16. svibnja 2010.

Kukuruzni keksi sa brusnicama i punjenjem od jagoda

Mogla bi provesti sate i dane u izradi ovakvih minijatura i nikada mi ne bi dosadilo. :)

Najbolje od svega je što kod ovakvih stvari možete uvijek improvizirati sa sastojcima (razni tipovi brašna, arome, suho i koštunjičavo voće itd.) jer je baza recepta manje-više ista - brašno, maslac/ulje i šećer/med/slad.
Sastojci za cca 20 kolačića :

150 g polubijelog pšeničnog brašna T 850
100 g kukuruznog brašna
55 g šećera (neprerađeni od trske, Alnatura/rapadura/šećer u prahu)
120 g maslaca
1 žumanjak
6 žlica suhih brusnica
1/2 naranče (iscijediti sok!)
prstohvat soli

za punjenje:
džem ili marmelada od jagode
par kapi limunovog soka

Priprema:
Obje vrste brašna pomiješati sa prstohvatom soli. Dodati hladan maslac na listiće i miješati dok ne bude nalik na krušne mrvice. Zatim dodati sve ostale navedene sastojke i umijesiti mekano tijesto. Dodati po potrebi brašna ako je premekano, ili soka od naranče u suprotnom. Spremiti u hladnjak na 30 minuta.

Pećnicu zagrijati na 180 Celzijevih stupnjeva.
Ohlađeno tijesto razvaljati između nekoliko listova prozirne folije (to činimo kako ne bi morali dodavati brašno čime bi poremetili teksturu tijesta). Maknuti gornju foliju sa razvaljanog tijesta, izrezati odgovarajućim kalupima krugove. Na svaki krug staviti 1 žličicu džema od jagode (koji ste prethodno po ukusu pomiješali sa nekoliko kapi sokaod limuna) te lagano preklopiti drugim krugom tijesta tj. zalijepiti da izgleda kao 1 keks.
Peći 15-20 minuta dok keksi mrvičak ne porumene. Izvaditi i ohladiti kekse.
*Keksi su vrlo mekani i prhki, mislim da je za to zaslužan isključivo narančin sok.
*Ako koristite neprskane naranče dodajte i naribanu koricu naranče, isto vrijedi i za limun koji se još bolje slaže sa jagodama.
*Suhe brusnice možete narezati na sitnije komadiće.

Broj komentara: 16:

JA U KUHINJI... kaže...

Obozavam ovakve keksice... Fenomenalno izgledaju!

Miroslav kaže...

Keksi sa kukuruznim brasnom imaju veoma interesantnu teksturu. Ja cu probati ovaj recept jel' volim kolacice, a i jagode su u sezoni.
Pozdrav

Tamara kaže...

Obozavam te male keksice, tvoji divno izgledaju.

Dragana Pušica - Moje Grne blog kaže...

I ja ih volim. Baš mi lepo legnu posle kafice.
Baš su lepi ovi tvoji.

Andrea kaže...

Ajme što ovo dobro izgleda. Obožavam kukuruzno brašno i ovo ću definitivno morati isprobati. :)
Inače i ja volim raditi razne keksiće, to mi dođe isto ko neka terapija i relaksacija. :)

Вера kaže...

Divni su,davno sam radila tvoje Grčke kekse sa anisom i karanfilićem i bili su bas njami...

Branka - byB kaže...

Prekrasni keksići !! odličnih sastojaka i kombinacije, vjerujem da ću ih uskoro isprobati, jako mi se sviđaju !

Unknown kaže...

I ja uživam u pravljenu, a bome i papanju ovakvih delicija. Prekrasni su... Je li ovo novi predložak ili sam ja stara zaboravna baba?

Unknown kaže...

oho! baš za mene - cookie monstera!

Dilajla kaže...

Ajme ča su ti lipi,pogotovo kad ovako curi jagoda sa strane odmah mi dođe gušt.

Nada kaže...

Prefino i baš prhko izgledaju, a ovo punjenje što lagano curi iz njih im daje onu primamljivu notu...Odlično izgledaju!

stocicu postavi se kaže...

oObožavam keksiće,ovi tvoji izgledaju zanosno!

Josipa kaže...

vidi se da su predivno prhki, a to je jedino mjerilo uspješnosti keksića :) fotkice su predivne :)

Casa de vainilla kaže...

Predivne fotke odlicnih keksica!

Unknown kaže...

Moram ja opet: Zašto ne možemo otvoriti tvoj post: Savijača od kopriva i domaće vučeno tijesto?!

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima! :)))
Snježa: ma jooj, nešto sam zeznula i cijeli post i font se poremetio, pa morala izbrisati post, danas tokom dana će biti sređeno! :)))