27. siječnja 2011.

Tarte Tatin sa bijelim vinom i Speculoosima

Ovaj fini desert datira negdje od kraja 8. mjeseca 2010. godine.. :-) još kad je sunce grijalo... (eh, što bih trenutno dala za malo ljetnog sunca :-) )

U ovom receptu francuska pita Tarte Tatin je poslužila kao bazna ideja, a budući da smo tad boravili u jednom malenom prekrasnom selu u prirodi nije mi bila dostupna kuhinjska vaga, stoga sam bila prisiljena mjere (i sastojke, jer smo htjeli nešto slatko!) improvizirati. To i nije bilo teško s obzirom da sam koristila mjeru - 1 velika jušna žlica=20 g.

Za one koji možda nisu upoznati s ovakvim načinom pripreme pite, najklasičnija Tatinova pita ili na franc. Tarte Tatin je pita od prhkog ili u nekim slučajevima, lisnatog tijesta i karameliziranih pečenih jabuka, pečena obrnuto od klasičnog pečenja, tako da se jabuke prekriju tijestom. Umjesto jabuka može se ekperimentirati i sa drugim voćem npr. kruškama, ili povrćem kao što je luk, koji je pogodan za karameliziranje.
Ja sam ovoj piti dala malo drugačijeg štiha dodajući joj Speculoos keksiće koje obožavam te sasvim malo bijelog suhog vina pri karameliziranju nadjeva, koje se fino uklopilo okusom i nije nadjačalo cjelokupan okus.
Spoj maslaca, pečenih domaćih jabuka i Speculoos keksića je zaista bio neodoljiv!

Slijedi recept, pišem u gramima..

Za prhko tijesto pečeno u posudi promjera 18 cm:

100 g pšeničnog brašna
60 g maslaca
20 g šećera
prstohvat soli
1 jaje

Nadjev:
4-5 manjih jabuka ili 3 veće
100 g smeđeg šećera
20 g maslaca
10 komada keksa Speculoos, smrvljenih u veće i manje komadiće
1 dl bijelog vina

+ nekoliko žlica šećera za posipati naslagane jabuke

Brašno, sol i maslac pomiješajte u mrvice, dodajte šećer i jaje te oblikujte prhko tijesto. Spremite ga u hladnjak do upotrebe.

Jabuke ogulite (ja sam ostavila koricu pošto su domaće) i narežite na četvrtine. U posudu u kojoj ćete peći kolač naprije stavite šećer i maslac te ga karamelizirajte pazeći da ne zagori, ako je vatrostalna posuda, onda to napravite u pećnici na 180 stupnjeva. Ja sam ga karamelizirala izravno na štednjaku jer sam koristila prikladniju limenu posudu. Nakon što se šećer karamelizirao sa maslacem, pažljivo ulijte bijelo vino i miješajte kuhačom da se umak ravnomjerno poveže. Maknite s vatre, posložite četvrtine jabuka preko umaka i između svakog reda jabuka stavljajte komadiće Speculoosa, malo cimeta i šećera.
Tijesto razvaljajte da pristaje veličini posude te ga pažljivo stavite preko jabuka. Malo pritisnite tijesto pazeći da na krajevima posude nema rupica te da su sve jabuke ravnomjerno prekrivene tijestom. Pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Kad je pečeno, ostavite da se malo ohladi. U tijestu ima dosta maslaca, ono očvrsne tek kada se ohladi. Pitu pažljivo izvrnite na tanjur i guštajte samo ili uz kuglicu sladoleda od vanilije. Najfinija i najšarmantnija je još topla.

Broj komentara: 16:

Jovana kaže...

Sjajno izgleda !!!

J e l e n a kaže...

Ovo mi se jako dopada. Ne znam koji su to keksi ali googlovaću na netu, sigurno postoji dobra alternativa.

Nada kaže...

Mhmh..kako dobro izgleda, nema ništa bolje nego uživati u ovakvom još toplom kolaču..Savršen!

Anonimno kaže...

Predivno,volim sve sa jabukama i uopste vocno.

Nevena Buljan kaže...

Hvala cure! :)
Jelena: naš Koestlin ih proizvodi, to su inače belgijski keksići, na internetu imaš puno recepata za domaću izradu, na stranici Choclate&Zucchini je recept :)

stocicu postavi se kaže...

Divno,divno:) i ja volim ovakve poslastice,mogu da zamislim tek u kombinaciji sa Spekulusem.

Jelena ima ga i kod nas u svakom MAXi ju,tako se i zove ,mislim da ga prozvodi BAMBI ;))

Bite my cake kaže...

Nevena, jel' to novi, osvježeni izgled bloga? jako mi se sviđa :)
Krasna ti je ova pita, a bijelo vino može samo doprinjeti okusu, odlično
ove keksiće obožavam, oduvijek su mi super išli uz kuhano vino i baš me podsjećaju na blagdane :)

Just Cake Girl kaže...

krasno :)))obožavam ove keksee :) pogotovo s jabukama :))

Unknown kaže...

Oh, i ja volim speculoos keksiće i sigurno bi mi odgovarali u ovoj kombinaciji s jabukama!

Dunja kaže...

Kako je taj božanstven kolač ostao od ljeta, čitajući shvatim da je baš sad vrijeme za njega. Jabuka ima, doduše malo možda pre slatkih, ali se može naći i kiselije, nostalgije za ljetom ima... Osladit ćemo se ovog vikenda.

Sweet Green kaže...

Jako lijepo - volim ovakve deserte. A jos kad je ovakvih divnih domacih jabucica...

Tadeja kaže...

Mmmmm, to mora prekrasno mirisati. Nisam baš ljubitelj jabuka, ali tu i tamo volim dobru pitu od jabuke,a mislim da ova to jest!
Odlična kombinacija!

Shangri La Food kaže...

Već dugo želim probati tarte tatin i nikako da se ulovim posla..

E i ja bi sad sve dala za malo ljetnog sunca i jednu kriškicu ove divote..

Anonimno kaže...

lijepo...i dobra ideja s dodavanjem vina.. već neko vrijeme gledam u kuharici Gordon Ramseya njegov Tarte Tatin koji ima nekoliko kompliciranih detalja, i nikako da se odlučim napravit a imam odlične domaće jabuke..

Вера kaže...

SvidjA mi se dodatak vina.Radila sam ga sa kruškama,ali našla sam recept sa sasvim drugačijim nazivom.Kako nisam znala pa sam ga tako objavila,mislim pod nazivom Pita ili sl.Onda mi je neko objasnio da je to u stvari Tart Tatine...:)

Andrea kaže...

Obožavam Tart Tatin, a u ovoj tvoj izvedbi me baš oduševljava dodatak vina i speculas keksa. Fotke su ti predivne, najviše volim takve prirodne fotke na otvorenom, na dnevnom svijetlu. :)