21. veljače 2014.

Tarte Tatin sa prokulicama / Brussel sprout tarte Tatin

Scroll down for recipe in English

Dakle, prokulice su moja nova omiljena zimska namirnica! ;)

Mnogima su prokulice, kao i kelj, mrska namirnica koju pamte iz djetinjstva, ili vrtića, u obliku variva koje je bilo uvijek istog okusa.
Onim pravim zagriženim gurmanima, prokulica je pravi izazov. I svašta nešto fino se može pripremiti sa tom namirnicom koju prvenstveno karakterizira gorčina. A upravo zbog te gorčine, kelj, prokulice i sve slične namirnice su izuzetno zdrave!
Pročitala sam podatak kako prokulice treba kratko kuhati kako ne bi izgubile nutrijente, vitamine, minerale itd.. naravno, kao i većina sličnog povrća. 
U ovom slučaju one su dosta termički obrađene, tj. karamelizirane pečenjem, pa ne znam koliko se može slijediti gore navedeno pravilo.
Ovo povrće kratko pirjano sa balzamičnim octom i medom, pa pečeno ispod prhkog ili lisnatog tijesta, postaje neodoljivo slatkog okusa, blago karamelizirano i manje gorko. 
Definitivno mi je ovo za sad najdraža verzija tarte Tatina i preporučujem da probate, ako još niste!

Sastojci za 2 pite promjera 10cm:

200 g brašna po izboru
prstohvat soli
80 g maslaca, hladnog, na komadiće
1 žlica maslinovog ulja
1 žumanjak
40 g naribanog parmezana
ledena voda, 2-3 žlice

+300 g prokulica (najmanje 15 komada)
   1 žica maslinovog ulja
   1 žlica meda
   2 žlice balzamičnog octa
   sol

Brašnu dodajte sol, parmezan i maslac na komadiće, ugrubo miješajte vilicom dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Ne brinite ako ostanu veći komadići maslaca (to će dati efekt lisnatog tijesta na kraju). 
Dodajte hladni žumanjak i po potrebi 2-3 žlice hladne vode pa umijesite i oblikujte u što kraćem vremenu (kako ne bi zagrijali tijesto) kuglu tijesta. Zamotajte ga u prozirnu foliju pa odložite u hladnjak na 30 minuta. 

Prokulice očistite od vanjskih listova i odrežite im dno. Zakuhajte dosta posoljene vode, pa kada zavrije, ubacite prokulice. Kuhajte ih 3 minute, a zatim ih ocijedite pod mlazom hladne vode.
Prokulice narežite na polovice. Pirjajte ih kratko na maslinovom ulju sa malo soli, a zatim dodajte balzamični ocat, pustite da ispari, te na kraju med. Sve zajedno promiješajte.
Pećnicu stavite grijati na 180C.
Posložite prokulice u posudu za pečenje, jednu do druge. Rashlađeno tijesto razvucite u 2 kruga pa ih prebacite preko prokulica tako da budu potpuno prekrivene. 
Izbockajte tijesto vilicom te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta.

Pečene pite izvrnite na tanjure dok su još vruće, odlične su uz gusti hladni jogurt, ili kiselo vrhnje po želji.

Recipe in English
 
This is definitely my favorite tarte Tatin ever! I highly recommend it! ;)

Ingredients, serves 2

For the dough:
200g flour (of your choice)
pinch of salt
80g cold butter, in cubes
1tb olive oil
1 yolk
40g grated parmesan cheese
2-3tbsp cold water

+300g Brussel sprouts
  1tbsp honey
  1tbsp olive oil
  2tbsp balsamic winegar (aceto balsamico)

Put the flour, salt and parmesan cheese in a bowl and stir with fork until you have a mixture that resembles bread crumbs. Add the yolk, olive oil and a few tablespoons of cold water, enough to form an elastic dough. Put it in a fridge for about 30 minutes.

Cut off the brown ends of the Brussels sprouts and pull off any yellow outer leaves. Halve them lengthtwise. 
Preheat the olive oil in a pan, add the Brussels sprouts and saute' them for a couple of minutes. Add the balsamic winegar, let it evaporate and then add honey. Stir all and set aside.
Preheat the oven to 180C.
Divide the chilled dough in two. Place each half on a floured surface, flatten and form two discs, about 10cm diameter (the size of baking trays). 
Place the brussels sprouts on the bottom of a 2 round baking pans (10 diameter size) and cover with flattened dough discs. Tuck the dough into the edge and prick it with a fork.
Bake the pies for about 20 minutes, until they are golden color on surface.
When baked, turn them out on a plate immediately til they're still hot, and serve with some chilled yogurt, crème fraîche or sour cream!

Broj komentara: 7:

Nevena kaže...

Odoh da isprobam :)

Dajana kaže...

Ja strašno volim prokulice, imam ih i sad doma. Dosad mi je s njima omiljeni način pripreme bio crumble. Ovaj tart tatin izgleda kao još jeda savršen način za uživanje u njima

Nevena kaže...

Recept isproban I ovde da javim da je recept mnooogo dobar. Odlična kombinacija!

Petra Kranjica kaže...

Super izgleda.I baš su fotogenične.

Stefania coolchicstyle kaže...

Delizioso Blog , un felice giorno ciao Stefania

ti aspetto:
Cool chic style fashion and cool chic style confidential

Monika_BakeNoir kaže...

Moram i ovdje javiti da je recept isproban i da je tart savršen! Nisam ga mogla prestati jesti :)Dokaz će uskoro biti i na mom blogu. Grčki jogurt s malo soli, papra i limunovog soka sjajno se slaže s ovim krasnim tartom. Hvala Nevena na divnom receptu!

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima! ;)
Nevena: hvala ti, nekako sam i pretpostavila da će ti se svidjeti! :))
Stefania: ciao, grazie mille!
Monika_BakeNoir: tako je i sa mnom bilo, nisam mogla stat jesti :D, i da, sa grčkim jogusrtom pun pogodak, idući put ću dodati limuna i papra :)