31. prosinca 2008.

Petticoat Tail Shortbread

Ovo je priča o jednom izuzetnom keksu. :))


Kada na policama bolje opremljenih dućana ugledate kariranu crvenu kutiju nemojte oklijevati. Uzmite je pod ruku i krenite prema kasi, zatim je platite i nakon toga uživajte u neponovljivom okusu i mirisu najboljeg keksa na svijetu. :)))



A možda bi bilo najbolje da se vi sami pozabavite najboljim keksom na svijetu. :)

Shortbread je nastao od srednjevjekovnog, recimo, krušastog keksa koji se dva puta pekao - obogaćeno pecivo posipano šećerom i začinima te pečeno u obliku hrskavog, ali mekanog ušećerenog keksa.

Kada se konačno maslac zamijenio kvascem, shortbread je rođen. Budući je maslac temeljni sastojak ovog keksa sama riječ Shortbread potekla je od engleske riječi "shortening" čiji prijevod u kulinarskom rječniku je "maslac ili mast".

Iako se nagađa da je nastao već u 12. stoljeću, izum shortbread-a pripisuje se škotskoj kraljici Mary koja je vladala u 16. stoljeću. Razlog zbog čega se ovi keksi zovu i Petticoat Tail ili rep podsuknje je taj što su takav trokutasti oblik imali za vladavine same kraljice koja ih je ujedno i konzumirala. Okrugli kolač Shortbread je bio začinjen sjemenkama kima, a nakon pečenja se rezao na trokute. Trokuti su bili nalik trokutastih djelova tkanine koji su se koristili za izradu podsuknji u vrijeme vladavine kraljice Elizabete I.

Također se pekao u obliku okruglih keksa i pravokutnih pločica, koji su se rezali na male komadiće koje su nazvali "fingers". Svi ovdje navedeni oblici shortbread-a se i danas izrađuju po originalnoj recepturi.

U početku je ovaj posebno ukusan keks bio vrlo skup i pravi luksuz koji se jeo samo u vrijeme Božića, ili za Hongmanay (scottish New Year's Eve ili škotska Stara godina) te na vjenčanjima. Danas se razvio u pravu poslasticu u kojoj se uživa diljem svijeta. Temeljni sastojci Shortbread-a su kvalitetan maslac, brašno i šećer. Danas postoje razne varijacije tog keksa koje samo obogaćuju okus i miris, međutim temeljni sastojci su uvijek isti. Šumsko voće, komadići bijele ili crne čokolade, grožđice,brusnice, đumbir, orasi i bademi samo su neki od brojnih sastojaka kojima možete ovaj keks učiniti još zanimljivijim.

Glavni proizvođač Shortbreda danas je tvrtka Walkers čiji proizvod možete gore vidjeti i koja je broj jedan izvoznik hrane u UK-u gdje je zaposleno 4000 ljudi na 15 lokacija. Sve je započelo 1898. godine u jednom malom selu Torphins u Škotskoj kada je 21-godišnji Joseph Walker uzeo zajam da bi otvorio pekarnicu te dalje usavršio sam recept shortbread-a. Više o njihovim proizvodima i povijesti možete pronaći na ovoj web stranici.

Još par zanimljivosti što se tiče Shortbread-a:

* Na Shetlandskim otocima se ukrašeni Shortbread tradicionalno lomio iznad glave mladenke prije nego je uselila u novi dom.

* Škotski običaj jedenja Shortbread-a na Staru Godinu potječe od starog poganskog rituala jedenja Yule kolača.

* Shortbread se klasificirao od strane pekara kao kruh a ne kao keks da bi se izbjeglo plaćanje poreza na kekse.

* 6. siječnja svake godine se slavi Nacionalni dan Shortbread-a!!!
A sad slijedi recept za 8 osoba za koji su vam potrebni:
prstohvat soli
175 g brašna
55 g šećera
115 g maslaca na sobnoj temperaturi
2 žlice šećera za posipat kasnije
2/3 šalice isjeckanih oraha
tepsija u kojoj obično pečete pitu

Postupak:
1. Pomješajte u jednoj posudi najprije brašno, isjeckane orahe, šećer i sol, zatim dodajte maslac i izradite tijesto.
2. Tijesto razvaljajte u tepsiju koju ste prethodno premazali maslacem i brašnom da se ne ljepi tokom pečenja. Možete upotrijebiti i papir za pečenje.
3. Nakon što ste razvaljali tijesto u tepsiju, zarežite sa nožem na 8 djelova i izbockajte malo sa vilicom. Stavite peći na 150 stupnjeva cca 45-50 minuta dok lagano ne dobije malo tamniju boju.
4. Nakon što se speklo obavezno ostavite da se ohladi u tepsiji jer dok je toplo će se jako mrviti. Dakle, kad se ohladi posipajte sa običnim kristalnim bijelim šećerom i odrežite kolač na 8 djelova.


Dobar tek...


Presjek..
I za kraj, želim vam svima sve najnajnajbolje, najljepše sa puno zdravlja, smijeha, i finih dobrih ukusnih recepata u Novoj 2009. godini!!!

Broj komentara: 6:

Monika kaže...

i informativan post...keksići djeluju odlično! :) sve najbolje u Novoj godini te i tvojoj obitelji! :)

JA U KUHINJI... kaže...

mmm...predivno izgledaju...
tebi i tebi dragim ljudima zelim sve najbolje... :)

Maja Babić kaže...

Divan post, divan keks.
Sve najbolje u 2009!

rijeka kaže...

Tako volim kad uz fini recept ide i lijepa prica kraja iz kojeg recept potice ! Ovo mi je tako zanimljivo i svakako cu probati keksice :)
Sretna i tebi Nova 2009 sa veseljem i blagostanjem :))

Nevena Buljan kaže...

Hvala vam puno na pijepim komentarima i zeljama! :D

Nevena Buljan kaže...

lijepim umjesto pijepim :DD