5. ožujka 2014.

Rolada sa bakalarom pikantino, zelenim maslinama i kiselim krastavcima

Suradnja sa finim bakalarom Baccala' della mamma se nastavlja! :)

Ovaj put smo odabrali fantastičan pikantni delikatesni namaz od norveškog bakalara, lijepe narančaste boje zbog dodatka crvene paprike i ljute papričice, čilija.
Ovaj bakalar savršeno paše uz krušne krostine,  zapečene u pećnici sa maslinovim uljem, pa poslužene sa kiselijim namirnicama, npr. kiselim krastavcima, ukiseljenim lučicama, ili mariniranim zelenim maslinama.

Ja sam ga na kraju ipak odlučila iskombinirati u finoj roladi od laganog biskvita koji se sastoji samo od brašna, soli i umućenih jaja. Roladi sam, osim namaza od bakalara, dodala i malo kiseline kako bi komplementirala i izbalansirala okuse, a to su kiseli krastavci i zelene masline.
Rezultat?
Kremasto, lagano, pikantno jelo - idealno kao predjelo ili mali zalogaji na proslavama! :)

Prije samog recepta, prisjetimo se, Baccala' della mamma predstavnik je delikatesnih namaza od norveškog bakalara. Obitelj Stefanov tradiciju pripreme bakalara na bijelo njeguje već zaista dugi niz godina, i ja ću ih ponovno ovdje citirati: 
"Naša poslovna priča počinje 1986. godine kad smo u mjestu Bačva kraj Višnjana otvorili obiteljsku konobu Milena. Kao specijalitet konobe počeli smo pripremati i nuditi svojim gostima bakalar na bijelo koji im se toliko svidio da su ga počeli naručivati za van. Stalni porast potražnje potaknuo nas je da pokrenemo proizvodnju bakalara i njegovu distribuciju na veliko.
U početku smo proizvodili bakalar na bijelo u rinfuzo pakiranju, ali stalno istraživanje i želja da ponudimo tržištu nešto novo doveli su nas do proširenja palete proizvoda. Bakalar na bijelo tako smo obogatili novim okusima i stvorili nove vrhunske proizvode: Bakalar pikantino (s čilijem i crvenom paprikom), Bakalar oliveto (s maslinama i maslinovim uljem) te Bakalar tartufino (s crnim tartufima). Godine 2010. dodatno smo obogatili ponudu novim specijalitetom - šugom od bakalara. Danas svoje proizvode dijelimo na HoReCa liniju i na Gourmet liniju koja se pakira u kontroliranoj atmosferi."
 

O proizvodima Baccala della mamma možete više saznati na njihovoj stranici:
http://www.baccala-della-mamma.com/

Sastojci za roladu:
4 jaja
1 žlica maslinovog ulja
prstohvat soli
20 g kukuruznog brašna
80 g pšeničnog brašna

Za punjenje rolade:
300 g bakalara pikantino Baccala' della mamma
70 g zelenih maslina narezanih na komadiće
70 g kiselih krastavca, narezanih na komadiće
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
svježe mljeveni crni papar
2 žlice na sitno narezanog svježeg peršina

Jaja miksajte sa solju i maslnovim uljem 10-ak minuta dok smjesa ne postane blijeda i gusta. Dodajte prosijana brašna, pa špatulom, lagano i kružnim pokretima sjedinite obje smjese.
Izlijte smjesu  na papir za pečenje tako da bude u obliku pravokutnika veličine stranica30X10 cm.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C, 10-ak minuta.
Pečenu roladu odmah izvrnite na čistu pamučnu krpu, pričekajte par minuta pa odlijepite papir za pečenje (kad se ohladi lakše je). Roladu zarolajte zajedno sa krpom, na taj način će vam kasnije biti lakše ponovno ju zarolati.

Bakalar pikantino razmutite sa 2-3 žlice vruće vode te 2 žlice maslinovog ulja.
Kada se rolada malo ohladila, odmotajte ju, pa ju premažite sa polovicom bakalara, posipajte narezanim peršinom, zelenim maslinama i kiselim krastavcima. Zarolajte roladu, pa cijelu premažite sa ostatkom namaza pikantino. Ukrasite roladu zelenim maslinama i poslužite dobro rashlađenu i narezanu na šnite.

4 komentara:

Dilajla kaže...

Ovo je definitivno za mene, ide na probu.

julija kaže...

Predobro i izgleda i zvuci!

Čips&Čokolada kaže...

Obožavam ovakve rolade, uvijek budu hit na proslavama! Da li se lako reže?

Petra Kranjica kaže...

Odlično izgleda!