29. veljače 2012.

Tjestenina (lazanje) u umaku od gljiva i crnog vina

Kad vam u ormariću duže vrijeme čami  8 listova lazanja, paketić sušenih mješanih gljiva, nešto crnog vina, žlica pinjola i svaki put kad ga otvorite ugledate navedene namirnice, nema vam druge nego na brzinu smisliti pametan obrok, a da ne ostanete gladni. Sigurno ste se do sad našli u takvim ili sličnim situacijama. :-)

Ja  o-b-o-ž-a-v-a-m  gljive. Svih vrsta, sušene ili svježe, svejedno je. Lisičarke i vrganji su broj jedan na popisu. Lisičarke zbog svog nježnog okusa, a vrganje zbog svoje aromatičnosti. Najdraže su mi pečene gljive sa malo malinovog ulja i začinskim biljem, gljive sa žara ili gljive u umaku u kombinaciji sa tjesteninom.
Do sada ste na mom blogu mogli vidjeti ova jela sa gljivama:
*Rižot od vrganja i quinoe
*Jesenska salata 
*Krpice sa lisičarkama
*Rižot od integralne riže i vrganja
*Juha od gljiva

Početna ideja je bila skuhati lazanje u kipućoj vodi, a zatim pažljivo slagati na tanjur list lazanje, malo umaka, pa opet list lazanje.. odozgo malo maslinovog ulja i popečenih pinjola i to je to.
Ako ste si ovo sve uspjeli zamisliti u glavi,. zaključit ćete kao i ja - jednostavno, a efektno, zar ne?

Ipak, ispalo je kako je ispalo, ne baš tako efektno, ali zato jako ukusno i aromatično. Prilično mi se žurilo pa kad sam ubacila lazanje u vodu, one su popucale. Vjerojatno sam ih kuhala u premalom loncu, a moram napomenuti da su to bile lazanje koje se ne kuhaju, već se odmah peku u pećnici sa nadjevom.
Da bi spasila stvar, listove sam "natrgala" na veće i manje komade i skuhala kao krpice ili pasutice.

Što se tiče umaka, on je priča za sebe. :-)
Ideju za umak sam vidjela u nekoj kuharici, a jednom prilikom sam napravila umak od svježih vrganja i crnog vina i jaako nam se svidio. Pošto sam koristila ovaj put sušene miješane gljive koje prije treba namakati u vodi, umak sam kuhala malo duže, a uz dodatak crnog vina umak je ispao dosta aromatičan i malo jačeg okusa.

Za 2 osobe:
8 listova lazanja ili 200 g tjestenine po izboru, npr. krpice
50 g sušenih gljiva
3 žlice maslinovog ulja
1 luk
2 češnja češnjaka
1 vitica svježeg timijana
200 ml crnog vina
200 ml temeljca ili vode
1 žlica popečenih pinjola
svježe mljeveni crni papar i sol

1. Gljive prelijte toplom vodom te ih pustite tako 30 minuta da omekšaju.
2. Zagrijte maslinovo ulje u odgovarajućoj posudi, pa dodajte luk, malo soli i timijan. Pirjajte nekoliko minuta  dok luk ne omekša.
3. Zatim dodajte na sitno nasjeckani češnjak te nastavite pirjati dok češnjak ne pusti miris.
4. Namočene gljive ocijedite, sačuvajte vodu u kojoj su se namakale, te ih nasjeckajte na sitno. Dodajte ih zaprški od luka i češnjaka te pirjajte.
5. Dodajte vino i temeljac te kuhajte umak na srednje jakoj vatri oko 20-30 minuta, dok gljive ne omekšaju. Po potrebi dodajte temeljca.
6. U međuvremenu lazanje natrgajte na manje komade, kao krpice, te ih skuhajte u puno kipuće slane vode.
7. Pinjole popecite u tavi na suho, kuhane lazanje pomiješajte sa kuhanim umakom, dodajte pinjole te svježe mljevenog crnog papra. Odmah poslužite.

Broj komentara: 15:

Bite my cake kaže...

Umak ti je fenomenalan, obožavam sušene vrganje, ma, gljive općenito :9 lazanje popucale ili ne, super su poslužile svrsi

Sanda Vuckovic Pagaimo kaže...

Odlicno izgleda

Unknown kaže...

Joj!!! Kada vidim ovu paru na fotkama padam na d...
Umak ti je fenomenalan i blago tebi. Hm, samo ja volim gljive i rijetko ih pripremam ali mm ne bi pojeo gljive, ja nešto mislim da se on boji i probati ih:):):)

Gordana - KuhinjskePrice.com kaže...

Fantasticno izgleda, vjerujem da je jako ukusno

Cinnamon and Thyme kaže...

Odlično! I ja volim gljive, imam jih sušene i smrznute...:). Nema veze, listi ili krpice, izgleda jako dobro :).

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima! :) :)
Snježa, baš si me nasmijala! a možda da mu probaš podmetnuti u kakav gulaš od mesa :D iako teško je i to jer gljive imaju taj specifičan okus, ni moja sestra ih baš nešto ne voli..

Dolce Fooda kaže...

Lazanje uopste nisu lose, ja ih koristim uzduzno isecene, kao nudle, za gulash. I dalje ne mogu da provalim kako se vrganji kazu na engleskom.
Mnogo mi se svidja tanjir na slici; mislim da je ranije svaka kuca imala nesto sa tim zaljubljenim parovima, i moji su nesto imali, ali ne mogu da se tacno setim sta.

Mimi kaže...

I ja bas obozavam gljive! Na sve nacine i sve vrste...
Ovo je odlicno! :)

Tamara kaže...

ovo mi se čini kao je dan jako fini ručak, sušeni vrganji i vino pa još pinjole!krasno!! i opet ona vilica!!divna!

Maja kaže...

Umak ti je fantastičan, ja sam luda za gljivama, sušenim/svježim/bilo koje vrste. Obožavam ovo, a baš u špajzi imam listova lazanja...
Divne fotke Nevenić, oduševljena sam ovom zadnjom di si uhvatila paru :)

Unknown kaže...

Divan recept, divne fotografije! U viljusku sam se yaljubila! Sve pohvale za blog!

Unknown kaže...

Divan post, divan recept , divne fotografije! U viljusku sam se zaljubila!

Petra Kranjica kaže...

Odlično izgleda. Obično obroci nastali u žurbi iz potrebe ispadnu najbolje.

Branka - byB kaže...

I ja sam popriličan ljubitelj gljiva, pogotovo u tjesteninama i u rižotima. Ovaj umak i cijela kombinacija je odlična, super si iskoristila sve namirnice !

Monika kaže...

Bez obzira na to što ti nije uspjelo složiti sve na tanjur u obliku lazanje, meni ovo izgleda totalno appetizing. Zapravo, još i više nego što bi izgledalo da si prezentirala onako kako si zamislila. Gljive također obožavam, pogotovo vrganje, a crnog vina uvijek imamo u kući jer bez njega ne mogu zamisliti život :D Sjajno jelo!