25. rujna 2014.

Čokoladni kolač sa kakao maslacom u umaku od crnog vina i suhih smokava / Flourless dark chocolate cake, red wine and dried figs syrup

Za mene ne postoji savršen trenutak otvaranja boce dobrog vina. Da se bolje izrazim, skoro nikad ne čuvam stvari "za posebni trenutak", proslavu i slično. Volim svaki dan piti kavu iz omiljene šalice, jesti iz najdražeg tanjura sa najdražim priborom za jelo. Volim biti okružena lijepim stvarima, po prirodi sam esteta i nikada ništa ne čuvam za posebne prilike. Život se događa sada, u ovom trenutku, a ne sutra, za mjesec dana... svaki dan nam može biti posebni trenutak i posebna prilika, ako to tako želimo. Ukratko rečeno, u životu treba uživati u tim "malim" svakodnevnim stvarima. :)

Ljetos sam posjetila na Sardiniji njihovu najpoznatiju vinariju i imanje, Sella & Mosca. Nažalost, bila je nedjelja tako da posebno razgledavanje i kušanje vina nije bilo moguće, no bila je otvorena enoteka. Kupila sam 2 boce, Carignano del Sulcis Riserva 2009 i naravno, omiljeno sardsko vino, Cannonau.

Bio je dovoljan samo jedan pogled na bocu finog vina na polici, škartoc izvrsnih suhih dalmatinskih smokava sa placa, belgijsku čokoladu i kakao maslac. Još je bilo potrebno 1 h pripreme, malo igranja sa prezentacijom,  i na mom tanjuru odjednom se stvorilo nešto prekrasno. Moram još malo doraditi recept i sigurna sam da bi mnogima falilo šećera u desertu, no više-manje sam ponosna na izgled deserta i spoj namirnica. :)
 Nadam se da će se i vama svidjeti, ukoliko probate. :)

Za 2 osobe trebati će vam sljedeći sastojci:
140 g tamne čokolade 70% kakaa (što kvalitetnija čokolada, bolji će biti desert, koristila sam belcolade belgijsku čokoladu)
50 g kakao maslaca ( dostupno u bio&bio trgovinama)
2 jaja
prstohvat soli
1 žlica sirovih kakao zrna (dostupno u bio&bio trgovinama)
1 žlica tamnog muscovado šećera (izostaviti ako ne jedete šećer)

Za umak od smokava:
250 ml jakog crnog vina (od naših vina možete koristiti pinot crni ili teran)
1 velika žlica meda
5 suhih smokava, narezanih na ploškice
1/3 žličice mljevenog cimeta

za posluživanje:
listići svježeg timijana
sušene latice ruže (dostupno u riječkoj trgovini sa čajevima, "Samovar", u Starom gradu)

grčki jogurt
sjemenke vanilije

Pećnicu ugrijte na 160C. 
Tamnu čokoladu i maslac otopite na vrlo laganoj vatri zajedno sa šećerom i prstohvatom soli.Ohladite pa dodajte jaja i umutite sve zajedno.4 posudice za souffle, tzv. ramequins, namastite maslacem i pobrašnite. Ulijte smjesu, posipajte kakao zrnima te pecite 15-20 minuta, kolač je gotov kada zabodete čačkalicu u sredinu kolača te izađe čista, bez tragova tijesta.

Dok se kolač peče, pripremite sirup od vina. Zakuhajte vino sa smokvama, cimetom i medom te dalje kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta, dok se sirup ne zgusne/reducira i dok smokve ne omekšaju.

Za domaći grčki jogurt pripremite pamučnu krpu, cjedilo i plastičnu zdjelu. Na cjedilo položite pamučnu krpu, te zatim cjedilo stavite iznad zdjele. Jogurt ulijte u cjedilo sa krpom te pustite da se cijedi oko 1 h. Trebali bi dobiti gusti jogurt i u zdjeli sirutku. Ukoliko stavite jogurt cijediti preko noći, dobiti ćete gusti mliječni sir, tzv. labneh. :)

Gotovi sirup ulijte u tanjur zajedno sa smokvama, zatim izvadite pažljivo topli kolač iz posudice te položite na sirup od smokava. Ukrasite sušenim laticama ruža i listićima timijana, te dodajte žlicu gustog grčkog jogurta i sjemenke vanilije.

p.s.: umjesto jogurta možete poslužiti i sa tučenim slatkim vrhnjem. Sve možete posuti i sitno sjeckanim pistacijama.

4 komentara:

Petra Kranjica kaže...

Ja sam nekada čuvala sve za posebne prigode, ali sam zaključila isto kao i ti tako da više ništa ne čuvam. Sve trošim odmah i uživam.

Tadeja kaže...

Divne su sličice,a obožavam i najdraže su mi kreacije i recepti koji nastanu kad se okrenem oko sebe, pa što ugledam. :)

Nevena Buljan kaže...

Hvala drage Tadeja i Petra :)

Iva@ Kulinarskerazglednice kaže...

Nevena, ovo je predivno..