20. siječnja 2013.

Nonnettes!


Nedavno sam na  fb stranici  postavila pitanje što bi voljeli vidjeti sljedeće na blogu. Jedna čitateljica je izrazila želju za  receptom francuskih kolačića Nonnettes (nonet) koji su bili objavljeni prošle godine u časopisu Repete, br. 8. :)

Već sam pisala o tome koliko volim francuski jezik, glazbu i gastronomiju i koliko me francuska kultura uvijek inspirira. Ako ikada posjetite tu zemlju biti ćete u prilici probati mnoštvo njihovih specijaliteta, što slatkih, što slanih. Uz njih često ide povijesna priča o tome kako su nastali. Tako nam nonnettes dolaze iz grada Dijona, a tradicionalno su ih pripremale les nonnes - opatice, u srednjem vijeku. Po njima su nonnettes dobile i ime. Tradicijski se ovi kolačići poklanjaju na dan sv. Nikole.

Ne sadrže jaja, maslac se može zamijeniti i običnim uljem i zapravo su vrlo jednostavni za napraviti. Pošto su vrlo aromatični i mirisni preporuča ih se degustirati tek nakon 2-3 dana! ;)
Recept za 12 komada  nonnettes:
275 g glatkog pšeničnog brašna
100 g smeđeg šećera
200 g meda
200 ml vode
75 g maslaca
1 vrečica praška za pecivo
1 žličica vodice cvijeta naranče ili likera od naranče
1/2 žličice cimeta
1 žličica začina za medenjake (klinčić, cimet, muškatni oraščić, crni papar)

+12 žličica marmelade ili džema od naranče
50 g listića badema

Pećnicu zagrijte na 190 C.
Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo, začinima za medenjake i cimetom.
U manjoj posudi zagrijte vodu, med, šećer i maslac sa vodicom naranče tako da dobijete tekućinu. Čim zavrije, maknite ju s vatre i u nju uspite brašno sa začinima. Promiješajte da se svi sastojci dobro sjedine.
Smjesu za nonnettes uspite u košarice za muffins ili u odgovarajuće kalupiće obložene papirom za pečenje pa u udubinu svakog stavite po žličicu džema od naranče. Pospite ih po površini listićima badema i pecite 20-ak minuta. Ostavite ih 2-3 dana da odstoje.

I za kraj, opet jedna meni draga pjesma..zarazna je!! :)

3 komentara:

Unknown kaže...

zanimljivi kolači ali, kako ih sakriti tako fino mirišljave od mojih žderomira!

Anja kaže...

Prekrasno! Uvijek me oduševe ti aromatični recepti :)

Bite my cake kaže...

nevenić, jako lijep recept, a znaš da sam zaljubljen au Francusku ;))