Prvi recept koji slijedi sam vidjela na krasnom i inspirativnom blogu "Il cavoletto di Bruxelles". Sigrid je predstavila nekoliko jela sa smokvama i mene je najviše zaintrigirao pesto od smokava.. odmah sam se sjetila još jednog sličnog recepta od "Green kitchen stories" pa sam oba jela isprobala u razmaku od nekoliko dana..
Ako volite "komplicirati" :)) ove 2 tjestenine će vam se zasigurno svidjeti!
Za pesto od smokava za 4 osobe:
400 g špageta, vrsta "linguine"
Šaku pinjola tostirajte na tavi bez ulja, pazite da ne pregore. desetak zrelih smokava izmiksajte sa pinjolima,1 sitnim češnjem češnjaka, prstohvatom soli, oko 40 g parmezana i desetak listova bosiljka, malo maslinovog ulja dok ne dobijete kremu, skuhajte tjesteninu odmah u puno posoljene vode, ocijedite i odmah pomiješajte
sa pestom. Poslužite odmah vruće sa nekoliko listića bosiljka i popečenih pinjola.
* Što se mene tiče, pinjoli se mogu zamijeniti orasima, osim što su dostupniji, jeftiniji su.Bavette sa smokvama, orasima, bosiljkom i parmezanom
Original recept koji mi je poslužio kao inspiracija
Za 4 osobe:
400 g tjestenine "bavette" ili druge
šaka oraha
šaka listova bosiljka
50 g parmezana na listiće
1 dl maslinovog ulja
10-ak smokava
Orahe nasjeckajte na manje komade, smokve narežite na četvrtine ili manje komadiće, bosiljak natrgajte na manje komade. Tjesteninu skuhajte prema uputama u puno posoljene vode, ocijedite i odmah pomiješajte sa maslinovim ulje, orasima, parmezanom i bosiljkom, a na kraju dodajte smokve. Poslužite odmah.
*Možete dodati i pirjanu rigu na maslinovom ulju i ovčju skutu na komadiće, ja nisam imala pa nisam niti stavila. :)
Broj komentara: 19:
odlične fotke! Zanimljiv recept, ali meni su smokve najdraže onako direktno sa stabla ili eventualno u kolaču.
ovo izgleda fantastično iako sam ljubitelj zrelih i slatkih smokava, rado bi ih probala i u ovoj slanoj verziji
Zaista lepo izgleda a neobičan recept!
Draga Nevena, evo još jednom se potvrđuje da ako je neko talentovan u jednoj stvari onda sigurno ima talenta i za druge stvari. Ovi postovi su vredni jedne lepe kuvarice, i to kuvarice svetskog nivoa, nikako neko malo izdanje malog formata. Smokve obožavam i evo nikada ih ne bi stavila u pesto da ovo nisam videla. Ja koristim badem umesto pinjola, on mi je najpribližniji, a orahe kada stavim onda je to upola manje jer oni znaju da dominiraju ukusom. Prelepo! Ova poslednja fotka je očaravajuća. Može da se printa i na majci i poster da se pravi! Bravo!
Uh, znam kako ti je s planiranjem, ja imam toliko planova da me boli glava pa mi na kraju ništa ne ide po planu nego se sve mijenja u hodu :) Fotografije su prelijepe i recepti mi se jako dopadaju, definitivno nešto inovativno i za probati :)
I ja znam kako je to s planiranjem, imaš sto ideja a samo dvije ruke :)
Očaravajuće fotke. Recept nije "moj cup of tea" iako vjerujem da je ukusno. Samo ja bih razdvojila sastojke :)
Nadam se, da ču danas dobiti sveže smokve, da isprobam ovaj recept. Izgleda fenomenalno!
Zanimljive kombinacije moram priznati ja
ću ti ponuditi smokve bar toga imam na bacanje.
Ma sva sam sretna akd otkrijem ovakve nove recepte i naravno zapisujem ..kad moje smokve sazru:))
Fotke prekrasne, a smokve volim baš u slanoj verziji, ovo se mora isprobat.
Prelepe fotografije!
Smokve preferiram sirove il' u slanim kombinacijama, jel' smatram da su previše slatke za deserte. Al' desi se da napravim koji lagani tart sa istim.
Ovaj pesto me je baš zaintrigirao. Predpostavljam da se isti može napraviti i sa suvim smokvama, pa da se u ovom jelu uživa i van sezone. Moram probati sa svežim dok ih još ima.
Puno pozdrava
Miroslav
Ova jela prelepo izgledaju i skroz egzoticno zvuce... :) Jos nisam probala smokve u slatkoj verziji, ali sam cula samo reci hvale o takvim kombinacijama...
Rado bi smazala oba tanjira ove predive naste jer sve izgleda savršeno... Fotke su predivne, ali PREDIVNE!
Potpuno te razumem sto se tice komplikovanja stvari, pravi sam majstor za to....mada ponajvise u zivotu u kuhinji se jako trudim da sve pojednostavim.
Prelepe fotke i egyoticni recepti koje bih rado probala....
Hvala puno svima! :)
@Jelena: hvala ti puno na lijepim riječima :)))
@Tamara: razumijem0 se :))) ipak odlučila sam stati na loptu :)))
@Jubistacha: hvala ti :) da, ovo nije za svačiji ukus, ali možda se čovjek na kraju iznenadi.. :))
@Miroslav: hvala ti! u pravu si, i ja sam planirala iskombinirati sa suhim smokvama.. sjećam se da sam negdje vidjela recept za pesto od suhih smokava i crnih maslina.. :)
Prije svega pohvale fotografu,fotke su mrak!
Špageti...pesto... obožavam, recept spremam i kad stignem prvom prilikom ću ga isprobati:)
Lijep pozdrav:)
Upravo tako Nevena, zašto pojednostavnit ovu divotu kada je puno puno bolja kompliciranija?! Tu uzrečicu učia nas je još profesor povijesti i nikada je nisam zaboravila! Svaka čast na eksperimentu koji je savršenstvo bez mane.
Baš sam neki dan radila nešto u kombinaciji sa slatkim smokvama i slanim sirom i moram ti reći da me kombinacija smokava oduševljava i da se slažu sa svime iako sam ja bila uvjerena u suprotno. Dapače, moram ti reći da i nisam subjektivna u tom mišljenju, a to su mi potvrdili i moji koji su ispraznili tanjure:)
Za fotografije jednostavno nemam riječi, skoro sam skakala od oduševljenja dok sam ih gledala, tako žive, tako ispred mene... A da ja dođem malo do tebe pa da zajedno guštamo?? :)
Egzoticno :) Mada mozda bi mi se i svidelo. Kako sam kao mala stalno jela, spagete sa dzemom. Znam da je cudno, i mnogi koji su se sa njima susretali kao klinci su uzasnuti tom kombinacijom. A meni je ocaravajuca.
Divan ti je blog, i stvarno moze da stane rame uz rame sa inostranim, koje posecujem. Fotografije su profesionalne i vidim, da cu morati da odvojim vreme da iscitam i prepisem par recepata :)
Fotke su tako nježne i pastelne u tim roskastim i zelenim nijansama da upravo dočaravaju mekano sladunjavi tek jela, kakvo pretpostavljam da jest.
Objavi komentar