Red je došao i na sladoled. :)
Sasvim mala količina cvijeta soli u karameli dodatno intenzivira njen okus te balansira slatkoću. Pokušajte zamisliti okus kremastog sladoleda od werther's original bombona ili klasičnih mekanih karamel bombona . :) Tako nešto sam uspjela postići, čisti okus karamele u hladnom kremastom izdanju, koji tako savršeno gasi želju za slatkim.
Danas sam ujedno pripremila darivanje 3 paketića cvijeta soli (250 g i 2 pakiranja od 100 g), u suradnji sa Solanom Nin.
Za one koji možda ne znaju, cvijet soli je najzdravija i najkvalitetnija vrsta morske soli. Dobiva se isključivo u idealnim vremenskim uvjetima, ujutro rano, ili kasno navečer, kada nema vjetra. Pojavljuje se na površini mora kao tanki sloj listića soli, poput latica cvijeća, koji se ubire ručno, mikronskim sitima. Sadrži povećanu koncentraciju prirodnog joda te je bogata kalcijem i magnezijem. Osim u prehrani, koristi se za regulaciju probave, ublažavanje tegoba kod žena u klimakteriju i za vrijeme menstrualnog ciklusa, za osvježenje organizma i opuštanje napetosti, za osobe koje pate od pomanjkanja kalcija i magnezija. (izvor: Solana Nin)
Izvučena 3 dobitnika darivanja su:
1. Ana - Cinnamon&thyme
2. Tamara - What's for dessert?
3. Tamara Ivančić
Uživajte u sladoledu od karamele!
Sastojci za 1/2 l sladoleda
150 g nerafiniranog šećera od šećerne trske
1/2 žličice cvijeta soli
1 mahuna vanilije
250 ml slatkog vrhnja
2 žumanjka
250 ml mlijeka
40 g gustina (kukuruznog škroba)
Priprema
Šećer stavite u posudu sa debljim dnom te 1 žlicom vode. Otopite šećer na srednje jakoj vatri dok ne dobijete karamel tamno smeđe boje. Pripazite da se ne počne dimiti, jer će u tom slučaju karamel imati okus po zagorenom. Također stavite na vatru slatko vrhnje sa sjemenkama 1 mahune vanilije, te pustite da zavrije. Ulijte uzavrelo vrhnje u posudu sa karamelom, dodajte 1/2 žličice cvijeta soli te miješajte dok se karamel u potpunosti ne otopi.
Žumanjke pomiješajte u zdjeli sa škrobnim brašnom.
Mlijeko zakuhajte, pa polako ulijevajte u zdjelu sa žumanjcima i škrobnim brašnom neprestano mješajući pjenjačom kako žumanjci ne bi koagulirali, dodajte smjesu u kremu od karamele pa vratite na vatru. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se smjesa ne zgusne oko 5 minuta.
Maknite sa vatre, ohladite kremu pa pripremite u stroju za sladoled ili spremite u zamrzivač te svakih 30 minuta pomiješajte vilicom.
Broj komentara: 17:
MIRJANA
mirjana222@net.hr
BOJAN ANDRIC
andric_7@yahoo.com
"a pinch of salt" rekli bi, da naglasi okus!!
Tamara Ivančić
tamivano@gmail.com
Cool!
Davor Puljak
davor.puljak@gmail.com
Divno! Jako volim salted caramel okus jaaako :D
Anja Marsic
anja.marsic@yahoo.com
Jao pa ovo je super :)
Sanja Štrbac
sa.strbac@gmail.com
Zvuci odlicno!
Ivana Sokcevic
keksici@gmail.com
obozavam sladoled o karamele. odlican recept, svakako cu isprobati.
Lidija Lončarić
lidijaaloncaric@gmail.com
Aaa ovo se ne propusta, nisam jos imala prilike da probam :)
Ana V. Djurdjevic
kasicicaseceraiprstohvatsoli@gmail.com
Ajme karamela...i to prava! Mljac!!!
Vlasta Bogičević
vlastac@yahoo.com
Još jedan recept koji ću isprobati.
Karin Baloh Martić
astrodrom@gmail.com
sigurno cu isprobati :)
Tatjana Marković
tatjana@bluelineteam.com
Dakle sol koja bi se dala i na zlicu jesti :D
Vedran Senjan
vedransenjan@gmail.com
Odlično darivanje!
Tamara
allegra855@gmail.com
super darivanje :)
Gabrijela
gabrielle24@gmail.com
Jako fin receptic, Nevena :)!
Ana (info@cinnamonandthyme.com)
Napravih ga :) hladi se u skrinji.. Zanima me kakav je to keksic serviran uz sladoled? Je li slatki ili slani. Izgleda domaće.
Objavi komentar