakon ljetne stanke, dolaska jeseni i jesenskih plodova, ...., a tu će sada negdje i B-day, ..., pa eto valjda ga i zato volim :))

Lastavitza kaže...

Ebba!
ovo je divno!
Svake godine moja mama i ja pravimo sirup od cvijeta bazge (ili zove, kako to mi zovemo), a uvijek mi je nekako žao bilo tih bobica (za koje znam da su "otrovne"), jer prelijepo izgledaju a ostaju neiskorištene. Ovo ću definitivno predložiti mami! Već zamišljam kakav će to biti cheesecake ;)

Andrea kaže...

Eh moji osjećaji prema rujnu mjesecu su podosta podjeljeni. Nikad ga nisam voljela zbog toga što je tada počinjala škola, nisam ga voljena ni zbog silnih obveza koje mi i sad donosi. S druge strane ga volim jer mi je tada rođendan (totalno glup razlog al me ponekad i to veseli), a volim ga jer konačeno prestaju te nepodnošljive vrućine. :)
Pila sam sok od bobica bazge i od bazginog cvijeta, a marmeladu nisam probala. Ne sumnjam da je fina jer i sok mi je fin.
Ova tvoja mi izgleda fenomenalno, posebno mi se sviđaju fotografije i igre kontrasta. Jako lijepo. :)
Inače, kako sam na terenu trenutno, baš sam danas mislia nabrati šipka (šipurike) za čaj i marmeladu, a onda sam se sjetila koliko je naporno raditi marmeladu od toga pa sam odustala. :)

Unknown kaže...

Podsjetila si me na neka prijašnja vremena. Moja mama je radila marmeladu od bazginih bobica i vrlo se lijepo dala iskoristiti.
Svaka čast na strpljenju, marmelada tako fino izgleda na ovim tvojim divnim fotkama. I još nešto što ja nemam pa vama svima zvidim na takvoj podršci, mislim na pratnetere koji i pomažu (pomogao bi i moj meni) ali vaši i kušaju i jedu to što vi napravite što moj sigurno ne bi:))

Nada kaže...

Fantastično, nekako drugačije..volim tvoje recepte baš iz tog razloga jer su nekako drugačiji, odlične ideje imaš, i sastojci su nesvakidašnji tipa mlaćenice, pa sad ove bobice..Odlično zvuče, a i fotke su predobre!!

Anonimno kaže...

odlične fotke...ovako nešto i moja stara radi, ali mislim da ove godine nije...

Josipa kaže...

rujan je i meni jako stresan mjesec, naročito ove godine! nadam se da će u 10. mjesecu biti bolje! boja ove marmelade je predivna, ali nažalost do bobica bazge ne mogu nikako doći... :(

Miroslav kaže...

Kao i uvek FANTASTICAN post, recept i fotografija. Bazga/zova je fantasticno drvo! Cvet daje odlican i zdrav sok, dok bobice sprave fantastican dzem.
Za vas trud na mome blogg-u vas ceka jena nagrada.
Puno pozdrava!

Tadeja kaže...

Baš romantika! :)
A tek boja marmelade!!!
Iduće godine ću pokušati, pa kud puklo! :)

Maja kaže...

Obožavam bazgu, sokove od bazge, sirupe, a nadasve mermelade! Svaka čast na trudu, slike izgledaju predivno :)