15. travnja 2014.

Sočni kolač sa limunom i maslinovim uljem / Olive oil and lemon cake

Volim s vremena na vrijeme pripremiti ovakve sočne kolače. Ovaj kolač sam otkrila na jednom od meni omiljenih inozemnih blogova, Un dejeuner de soleil, i od tada ga pripremila 2 puta, sa nekim sitnim izmjenama.
Drugi put sam stavila mascarpone sir umjesto kiselog vrhnja, no neke veće razlike u okusu nema.
Budući da se kolač nakon pečenja natopi sirupom od limuna, nije mu potreban apsolutno nikakav dodatak jer je već ukusan sam po sebi, blago kiseo, mekan, izuzetno sočan, a limun lijepo balansira slatkoću. Maslinovo ulje mu daje posebnu notu i nije prenaglašen u kolaču. Ima nešto posebno u tim kolačima koji se natapaju sirupom nakon pečenja, poput poznatog francuskog savarina, ili talijanskog baba' au rhum, kojeg jednostavno o b o ž a v a m! :)

Original recept

Za kolač pečen u kalupu promjera 25 cm trebati će vam:
100 g nerafiniranog šećera
100 g brašna od pira
90 g integralnog brašna
1 žličica praška za pecivo
3 jaja (160 g)
90 g punomasnog kiselog vrhnja (Križevačke mljekare, ili Zbregov kiselo vrhnje za svježi sir)
80 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sok i korica jednog nešpricanog limuna
2 žlice limoncella

+ sirup od limuna:
100 g vode
80 g šećera
sok 1 limuna

Obje vrste brašna pomiješajte sa praškom za pecivo. Kiselo vrhnje, limoncello maslinovo ulje sok i koricu limuna i jaja umutite da dobijete homogenu smjesu. Pažljivo pomiješajte sa brašnom pa ulijte u kalup te pecite 35-40 minuta, dok kolač u sredini nije pečen.

Dok se kolač peče, pripremite sirup tako da kuhate vodu sa šećerom nekoliko minuta, a kada zavrije maknite s vatre i dodajte sok od limuna..

Topli kolač prelijte sirupom od limuna u par navrata tako da dobro upije tekućinu te poslužite. Sutradan će kolač bbiti još sočniji i mekše teksture.    


2 komentara:

Un Mondo di Sapori kaže...

Zvuči i izgleda predobro! Morat ću probati! Un dejeuner de soleil je i meni jako drag blog, samo mi malo problem stvara otkad je samo na francuskom :D , prije je bio i na talijanskom ;)

Unknown kaže...

Odlično izgleda, volim jela i kolače gdje se kombinira maslinovo ulje. zdravo ulje