Parmesan cheese is one of those ingredients that I always have in the fridge (and this mustard :D). I never thought that I could prepare a nice spread made of parmesan cheese like Parmigiano Reggiano - one of my favorites. It never actually came to my mind. I found the recipe on 101 cookbooks, added some freshly ground black pepper and fresh thyme. I'm telling you, you should really try this, for example, served with tarallini !! :)
Ingredients
(Original recipe)
150g finely grated Parmesan cheese (Parmiggiano Reggiano, Grana Padano..)
50g extra virgin olive oil
1/4 cup dry white wine
1/3tsp freshly ground black pepper
1tsp fresh thyme leaves
Combine all the ingredients stirring so it all becomes creamy. Place it in the jar, drizzle the surface with some extra virgin olive oil and keep in the fridge. Serve with crackers etc..
Recept na hrvatskom
Namaz od parmezana? Nešto genijalno. :) Otkrila sam ga na stranici 101 Cookbooks i oduševila se. Ovaj namaz je idealan za party, a možete mu dodati i svježeg začinskog bilja, crnog papra ili suhih smokava, datulja, i sl., pecorina ili nekog drugog sira, pustite mašti na volju i iznenadite goste :). Poslužite ga sa krekerima, na kruhu, ili možda u kombinaciji sa voćem poput kruške, grožđa, jabuka..
Sastojci
150 g parmezana (npr. Parmiggiano Reggiano, Grana Padano i sl. tvrdi sirevi)
50 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1/4 šalice suhog bijelog vina
1/3 žličice svježe mljevenog crnog papra
1 žličica svježeg timijana
Pomiješajte sve sastojke tako da dobijete kremasti namaz. Smjestite u manju staklenku te pokrijte slojem maslinovog ulja. Čuvajte u hladnjaku.
3 komentara:
Vrlo jako ali lepo. Na nekom rustičnom hlebu sigueno odlično.
Da,biće savršeno za zimske večeri iz kamin i vince:)
Odličan recept!
Aromatično i fino.
Objavi komentar