Za mene ne postoji savršen trenutak otvaranja boce dobrog vina. Da se bolje izrazim, skoro nikad ne čuvam stvari "za posebni trenutak", proslavu i slično. Volim svaki dan piti kavu iz omiljene šalice, jesti iz najdražeg tanjura sa najdražim priborom za jelo. Volim biti okružena lijepim stvarima, po prirodi sam esteta i nikada ništa ne čuvam za posebne prilike. Život se događa sada, u ovom trenutku, a ne sutra, za mjesec dana... svaki dan nam može biti posebni trenutak i posebna prilika, ako to tako želimo. Ukratko rečeno, u životu treba uživati u tim "malim" svakodnevnim stvarima. :)
Ljetos sam posjetila na Sardiniji njihovu najpoznatiju vinariju i imanje, Sella & Mosca. Nažalost, bila je nedjelja tako da posebno razgledavanje i kušanje vina nije bilo moguće, no bila je otvorena enoteka. Kupila sam 2 boce, Carignano del Sulcis Riserva 2009 i naravno, omiljeno sardsko vino, Cannonau.
Bio je dovoljan samo jedan pogled na bocu finog vina na polici, škartoc izvrsnih suhih dalmatinskih smokava sa placa, belgijsku čokoladu i kakao maslac. Još je bilo potrebno 1 h pripreme, malo igranja sa prezentacijom, i na mom tanjuru odjednom se stvorilo nešto prekrasno. Moram još malo doraditi recept i sigurna sam da bi mnogima falilo šećera u desertu, no više-manje sam ponosna na izgled deserta i spoj namirnica. :)
Nadam se da će se i vama svidjeti, ukoliko probate. :)
Za 2 osobe trebati će vam sljedeći sastojci:
140 g tamne čokolade 70% kakaa (što kvalitetnija čokolada, bolji će biti desert, koristila sam belcolade belgijsku čokoladu)
50 g kakao maslaca ( dostupno u bio&bio trgovinama)
2 jaja
prstohvat soli
1 žlica sirovih kakao zrna (dostupno u bio&bio trgovinama)
1 žlica tamnog muscovado šećera (izostaviti ako ne jedete šećer)
Za umak od smokava:
250 ml jakog crnog vina (od naših vina možete koristiti pinot crni ili teran)
1 velika žlica meda
5 suhih smokava, narezanih na ploškice
1/3 žličice mljevenog cimeta
za posluživanje:
listići svježeg timijana
sušene latice ruže (dostupno u riječkoj trgovini sa čajevima, "Samovar", u Starom gradu)
grčki jogurt
sjemenke vanilije
Pećnicu ugrijte na 160C.
Tamnu čokoladu i maslac otopite na vrlo laganoj vatri zajedno sa šećerom i prstohvatom soli.Ohladite pa dodajte jaja i umutite sve zajedno.4 posudice za souffle, tzv. ramequins, namastite maslacem i pobrašnite. Ulijte smjesu, posipajte kakao zrnima te pecite 15-20 minuta, kolač je gotov kada zabodete čačkalicu u sredinu kolača te izađe čista, bez tragova tijesta.
Dok se kolač peče, pripremite sirup od vina. Zakuhajte vino sa smokvama, cimetom i medom te dalje kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta, dok se sirup ne zgusne/reducira i dok smokve ne omekšaju.
Za domaći grčki jogurt pripremite pamučnu krpu, cjedilo i plastičnu zdjelu. Na cjedilo položite pamučnu krpu, te zatim cjedilo stavite iznad zdjele. Jogurt ulijte u cjedilo sa krpom te pustite da se cijedi oko 1 h. Trebali bi dobiti gusti jogurt i u zdjeli sirutku. Ukoliko stavite jogurt cijediti preko noći, dobiti ćete gusti mliječni sir, tzv. labneh. :)
Gotovi sirup ulijte u tanjur zajedno sa smokvama, zatim izvadite pažljivo topli kolač iz posudice te položite na sirup od smokava. Ukrasite sušenim laticama ruža i listićima timijana, te dodajte žlicu gustog grčkog jogurta i sjemenke vanilije.
p.s.: umjesto jogurta možete poslužiti i sa tučenim slatkim vrhnjem. Sve možete posuti i sitno sjeckanim pistacijama.
4 komentara:
Ja sam nekada čuvala sve za posebne prigode, ali sam zaključila isto kao i ti tako da više ništa ne čuvam. Sve trošim odmah i uživam.
Divne su sličice,a obožavam i najdraže su mi kreacije i recepti koji nastanu kad se okrenem oko sebe, pa što ugledam. :)
Hvala drage Tadeja i Petra :)
Nevena, ovo je predivno..
Objavi komentar