12. kolovoza 2011.

Špageti sa pestom od smokava i bavette sa smokvama, orasima, bosiljkom i parmezanom

 Znate, ja volim i prakticiram često onu "zašto jednostavno, kad može komplicirano". Kako neke stvari u životu imaju svoje dobre i loše strane, dobra strana takve prakse se odražava na mojim receptima pa ako pregledate sve moje dosadašnje recepte, svi su uglavnom dosta složeni, ponekad malo kompliciraniji, ili iziskuju malo veći trud oko potražnje određenih namirnica.. Sve je to zato jer ne volim rutinu i uvijek me vuče "ono nešto" da idem dalje istraživati, uvijek me privlače nove stvari i nešto što još nikad nisam probala.. Loša strana moje "ljubavi" spram kompliciranog jest u tome što si obično točno isplaniram u glavi kako bi što trebalo izgledati, posložim si neki plan od kojeg kasnije ne želim odstupiti. To se posebno odnosi na moje postove koje planiram objaviti, zato i rjeđe pišem, jer jednostavno ne stignem svoj plan provesti u djelo, a ne želim ga niti mijenjati da bih ga stigla provesti u djelo. Tu vjerojatno igra ulogu i moja neorganiziranost. Baš zbog svih tih razloga, odlučila sam za sad odustati od svog plana, malo češće prijeći na onu "ljepota je u jednostavnosti" i napokon objaviti post koji već duže vrijeme planiram i samo si govorim "evo danas ću, samo da složim fotke itd...". Jer dok ja složim ovaj post onako kako sam si ga točno zamislila, i dok idem fotografirati stabla smokava, i dok tražim neke od fotografija po folderu za koje znam da sam ih spremila ali sad ih odjednom nema, sezona smokava će mi pobjeći brzinom munje, kao što i ovo krasno ljeto nam već odlazi (alii svejedno veselim se dolasku jeseni!), a ja ću žaliti za propuštenim. :)

 Prvi recept koji slijedi sam vidjela na krasnom i inspirativnom blogu "Il cavoletto di Bruxelles". Sigrid je predstavila nekoliko jela sa smokvama i mene je najviše zaintrigirao pesto od smokava.. odmah sam se sjetila još jednog sličnog recepta od "Green kitchen stories" pa sam oba jela isprobala u razmaku od nekoliko dana..
Ako volite "komplicirati"  :)) ove 2 tjestenine će vam se zasigurno svidjeti!

Za pesto od smokava za 4 osobe:

400 g špageta, vrsta "linguine"
Šaku pinjola  tostirajte na tavi bez ulja, pazite da ne pregore. desetak zrelih smokava izmiksajte sa pinjolima,1 sitnim češnjem češnjaka, prstohvatom soli, oko 40 g parmezana i desetak listova bosiljka, malo maslinovog ulja dok ne dobijete kremu, skuhajte tjesteninu odmah u puno posoljene vode,  ocijedite i odmah pomiješajte
sa pestom. Poslužite odmah vruće sa nekoliko listića bosiljka i popečenih pinjola.
  * Što se mene tiče, pinjoli se mogu zamijeniti orasima, osim što su dostupniji, jeftiniji su.

 Bavette sa smokvama, orasima, bosiljkom i parmezanom
Original recept koji mi je poslužio kao inspiracija
Za 4 osobe:
400 g tjestenine "bavette" ili druge
šaka oraha
šaka listova bosiljka
50 g parmezana na listiće
1 dl maslinovog ulja
10-ak smokava

Orahe nasjeckajte na manje komade, smokve narežite na četvrtine ili manje komadiće, bosiljak natrgajte na manje komade. Tjesteninu skuhajte prema uputama u puno posoljene vode, ocijedite i odmah pomiješajte sa maslinovim ulje, orasima, parmezanom i bosiljkom, a na kraju dodajte smokve. Poslužite odmah.
*Možete dodati i pirjanu rigu na maslinovom ulju i ovčju skutu na komadiće, ja nisam imala pa nisam niti stavila. :)

Broj komentara: 19:

What's for dessert? kaže...

odlične fotke! Zanimljiv recept, ali meni su smokve najdraže onako direktno sa stabla ili eventualno u kolaču.

Tamara kaže...

ovo izgleda fantastično iako sam ljubitelj zrelih i slatkih smokava, rado bi ih probala i u ovoj slanoj verziji

Zorica Stajić kaže...

Zaista lepo izgleda a neobičan recept!

J e l e n a kaže...

Draga Nevena, evo još jednom se potvrđuje da ako je neko talentovan u jednoj stvari onda sigurno ima talenta i za druge stvari. Ovi postovi su vredni jedne lepe kuvarice, i to kuvarice svetskog nivoa, nikako neko malo izdanje malog formata. Smokve obožavam i evo nikada ih ne bi stavila u pesto da ovo nisam videla. Ja koristim badem umesto pinjola, on mi je najpribližniji, a orahe kada stavim onda je to upola manje jer oni znaju da dominiraju ukusom. Prelepo! Ova poslednja fotka je očaravajuća. Može da se printa i na majci i poster da se pravi! Bravo!

Bite my cake kaže...

Uh, znam kako ti je s planiranjem, ja imam toliko planova da me boli glava pa mi na kraju ništa ne ide po planu nego se sve mijenja u hodu :) Fotografije su prelijepe i recepti mi se jako dopadaju, definitivno nešto inovativno i za probati :)

jubistacha kaže...

I ja znam kako je to s planiranjem, imaš sto ideja a samo dvije ruke :)
Očaravajuće fotke. Recept nije "moj cup of tea" iako vjerujem da je ukusno. Samo ja bih razdvojila sastojke :)

Cinnamon and Thyme kaže...

Nadam se, da ču danas dobiti sveže smokve, da isprobam ovaj recept. Izgleda fenomenalno!

Dilajla kaže...

Zanimljive kombinacije moram priznati ja
ću ti ponuditi smokve bar toga imam na bacanje.

Anonimno kaže...

Ma sva sam sretna akd otkrijem ovakve nove recepte i naravno zapisujem ..kad moje smokve sazru:))

Dunja kaže...

Fotke prekrasne, a smokve volim baš u slanoj verziji, ovo se mora isprobat.

Miroslav kaže...

Prelepe fotografije!

Smokve preferiram sirove il' u slanim kombinacijama, jel' smatram da su previše slatke za deserte. Al' desi se da napravim koji lagani tart sa istim.

Ovaj pesto me je baš zaintrigirao. Predpostavljam da se isti može napraviti i sa suvim smokvama, pa da se u ovom jelu uživa i van sezone. Moram probati sa svežim dok ih još ima.

Puno pozdrava
Miroslav

Mimi kaže...

Ova jela prelepo izgledaju i skroz egzoticno zvuce... :) Jos nisam probala smokve u slatkoj verziji, ali sam cula samo reci hvale o takvim kombinacijama...

JA U KUHINJI... kaže...

Rado bi smazala oba tanjira ove predive naste jer sve izgleda savršeno... Fotke su predivne, ali PREDIVNE!

Sanja Manasijevic kaže...

Potpuno te razumem sto se tice komplikovanja stvari, pravi sam majstor za to....mada ponajvise u zivotu u kuhinji se jako trudim da sve pojednostavim.

Prelepe fotke i egyoticni recepti koje bih rado probala....

Nevena Buljan kaže...

Hvala puno svima! :)

@Jelena: hvala ti puno na lijepim riječima :)))

@Tamara: razumijem0 se :))) ipak odlučila sam stati na loptu :)))

@Jubistacha: hvala ti :) da, ovo nije za svačiji ukus, ali možda se čovjek na kraju iznenadi.. :))

@Miroslav: hvala ti! u pravu si, i ja sam planirala iskombinirati sa suhim smokvama.. sjećam se da sam negdje vidjela recept za pesto od suhih smokava i crnih maslina.. :)

Anonimno kaže...

Prije svega pohvale fotografu,fotke su mrak!
Špageti...pesto... obožavam, recept spremam i kad stignem prvom prilikom ću ga isprobati:)

Lijep pozdrav:)

Maja kaže...

Upravo tako Nevena, zašto pojednostavnit ovu divotu kada je puno puno bolja kompliciranija?! Tu uzrečicu učia nas je još profesor povijesti i nikada je nisam zaboravila! Svaka čast na eksperimentu koji je savršenstvo bez mane.
Baš sam neki dan radila nešto u kombinaciji sa slatkim smokvama i slanim sirom i moram ti reći da me kombinacija smokava oduševljava i da se slažu sa svime iako sam ja bila uvjerena u suprotno. Dapače, moram ti reći da i nisam subjektivna u tom mišljenju, a to su mi potvrdili i moji koji su ispraznili tanjure:)
Za fotografije jednostavno nemam riječi, skoro sam skakala od oduševljenja dok sam ih gledala, tako žive, tako ispred mene... A da ja dođem malo do tebe pa da zajedno guštamo?? :)

Kajka kaže...

Egzoticno :) Mada mozda bi mi se i svidelo. Kako sam kao mala stalno jela, spagete sa dzemom. Znam da je cudno, i mnogi koji su se sa njima susretali kao klinci su uzasnuti tom kombinacijom. A meni je ocaravajuca.

Divan ti je blog, i stvarno moze da stane rame uz rame sa inostranim, koje posecujem. Fotografije su profesionalne i vidim, da cu morati da odvojim vreme da iscitam i prepisem par recepata :)

Tadeja kaže...

Fotke su tako nježne i pastelne u tim roskastim i zelenim nijansama da upravo dočaravaju mekano sladunjavi tek jela, kakvo pretpostavljam da jest.