18. rujna 2014.

Kolač od heljde i suncokretovih sjemenki, sa narančom i maslinovim uljem / Orange, buckwheat, sunflowerseed & olive oil cake

Ne volim kada se recepti i neobjavljene fotografije povlače danima, ako ne i mjesecima, po folderima, a to mi se stvarno često dogodi, pa zaboravim na neke recepte. Zato sam odlučila što prije objaviti recept za ovaj sočni, blago slatki i opet, malo zdraviji kolač za kojeg mi je jednu večer trebalo 10 minuta pripreme + 40 minuta pečenja. :) Nit vodilja mi je bila LCHF prehrana i fantastični recepti za razne vrste kruha od sjemenki, autorice i nutricionistice Anite Šupe. :)

Kolač sam zasladila sa malom količinom meda i aromatizirala ga koricom naranče.

Za kolač koji ćete peći u okruglom kalupu promjera 18 cm, ili duguljastom kalupu za kruh potrebni su vam sljedeći sastojci, mjera je čaša od 2 dl, najbolje koristiti onu od jogurta:

Suhi sastojci:
1 i 1/2 čaša mljevenih suncokretovih sjemenki, ili miješanih mljevenih sjemenki (bademi, bučine sjemenke, orasi)
1 čaša brašna od heljde
prstohvat soli
prstohvat vanilije u prahu ili sjemenke mahune vanilije
korica 1 nešpricane naranče
1 žličica praška za pecivo
1/3 žličice cimeta u prahu

Tekući sastojci.
sok 1 naranče
1/2 čaše jogurta
1/2 čaše maslinovog ulja (koristila sam ekstra djevičansko)
1 žlica meda (možete povećati količinu po izboru)
2 jaja

Pećnicu ugrijte na 180C.
Suhe sastojke pomiješajte. Tekuće sastojke umutite i dodajte suhim sastojcima te sve zajedno miješajte silikonskom špatulom dok se svi sastojci ne sjedine.
Smjesu ulijte u kalup koji ste prethodno namastili i obložili papiromza pečenje te pecite kolač 35-40 minuta. Na pola pečenja kolač možete prekriti folijom da ne potamni previše, a čačkalicom naravno provjerite da li je pečen).
Gotov kolač ohladite i poslužite uz marmeladu ili zasebno. 

1 komentar:

Petra Kranjica kaže...

Jako zanimljivo izgleda. Jako volim heljdu sigurda sam da je ova kombinacija sa narančom baš ukusna.