20. prosinca 2011.

Čokoladne karamele sa medom i cvijetom soli

Ako vam već izlazi na uši čokolada, do Božića "no more chocolate" na mom blogu (ako uspijem ispunit obećanje, to je ipak stvar ovisnosti)! ;-))
Ovaj recept me toliko oduševio svojom jednostavnošću i brzinom pripreme, a s druge strane savršenim rezultatom, da sam jedva dočekala podijeliti ga sa vama. 
Recept za koji smatram da se ne smije propustit, jer, poprilično teško je naći dobar recept za karamele, one koje se ne tope na sobnoj temperaturi.
(Ovdje također pogledajte fantastičan recept za karamele od bundeve sa zrnom soli)
Kada sam ljetos napravila slani karamel namaz, nedugo kasnije motala mi se po glavi ideja da napravim istu stvar, ali u obliku karamela. Problem je bio kako doći do idealnog omjera između šećera, vrhnja i maslaca da dobijemo strukturu karamele? Mislim da je problem sad napola riješen. :) 
Ovaj recept je toliko jednostavan da će vam trebati svega 20-ak minuta pripreme! (ako izuzmemo hlađenje 20 minuta, rezanje na kockice i omotavanje u ukrasni papir, ipak su to bomboni. :)) )
U ovom receptu bi trebali koristiti cvijet soli. Njega možete nabaviti u bio&bio trgovinama, pakiran u pvc vrećici košta cca 35 kn, u jutenoj vrečici je skuplje, iako idealno kao poklon. O ljekovitosti cvijeta soli ili kavijara soli (franc. Fleur de Sel) koji se od nedavno može nabaviti i kod nas, pročitajte ovdje! Ako ga ne možete nabaviti, uvijek ostaje najobičnija sol koja više-manje daje isti rezultat u okusu, zrno soli u ovim karamelama jednostavno zaokruži cijelu stvar!

Original recept se nalazi ovdje, iako je autor francuski slastičar Jean-Pierre Wybauw. 
 Za 40-ak karamela:

200 g slatkog vrhnja
250 g šećera

100g cvjetnog meda
10 g maslaca
200 g čokolade sa 70 % kakaa
1 žličica cvijeta soli 

Slatko vrhnje i šećer zakuhajte, pa kada provrije kuhajte na srednjoj vatri 5 minuta.
Odmah zatim dodajte  čokoladu, maslac i med i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri neprestano miješajući.
Nakon 10 minuta napravite provjeru da li su gotove tako što ćete u čašu hladne vode ubaciti kapljicu smjese, izvaditi je iz vode, pritisniti je vilicom. Ako je mekana i lako se gnječi, nastavite još sa kuhanjem, ako ju je teško zgnječiti, smjesa je gotova! Za razliku od soft-ball stagea, ovo se zove firm-ball stage, provjera koja se koristi isključivo kod karamela! Ovdje više pročitajte!
*Ovaj korak provjere obavezno napravite, jer će u protivnom smjesa biti prerijetka i moguće je da vam se karamele neće stisnuti dovoljno, dakle, vrijeme kuhanja je presudno, a ono ovisi i o jačini vatre na kojoj kuhate, bio to plin ili struja.
Čokoladnu smjesu ulijte u odgovarajuću plitku posudu veličine 20x20 cm i obavezno obloženu papirom za pečenje. Odmah posipajte sa solju ravnomjerno po cijeloj površini, potrebno je tek nekoliko zrnca na svakom komadiću karamele.
Pustite da očvrsne u hladnjaku na 20 minuta, zatim izvadite, narežite na kockice. Po želji možete omotati u foliju ili ukrasni papir, ja sam ih najrpije umotala u papir za pečenje, a zatim u prozirni celofan, da budu što vjerniji izgledu kupovnih. :)
I da ne zaboravim, oprez pri konzumaciji zbog "predoziranja šećerom" :-), ako vam se svide, nećete im moći odoljeti!

23 komentara:

Bite my cake kaže...

aaa, Nevena, ovo je tako jednostavno, a tako dobro, sama slika svjedoči koliko je ovo fino. Vrh!

ČUVARI SNOVA kaže...

sto je to cvijet soli???

Nevena Buljan kaže...

@Tamara: hvala ti! :) ovo je jedan od onih recepata kod kojih ne želim previše komplicirati, pogotovo oko fotografija :-)) preporučam ti, mislim da će te oduševiti! :)
Čuvarice Snova: evo definicije za cvijet soli, u postu sam stavila link na stranicu gdje je sve objašnjeno, ali mogu i ovdje. :)
Cvijet soli značajan je nutrijent obogaćen prirodnim mineralima koji intenzivira okus svakog jela i postaje neizostavan prirodni, kulinarski začin. Riječ je o najkvalitetnijoj i najzdravijoj vrsti soli koja je, uz povećanu koncentraciju prirodnog joda, bogata kalcijem i magnezijem. Osim u prehrani, koristi se za regulaciju probave, ublažavanje tegoba kod žena u klimakteriju i za vrijeme menstrualnog ciklusa, za osvježenje organizma i opuštanje napetosti, za osobe koje pate od pomanjkanja kalcija i magnezija.

Cvijet soli se dobiva isključivo u idealnim vremenskim uvjetima, a skuplja se u ranim jutarnjim satima i kasno navečer kad nema vjetra. Pojavljuje se na površini mora kao tanki sloj listića soli, poput latica cvijeća, koji se ubire ručno, mikronskim sitima. Uzgoj Cvijeta soli je uistinu posao iz ljubavi. I do današnjeg dana, uzgajivači soli njeguju taj dragulj istim tradicijama i tehnikama kao i njihovi prethodnici stoljećima prije.
Od svih neprerađenih ekoloških soli, Cvijet soli imaju najživlju, najaktivniju energetsku strukturu jer nastaju isključivo u procesu prirodne proizvodnje soli. Cvijet soli može upiti mnoge toksine u kemijski tretiranoj hrani i okolišu te može pročistiti negativne vibracije u prostoru.
Zbog toga je sol u prošlosti bila jako važna u ritualima iscjeljenja i energiziranja prostora.

tanja kaže...

Mala čokoladna savršenstva :) Mislila sam da je moja lista Božićnih slastica kompletna za ovu godinu, ali sad nešto nisam više sigurna...:) Recept zabilježen!:D

Petra Kranjica kaže...

Preslatke su. Bile bi fora poklon za Božić.

Anonimno kaže...

Savršeni!:) Čokolade nikad dosta!!

Dunja kaže...

Nevena, predivno kao i uvijek.

JA U KUHINJI... kaže...

Jako mi se dopadaju karamele a nešto novo sam, opet, i naučila. Ova so mi zvuči zaista zanimljivo i moram je potražiti i ovde...

Sweet Corner kaže...

Evo idu na hladjenje:)) Ovo je savrsenstvo okusa za sve sladokusce...tesko je odoljeti dok je vruce, a mogu tek misliti sto ce biti kad se ohlade:) Sutra javim dojmove, jer sad bolje da ih ne rezem:)))Ako stigne fotkati stavim i fotke.Hvala na receptu, a fotke su ti savrsene!

Monika kaže...

Nevena, hipnotizirana sam. Ove karamele su savršene! Sad mi je pao u vodu plan za tartufe. Radije ću napraviti ove karamele! :D Sutra popodne se bacam na posao. Reci samo, jel ih mogu rezati i nakon nekoliko sati u hladnjaku ili će tada već biti pretvrde? Pitam jer imam sutra popodne neke obaveze. Napravila bih karamele, otišla na par sati i navečer ih narezala.

Mimi kaže...

Cim sam videla sastojke pomislila sam da odmah krenem sa pravljenjem... :) Ali onda sam se setila da mi cokolada treba za jedan receptic sa cajem... :) Nema veze, pamtim ovo malo savrsentsvo i uskoro stize na red! :)

Nada kaže...

Fantastično, od ideje i realizacije i isto tako fotografije su čarobne!

Nevena Buljan kaže...

@Tanja: hehe, i ja mijenjam popis stalno, tko zna što ću se još dosjetiti do petka :D
@Petra Kranjica: istina da, idealne za poklon!:)
@Zondra Art: razumijemo se, da čokolade nikad dosta! :))
@Dunja: hvala ti! :-)
@Maslinka: baš mi je drago da si i saznala nešto novo, sigurna sam da bi ti već negjde lijepo iskombinirala ovu sol. :)
@Jasenka: hvala ti, daa, bolje da ne kažem koliko sam ih pojela, sram me :D, jednostavno ne možeš stat! javi dojmove! :))

@Monika: hehe, hvala ti :) meni je ovo isto trenutno veći hit nego tartufi :D možeš ih ostaviti u hladnjaku, kasnije ih pusti na sobnoj temperaturi da malo otpuste, ali možeš ih i odmah rezati, nisu toliko tvrde, bar meni nisu bile :)
@Miki: ja sam sa ovim tartufima potrošila zadnuju turu čokolade doma, i sad moram nabaviti još čokolade do Božića (kupujem ih za dosta povoljnu cijenu u jednom velikom supermarketu)jer su odlične, moram ih ponovno raditi! :D hvala ti! :)
@Nada: hvala ti! :))

Ana kaže...

Nevena, karamele su predivne!
Moram ih isprobati, jer inace karamele obozavam, ali mi nikada nije islo da ih napravim u kucnoj radinosti:/
Javljam utiske :)

Nina kaže...

karamele izgledaju tako dobro da sam sigurna da ne mogu da ne uspiju ili da nisu dobre... možda se odlučim na isprobavanje

cosmo2503 kaže...

Volim dašak kristalčića soli na slatkišima, posebno na čokoladi i u karamelama. Tvoji postovi su tako divni, recepti izvrsni. Pamtim te još od jednog od tvojih prvih recepata sa Coolinarike (palačinaka od cvekle)... Jednostavno volimo iste stvari i spremne smo prihvatiti novo i drugačije.
Rijetko pišem komentare jer mi se ne dopadaju oni tipa SJAJNO JE! (iz kurtoazije), a u stisci sam sa vremenom i ima mnogo sjajnih blogova i divnih postova. Željela sam te pitati oko naziva "fleur de sel" ... Nemam pojma sa francuskim jezikom (što me nije spriječilo da nabavim knjigu Macrons sales iz francuskog amazona i skinem Larousse Patisseries i Macarons aplikacije na ipad:-)) Logično bih "fleur de sel" prevela kao "cvijet soli". Nedavno sam gledala da se u Istri počela uzgajati, kako su je u prilogu nazvali "cvijetna sol". Budući da si ti zaljubljenik francuskog jezika i da se njime profesionalno baviš prihvatam ovaj tvoj prevod, ali bih voljela znati da li se može prevesti i kao "cvjetna sol". Prije nego sam jučer vidjela tvoj post na popisu omiljenih proizvoda Davida Lebowitza sam vidjela link za francuski 2fleur de sel" po cijeni od cca. 16 dolara za funtu, prilično je skupo...
Ja kupujem u prodavnici koja se specijalizirala za prodaju domaćih proizvoda iz Dalmacije krupnu morsku sol i zadovoljna sam kada je stavim na čokoladnu glazuru pralina, a karamele nisam pravila.

Andrea kaže...

Stvarno izgledaju i zvuče prekrasno. Oduševljena sam receptom posebno jer i mene već neko vrijeme muči kako dobiti čvrste karamele koje se ne tope na sobnoj temperaturi. Radila sam neke po jednom dosta hvaljenom receptu i meni se one nikad nisu stisle imale su zapravo gustoću namaza. Nakon toga sam odustala od karamela na neko vrijeme. :)
Fotke su ti divne i jedva čekam isprobati ovaj recept. :)

Monika kaže...

Nevena, napravila sam ih i oduševljena sam! :D Lizali smo lonac u kojem su se kuhale, doslovno! Moje su ipak malo mekše od tvojih, koliko vidim. Sinoć sam ih narezala, danas ih možda uspijem poslikati. Hvala na izvrsnom receptu :)

Dilajla kaže...

Divno izgledaju ovi slatki mali zamotuljci.

Branka - byB kaže...

Draga Nevena, nisam stigla komentirati ali popratila sam sve tvije predblagdanske recepte, kako koji tako bolji i posebniji i u sam vrh ulaze ove karamele. Originalne i odlične, meni se jako sviđaju !
Tebi i tvojima želim Sretan Božić i prekrasne, vesele blagdane !

Tadeja kaže...

Već jako dugo se spremam napraviti nešto sa tim cvijetom soli, pa nikako.
Mami jako!
Fotke ovako jednostavne baš dočaravaju punoću same karamele.
Sve postove i jela pregledam, ne znam što mi se više sviđa, ali ne stižem komentirati.
Čestitke na sad već punoj godini izlaženja Repeta i sretan Božić tebi i tebi dragima! :)

Maja kaže...

Kod nas nikad dosta čokolade, sam Bog zna koliko sam je pojela prije praznika, za praznike i koliko ću je još pojesti :) :)
Karamele su me baš baš oduševile, skroz su jednostavne.
Draga Nevena, sretan Božić tebi i tvojim najmilijima :)

marira leydi kaže...

DOBRODOŠLI: POSOJILO MED RESNIMI POSAMEZNIKI IN POŠTENO SPLETNO.
Ponudba posojila med posamezniki Hitro posojilo, da se vaše skrbi končajo v manj kot 72 urah. Prepovedani ste v svoji banki in vsi vaši poskusi v drugih in drugih finančnih institucijah doslej niso dali ničesar zaradi slabe kreditne sposobnosti ali drugih brez skrbi me kontaktirajte in v manj kot 72 urah po razumni stopnji 2% na leto in glede na čas odplačevanja, ki vam ustreza, vam dam posojilo, ki vam bo rešilo življenje. Prosim, kontaktirajte me po e-pošti: marialeydi06@gmail.com