Ovaj recept sam radila prošlo ljeto dok sam boravila na prelijepoj Sardiniji i baš me je oduševio.
Upravo pišem ovaj post jer bih se trenutno najradije teleportirala i vratila u to doba.
U mislima sam negdje na plaži, prži jako sunce, nosim ljetnu haljinu i espadrile, gazim po užarenom pijesku i hladim stopala u moru.. Jedem salatu Caprese u hladu, ispijam sardski Vermentino di Gallura ..
Navečer guštam uz mirto za aperitiv, negdje u daljini odjekuju talijanske pjesme... nebo je kristalno čisto i sve zvijezde i mjesec se savršeno ocrtavaju... prije spavanja čuju se samo zrikavci, ali nihov zvuk ne smeta, naprotiv... prelijepo je... :) (tako je i bilo:)
(Vratimo se u stvarnost.)
Budući da volim dodavati naranču u što god mogu, bilo da se radi o kolaču ili nekakvim slanim jelima (u zadnje vrijeme i u kavu!), nije ni čudo da mi se ova kombinacija tada skroz svidjela. Aroma naranče se inače odlično slaže uz masniju ribu, poput tune ili lososa.
Cijelu kombinaciju sam upotpunila salatom od svježeg aromatičnog koromača te dodala crne masline. Naranča + masline + koromač = dobitna i već poznata kombinacija.
Ako ste ljubitelj lososa i naranče (ne moram reći da obožavam losos u bilo kojem obliku), toplo preporučam da probate! I također, uživajte u fotografijama lijepe Sardinije i prekrasnog pitoresknog Alghera! :)
Za 2 osobe trebati će vam:
2 odreska svježeg lososa, cca svaki komad teži 150-200 g
2 naranče, po mogućnosti nešpricane-bio
1 korijen koromača
100 g crnih maslina, kalamate ili npr. taggiasche, koje god, biti će dobre
ekstra djevičansko maslinovo ulje i nekoliko žlica soka od naranče za začiniti
Priprema
Koricu naranača naribajte te ih obje ocijedite. Stavite odreske lososa u sok od naranče zajedno sa koricom naranče te pustite tako da se mariniraju cca 30 minuta.
U međuvremenu narežite na tanke rezance korijen koromača te sačuvajte zelene listiće. Začinite solju i maslinovim uljem, svježe mljevenim paprom te sa 2-3 žlice soka od naranče.
U tavu sa debljim dnom dodajte malo maslinovog ulja, zagrijte pa pecite odreske lososa nekoliko minuta dok ne budu pečeni. Izvadite odreske pa dodajte ostatak arinade te kuhajte dok se ne reducira i zgusne.
Na tanjure složite malo salate od koromača, crne masline, zatim odrezak lososa, ukrasite lišćem koromača te prelijte reduciranim umakom od naranče.
Fotografije mog boravka na Sardiniji te neka jela koja sam pripremala - grad Alghero, (ljeto 2014 :), nazivaju ga još i španjolskim gradom na Sardiniji jer je dosta dugo bio katalonska kolonija..
Nazivi sardskih kolačića
Tradicionalno sardsko posuđe...Breskve začinjene smrvljenim komadićima amaretto keksa i likerom od mirte tj. Mirtom
Bruschette sa mini rajčicama, jagodama, bosiljkom i parmezanom :)
Pita od lisnatog tijesta sa salatom od mozzarelle, rajčica i tikvica, bosiljka, začinjenom balzamičnim octom..
Humus od slanutka sa dodatkom bosiljka, odrezak tune, maslinovo ulje sa peperoncinom, mini rajčice..
Tenute Sella&Mosca - posjed sa proizvodnjom najpoznatijeg vina na Sardiniji - Cannonau
U daljini se nazire otočić Tavolara
Plaža Lu ImpostuJako dobro i fino vino, Cannonau Sella&Mosca
Fregola sarda (posebna vsta tjestenine) u kombinaciji sa tunom, rajčicama i agrettima (ošmugalj kod nas)
Tradicionalni sardski kolačići, sve na bazi badema, skute, naranče, limuna, maslaca :)
Broj komentara: 7:
jedva čekam ljeto, tako mami sa tvojih fotki
Kod mene je leto a morskih plodova na pretek al ima i lososa u svim oblicima.Dopad ami se tvoj recept a kako si doživela Sardiniju kroz momente koje si uslikala
Jao, sad si me podsjetila na ribu s limunom i narančom na Capriju u jednom restoranu na terasici koja ulazi u tirkizno more, ajme meni!! Krasan post!!
Divno sve...molim Vas dali biste htjeli napisati kakav fotoaparat koristite kad imate tako lijepe sve fotografije?
Hvala Tamara, Dzoli i Marijana! :)
Anonimno: hvala, fotoaparat je Nikon D3100
Wygląda to super. Pozdrawiam.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
Objavi komentar