23. travnja 2012.

Domaći francuski senf sa medom i darivanje

Vrijeme je za jedno darivanje, prvo, ali ne i posljednje na blogu Ebba's cuisine! :-)

Budući da je grupa "Atmospheric" u kojoj pjevam nedavno izdala novi album "Pričaj mi", odlučila sam troje najsretnijih čitatelja darovati. Jednom čitatelju će pripasti novi album Atmospherica te knjižica sa receptima "Deserti za svaki dan" koja je nedavno stigla na police knjižara Profila.
Ostala dva čitatelja će dobiti po jedan novi album Atmospherica.
Sva tri čitatelja izvući ću putem stranice random.org i objaviti rezultate izvlačenja u ponedjeljak, 30. travnja! 

Ono što morate napraviti da bi mogli sudjelovati u izvlačenju ovog darivanja:
1. Ostaviti svoj komentar na ovaj post obavezno uz svoju e-mail adresu najkasnije do 29. travnja 2012. godine
2. Podijeliti na facebooku sa svojim prijateljima današnje darivanje (ukoliko imate profil na fb)

*U darivanju mogu sudjelovati i oni koji žive izvan Hrvatske.  

A sad prelazim na nešto fino, kako kome, jel... :)
Pripremila sam za danas recept za domaći senf koji sam napravila ljetos po prvi put, bio je objavljen u časopisu Repete.
Ne moram naglašavat (ili moram?! :) da jednom rječju o-b-o-ž-a-v-a-m senf bilo koje vrste.
Naravno, ponovno mi je poslužila knjiga autorice Sigrid Verbert, kao inspiracija i kao polazni recept. U drugom i trećem pokušaju sam malo eksperimentirala, a kombinaciju sa medom je Sigrid navela i kao jednu od najdražih.
Za domaći senf  trebati će vam plod gorušice, tj. sjemenke bijele gorušice. Kod nas su dostupna u bio&bio trgovinama. Ja sam u ovom senfu još koristila i sjemenke crne gorušice koja su dosta pikantna. Njih bi trebalo potražiti u specijaliziranim trgovinama, a ako ih ne možete pronaći, koristite samo bijele.

Sastojci za 1 malu staklenku domaćeg senfa (ovu na slici, zapremnine 250 ml)

50 g zrna bijele gorušice
50 g zrna crne gorušice (ili smeđe još bolje!)
8 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
100-150 ml jabučnog octa (koristila sam domaći koji je blažeg okusa)
4 žlice meda
1/2 žličice kurkume u prahu (ovo sam dodala radi boje, pa možete i preskočiti!)
1 žličica soli 
1/3 žličice svježe mljevenog papra

1. Sjemenke gorušice pomiješajte, a zatim odvojite na stranu 20 g sjemenki. Sve ostale sastojke usitnite u mikseru ili štapnim mikserom.
2. Preostalih 20 g gorušice usitnite na grubo u mužaru i pridodajte ostalim sastojcima.
Prije upotrebe senf ostavite najmanje tri dana u hladnjaku, da se svi sastojci lijepo povežu.
To je cijela mudrost pripreme domaćeg senfa! ;)

***Kombinacije koje planiram napraviti sa domaćim senfom u skoro vrijeme
- marinada za pečeni svježi losos ili trilje od kamena, kako već to rade u Francuskoj i Italiji
- obavezno uz famoznu i najbolju ikad, seljačku, "THE" pitu od rajčica!

Broj komentara: 28:

jubistacha kaže...

Odličan recept, obožavam eksperimentiranja. I ne bih preskočila kurkumu, osim boje ona je jako zdrava tako da je ja trpam gdje stignem ;)

Tamara kaže...

domaći senf je odlična ideja!!!može se obogatit raznim dodacima po želji!

tamivano@gmail.com

moonea kaže...

Ajme ovo izgleda fenomenalno. Slinim. Doslovno :D
I da, shvaćam tvoju ljubav prema senfu.. :)
potražit ću baš sjemenke u bio&bio trgovini, nadam se da ih imaju pa ću ga napraviti.
Divan recept!

Baš sam se neki dan počastila ovakvom kuharicom ''Tjestenina za svaki dan'' i super mi je! Odlična nagrada :)

ana.surac@gmail.com

What's for dessert? kaže...

Odličan recept za domaći senf i krasne fotke

allegra855@gmail.com

tanja kaže...

Aaaaa, kako samo volim senf, a nikad se nisam sjetila ga sama napraviti!:) Super recept, i dopada mi se što se može obogatiti svakojakim dodacima. Divne si poklone izabrala za darivanje!

tanja0701@hotmail.com

tanja kaže...

Link sam podijelila i na mojoj FB stranici :) Pozdrav!

Gaga kaže...

Gorušica bi kod nas trebala biti slačica? Ako je tako, mislim da ja već imam sav potreban materijal za isprobavanje recepta. Ja sam od onih osrednjih ljubitelja senfa, ali ga zato moj stariji sin obožava. :)
Sa druge strane, da se ne lažemo :) volela bih da mi se osmehne sreća i u ovom lepom darivanju. :)
grne.blog@gmail.com

maslinka kaže...

Joj senf je super ali ja bi CD ;)

maslinka.o.s@gmail.com

Tamara kaže...

Nevenić, recept je fenomenalan. I fotke su krasne.
Čestitam još jednom na albumu!
moj mail: tami2033@gmail.com

Jojo kaže...

I inace obozavam seng, ali nikad ga nisma pravila. Videcu da nabavim sastojke, pa da probam...

mmmilkica@yahoo.com

Nevena kaže...

Senf je fenomemalan! Ja obožavam kombinaciju senfa i meda. Baš si me zainteresovala, nikad nisam razmišljala da napravim senf.
Fotke obožavam:)

hlebilale@gmail.com

Zoka kaže...

Divno, nikada mi ne bi palo na pamet da pravim senf kod kuce. Nisam ni pomislila da ga je tako lako napraviti. Hvala na receptu. Posto volim ljuto misli da ću dodati malo rena. :)

mypanandpot@gmaill.com

Sanja Tabak kaže...

Odlična ideja, super sastojci, sve imam,jednostavno je, svi volimo senf,mogućnost za biti kreativan dakle isprobat ću već sutra....i da krasne fotke

Gordana - KuhinjskePrice.com kaže...

Koji divan senf, slike su prekrasne, nisam ga nikad pravila sama, ali znam da ga mnogi prave. Sjajan post.

SENKA kaže...

Mustard - Must eat - Must do!

senkarajovicgm@gmail.com

mignonne kaže...

Kao prvo, cestitacu vam na novom albumu i pozeleti jos puno lepih uspeha, receptic je vrlo originalan i nisam dosad ni pomislila da bi mogao da se napravi u "home made" varijanti.:))

Slađa kaže...

Kupovala sam gotov senf sa sjemenkama,a li ovaj mi se čini puno bolji,i savršeno mi paše sa piletinom,svakako ću ga isprobati.

spahuljicabl@gmail.com

kisica kaže...

Odlično :)
kisica@gmail.com

Podjelila na fb :)

Sanja Tabak kaže...

Danas sam radila senf po ovom receptu sa znatiželjom i velikim isčekivanjem rezultata. I bila sam oduševljena. Odličan recept, fantastičan rezultat. Mogućnosti dodavanja sastojaka po vlastitom ukusu su dodatni plus.Slike i komentar s linkom na tvoj recept sam stavila na svoj blog (jako friški).Nadam se da nemaš ništa protiv.Možeš vidjeti na http://cookbookhooked.blogspot.com/

tenebra kaže...

Super izgleda, baš zove da se isproba! Kurkumu imam, maslinovo ionako koristim za sve, pa i kolače i palačinke, jedino treba pronaći gorušicu...hm, gdje?

xeniville@yahoo.com

Miroslav kaže...

Nevena DIVNO! Dočekao sam da sa nama podeliš ovaj divan recept. I ja obožavam senf sa medom i moram obavezno probati ovaj tvoj čim se vratim kući.

Darivanje je takođe odlično. Jako mi je drago zbog tebe i nadam se tvom CD-u.

miroslav@izmojekuhinjice.com

Idem da podelim na Facebook.

Pozdrav!

Miroslav

Branka - byB kaže...

Recept sa senf je super, a meni i posebno super izgleda, jako su mi lijepe fotkice ! Volim senf staviti u jela i marinade, ali nisam se do sada bavila mišlju da ga sama napravim, e ali sada već mislim o tome :)
Čestitke na albumu, lijepo darivanje si pripremila !

byb@vip.hr

Dunja kaže...

Odusevila si me s ovim semfom, nema mi ništa važnije na stolu vidjeti odlične začine, a semf ima značajno mjesto, još kad je domaći, fantazija. Prvom prilikom ću ga napravit.

Cinnamon and Thyme kaže...

Čudovite fotke. Domači senf je res krasna ideja :).

info@cinnamonandthyme.com

Knjiški Moljac kaže...

Obozavam senf, uvek ga imam u kuci i stavljam ga svuda!
Hvala za recept :)


knjiski.moljac80@gmail.com

Jovanka Baštovanka kaže...

volim volim volim senf!!! morat' cu isprobati ovaj domaci, mora da mu kupovni nije ni do glezhnja!

korki051@yahoo.com

Daj griz kaže...

poitiGDivota, ja sam velika obožavateljica senfa, predivno izgleda, jedva čekam probati
Hvala!!
Inače, već odavna pratim tvoj blog i jako je dobar, mogu iskreno reći da su ovdje samo delicije, fino i pažljivo kombinirani sastojci s dozom eksperimentiranja. Pun pogodak!! Neke sam i sama pripremala, uglavnom slastice od čokolade i bile su preukusne!
Uživaj i dalje!

Anonimno kaže...

Možete li napisati proizvođača i tip miksera kojim ste usitnili sjemenke?
Ja sam upotrijebila 3 aparata za usitnjavanje, ali nisam to uspjela usitniti. Prvo sam radila sa štapnim mikserom, radio je preko 5 min. ali zrna nisu čak izgledala ni zdrobljeno. Onda sam masu prebacial u stari blender, radio je 10ak min. ali od toga nije bilo nikakve koristi. Onda sam sve prebacila u mini sjeckalicu koja je u kompletu s štapnim mikserom - ni ona nije usitnila zrna. Sudoper mi je bio pun suđa nakon tog silnog presipavanja, a sve masno od ulja...
Znam da nije cilj potpuno samljeti zrna i dobiti glatku pastu, ali moja zrna uopće nisu usitnjena. Masa je stajala 3 dana u hladnjaku, no nije se što imalo zgusnuti: (cijele) sjemenke plivaju u pomalo gušnjikavoj tekućini.
Inače nikad ne meljem začine i nemam iskustva s tim, nisam imala pojma mogu li moji aparati to ili ne. Sad sam se uvjerila da ne mogu. Očito je da trebam kupiti nekakav aparat za usitnjavanje, ali nemam pojma što da kupim.
Hvala unaprijed.