17. travnja 2014.

Zapečeni žličnjaci od palente krumpirice i šugo od bakalara Baccala' della mamma

Jedno od mojih omiljenih ribljih jela svakako je nonin brudet.

Upravo zato me je oduševio šugo od bakalara Baccala' della mamma jer okusom je najbliži njenom domaćem brudetu. Ona ga obično priprema i sa tunom, palamidom ili srdelama,  ribom koja je taj dan dostupna na tržnici. (Recept je bio objavljen na portalu Pearls of Croatia)

Šugo bakalar Baccala' della mamma tradicionalno je pripremljen šugo od norveškog bakalara (Gadus morhua), rajčice, luka, vina, češnjaka, peršina, soli i papra. Potrebno ga je samo podgrijati i dodati mu prilog po želji.

Da se vratimo malo unatrag i rezimiramo sve dosadašnje recepte koje sam pripremala sa proizvodima Baccala' della mamma, a ovaj današnji je posljednji u nizu:
1. Juha od slanutka sa bakalarom na bijelo i rigom
2. Rolada sa bakalarom pikantino, zelenim maslinama i kiselim krastavcima
3. Bigne' sa pršutom, šarenim paprom, peršinom i bakalarom oliveto
4. Rižot sa bakalarom tartufino i pirjanim tikvicama

Odlučila sam vam danas predstaviti jelo koje se kod nas, i vjerujem u Istri, vrlo često priprema - krumpir kuhan sa kukuruznom krupicom, a obično poslužuje sa brudetom i gulašima raznim. Nekad davno bilo je to siromaško jelo koje se spremalo sa onim što se najčešće imalo u kući, a danas je to jedan od specijaliteta.

Najprije sam skuhala krumpir narezan na kockice i posoljen. Kada je omekšao, zgnječila sam ga te dodala kukuruznu krupicu i začine. Kuhala sam nekoliko minuta dok se nije sve zgusnulo, zatim dodala sve ostale sastojke, oblikovala žličnjake te ih pekla na 200C na grill funkciji 10-ak minuta.
Na ovaj način žličnjaci ili slavni quenelle su dobili izvana hrskavu koricu, a iznutra su bili mekani i kremasti. Servirani tek pečeni sa šugom stvarno su izvrstan ručak kojeg će malo tko odbiti. :)
Ono što bi se još moglo poslužiti uz šugo bakalar su polpete od riže tzv. arancini koji se pripremaju tradicionalno na Siciliji, slane pogačice, svježi domaći ili tostirani kruh ili još bolje domaće tagliatelle. Sve kombinacije dolaze u obzir ukoliko ne ljubite palentu ili krumpir. :)

A ako volite ovakva starinska jela, slijedite moj recept. :)

Za zapečene žličnjake od kukuruzne krupice i krumpira sa šugom od bakalara, za 4 osobe trebati će vam sljedeći sastojci:

250 g krumpira
1 l vode
1/2 žličice morske soli
300 g instant kukuruzne krupice
sušeni timijan
1/3 žličice ljute papričice u prahu
1/3 žličice svježe mljevenog crnog papra
2 žlice sitno narezanog svježeg peršina
50 g naribanog parmezana
4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, npr. frantoio

+ 600 g Šugo bakalara Baccala' della mamma (2 staklenke)

Krumpir ogulite i narežite na kockice iste veličine, pa stavite kuhati u 1 l posoljene vode. Kuhajte 15 minuta dok krumpir lijepo ne omekša, pa maknite sa vatre i samo zgnječite sa gnječilicom za pire krumpir. Nemojte miksati. Dodajte kukuruznu krupicu i sušeni timijan, papričicu u prahu pa kuhajte 5 minuta dok se sve ne zgusne. Maknite sa vatre pa dodajte parmezan, peršin, maslinovo ulje i svježe mljeveni crni papar te pomiješajte.
Pećnicu zagrijte na 200C, grill funkcija.
Od kuhane palente oblikujte sa 2 žlice žličnjake, posložite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici 10-ak minuta.
Šugo bakalar podgrijte, i servirajte u tanjure sa 2 pečena žličnjaka po porciji. Ukrasite listićima svježeg timijana, svježe mljevenim paprom  i dodajte u svaki tanjur malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

1 komentar:

Ana @ Prstohvat soli kaže...

Mislim da si mi upravo otkrila način da zavolim palentu :)
Sve mi je divno, i recept i sličice!