I tried earlier some Italian products, different chocolate hazelnut spreads, with the addition of extra virgin olive oil and I was thrilled with it.
This chocolate spread is a bit different in texture, it resembles more to a ganache cream. I love to use it for cake fillings, muffins, pancakes, or just on warm bread.
Ingredients
100g dark chocolate, at least 70% cocoa, with coffee flavor or without
150ml heavy cream
2tbsp dark muscovado sugar
2tbsp extra virgin olive oil
1tsp freshly grounded good quality coffee
Mix together heavy cream, muscovado sugar and grounded coffee and bring to a boil over medium-high heat. Add chocolate in pieces, wait for a minute and than stir with a whisk till you have an emulsion. Let cool a bit and add olive oil. Stir again and put in a jar. Keep in a refrigerator and use it in 2-3 days or immediately as a filling for cakes, pancakes etc.
Recept na hrvatskom
Mislim da vam neće biti čudno ako kažem da nisam ljubitelj Nutelle, što zbog ogromne količine šećera koju sadrži, što zbog aditiva. Zaista su rijetki trenuci kada posegnem za Nutellom i sličnim proizvodima. Draže mi je kupiti kvalitetnu čokoladu i pripremiti domaći čokoladni namaz, koji je u svakom slučaju bolji izbor od kupovnih rafiniranih proizvoda. U nekoliko navrata sam probala raznorazne talijanske namaze na bazi lješnjaka i kakaa, kao npr. Venchi, sa dodatkom maslinovog ulja i takva kombinacija me oduševila i inspirirala za ovaj čokoladni namaz.
Dodala sam i mljevenu kavu koja je dala finu aromu.
Ukoliko se odlučite pripremiti ovaj namaz, svakako ga potrošite u kratkom roku, ili iskoristite kao punjenje ili premaz za tortu, muffins, palačinke i sl.
Sastojci
100 g tamne čokolade (najmanje 70% kakao udjela)
150 ml slatkog vrhnja
2 žlice tamnog muscovado šećera
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žličica mljevene kave
Slatko vrhnje stavite na vatru, dodajte šećer i mljevenu kavu pa zavrijte. Maknite sa vatre, dodajte tamnu čokoladu na komadiće, pričekajte 1 minutu, pa miješajte pjenjačom dok ne dobijete emulziju. Ohladite, pa dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje, te ponovno promiješajte.
Spremite u steriliziranu staklenku. Čuvajte u hladnjaku 2-3 dana ili odmah iskoristite kao nadjev za tortu, palačinke i sl.
Broj komentara: 8:
Razmišljanja su mi vrlo slična te mi se zato recept sviđa. Naravno za posebne krize :-)
Potpuno se slažem s tobom, ali djeci je teško objasniti da je Nutella xxx, iako radim na tome. Meni se sviđa i krema Rigoni, isto lješnjaci i čokolada.
Nisam veliki ljubitelj kave (osim u šalici) ali me svakako vuče ovaj recept da ga isprobam.
Ja ne volim nutelu, ali obožavam bijelu Lino ladu :-/ - iako je nikad ne kupujem. Radila sam domaću, zdravu nutelu i super je bila, a i ovaj tvoj namaz mi se čini jako fin, samo bih ja umjesto kave stavila recimo naranču (ne volim kavu). Super!
Super izgleda. Obavezno ću isprobati. Jedino što me zanima jel postoji recept za ovakav namaz koji je malo trajniji.
krasna ti je ova kombinacija okusa! namaz izgleda fantastično
Ajme, evo ga, napokon recept!!! Pravim za vikend! Jesi stavljala neku instant kavu (tipa Nes) ili obicnu? Hvala!
Hvala svima :), Sanja: stavila sam običnu mljevenu :) još bolje ako je sa nekom aromom.. :)
Slike su me oduševile,a namaz moram isprobati. Sastojci su savršeni!
Objavi komentar