31. prosinca 2011.

Bûche de Noël i Sretna vam Nova 2012. godina!

Iako je Božić iza nas, ovom prilikom odlučila sam sa vama podijeliti recept za božićni panj ili Bûche de Noël , jedan od najpoznatijih francuskih božićnih deserta. Riječ je o roladi koja je najčešće sastavljena od nježnog génoise biskvita i raznih vrsta čokoladne kreme. Ja sam odlučila isprobati provjeren recept za genoise biskvit mlade slastičarke Tee Mamut. Recept sam pronašla u novom broju časopisa Iće&piće. Također sam po uzoru na Teinu dekoraciju ukrasila i svoj božićni panj. Recept za kremu sam djelomično preuzela od Nade sa bloga Just good food, a moram priznati da me je njen božićni panj očarao i da sam ga istog trena odlučila napraviti.
I prije nego krenem na recept, želim vam svima, dragim čitateljima i prijateljima, sretnu i uspješnu novu 2012. godinu, uz puno zdravlja, uspjeha i ljubavi, godinu sa što manje opterećenja i stresa i što više smijeha i veselja u okruženju dragih osoba, i naravno puno dobrog  kuhanja! ;)))

Bûche de Noël / Božićni panj

Za genoise biskvit (recept preuzet iz 28. broja časopisa Iće&piće)
6 žumanjka / 120 g 
75 g šećera u prahu
3 bjelanjka / 90 g
dobar prstohvat soli
60 g pšeničnog brašna
20 g škrobnog brašna (gustin)
naribana korica 1 bio naranče (po želji)

Zagrijte pećnicu na 200°C.
Tucite žumanjke sa 55 g šećera i prstohvatom soli dok smjesa ne postane gusta, pjenasta i svijetle boje.
Škrobno brašno pomiješajte sa pšeničnim brašnom te ih prosijte.
Bjelanjke tucite u snijeg postupno dodavajući preostalih 25 g šećera.
Sjedinite snijeg od bjelanjaka  sa tučenim žumanjcima pomoću špatule, a zatim polako dodajte u više navrata brašno uz pomoć špatule. nemojte previše miješati da ne ubijete volumen!. Dovoljno je nekoliko brzih pokreta sa se svi sastojci povežu.
Rasporedite smjesu što ravnomjernije  na lim te pecite 8-10 minuta, biskvit treba samo dobiti boju, ne smije se prepeći!
Pečeni biskvit prevrnite na pamučnu kuhinjsku krpu posutu šećerom u prahu te ohladite (ja sam ga zarolala odmah sa krpom).

Krema od tamne čokolade (recept djelomično preuzet sa bloga Just Good food)

250 g slatkog vrhnja
300 g čokolade sa 62 % kakaa
2 žlice konjaka ili Grand Marniera
+3 žlice džema od smokve ili naranče
+ 50 ml soka od naranče

Slatko vrhnje zakuhajte, dodajte čokoladu na komadiće te miješajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi. Dodajte konjak ili Grand Marnier te pustite da se ohladi. Miksajte kremu mikserom na najjačoj brzini dok ne postane gusta i pjenasta.

Biskvit natopite sokom od naranče, premažite džemom od naranče te zatim premažite sa 1/3 kreme. Zamotajte biskvit u roladu. 1/4 rolade odrežite ukoso oštrim nožem i položite sa strane većeg komada. Premažite panj sa ostatkom čokoladne kreme.

Dekoracija
100 g čokolade za kuhanje ili kuverture
marcipan
gorki kakao u prahu
šećer u prah

Čokoladu otopite na pari te premažite na papir za pečenje u vrlo tankom sloju. Pustite da se čokolada stvrdne, zarežite nožem na manje listiće različitih veličina te ih odlijepite sa papira za pečenje. Obložite panj listićima čokolade.
Od marcipana oblikujte gljive, položite ih uz panj te sve lagano posipajte sa kakaom u prahu i šećerom u prahu! Poslužite po želji uz tučeno slatko vrhnje.

Broj komentara: 20:

Nada kaže...

Nevena, panj je predivan, jako mi se sviđa dekoracija od ovih čokoladnih pločica i same fotografije imaju jednu svoju lijepu priču.., krasne su!
Želim ti sve najbolje u Novoj 2012. godini , neka bude sve kako si ti sama zamisliš i poželiš!

Snježa kaže...

Prekrasan panj, posebno kako si ga dekorirala. Ali, kako se režu ove čokoladne pločice?
Hvala na prekrasnoj čestitci i želim ti svako dobro u Novoj godini, neka bude uspješnija od ove u svakom pogledu! Živjela!

What's for dessert? kaže...

Tvoj panj ima pravu koru. Genijalna dekoracija!

Sve najbolje u 2012. godini!

Andrea kaže...

Sretna Nova godina mila! :)
Svako dobro ti želim. :)
Panj izgleda prekrasno i oduševljena sam fotkama. Jako mi se sviđa i novi header na blogu.

Gaga kaže...

Sve najbolje tebi i tvojoj porodici u Novoj godini. Puno ljubavi, veselja i zdravlja!

Miki kaže...

Predivan je! I ja sam pravila panj, ali za docek (uskoro cu ga objaviti). :)

Draga Nevena, od srca ti zelim veselu, uspesnu, kreativnu novu godinu! :)

Tamara kaže...

Nevena, želim ti još puno novih uspjeha u ovoj godini, a oanj ti je ispao fantastično, bravo! Kombinacija džema i alkohola s čokoladom je vrhunska

Tamara kaže...

Sretna ti Nova!! panj je prekrasan!divne fotografije ali i novi naslov!!??

Nina kaže...

Sretna Nova godina!
Panj je prekrasan, pogotovo ove poločice, odlična ideja za dekoraciju

Ebba kaže...

Hvala najljepša svima! Novi header je kreacija fotografa Viktora Pravdice! :-)

J e l e n a kaže...

Nevena, samo umetnica kao što si ti svestrana može klasik da pretvori u nešto ovako unikatno. tebi i tvojima želim ovako slatku i dekadentnu 2012.

Dilajla kaže...

Pusa velika u Novoj 2012 i samo napred

vera kaže...

Ebba, predivam!Sve naj i tebi draga!

Monika kaže...

Draga Nevena, tebi i tvojoj obitelji želim puno zadovoljstva, sreće i uspjeha u Novoj godini. Božićni panj je predivan, a dekoracija mi se posebno sviđa. Volim ovakve nonšalantne dekoracije :)

Shacky Kitchen kaže...

Predivan panj i tako orginalna dekoracija! Sretna nova godina i sve najlepše!

maslinka kaže...

Kao i uvek, ostavila si me bez teksta ovim panjem i fotkicama...
Tebi i tebi dragim ljudima želim svako dobro u Novoj godini!

Tadeja kaže...

Božićni panj je jedna od slastica koja nikako da dođe na red, a stvarno je poseban i za vidjeti, jer ga svatko drugačije ukrasi ( ova razlomljena čokolada mi je mrak), a i kombinacija biskvita i kreme kako si ga ti složila mi zvuči savršeno!
Fotke su prekrasne, doista ostavljaju ugođaj blagdnaske noći.
Još jednom sve najbolje u 2012.! :)

Ebba kaže...

Hvala svima na lijepim željama u ovoj godini! :))
@Snježa: ja sam natrgala ove čokoladne pločice nožem i ručno, tako da budu nepravilnog oblika. Najrpije sam razmazala otopljenu čokoladu u vrlo tankom sloju po masnom papiru za pečenje, a kada se ohladila i očvrsnula, odlijepila i trgala na komadiće. :)

Branka - byB kaže...

Božićni panj ti je odličan, prava bogata i fina blagdanska slastica ! Jako lijepo si ga napravila a posebno mi se sviđa dekoracija !!
Tebi i tvojima želim Sretnu Novu Godinu, da ova 2012.-ta bude lijepa i vesela i da ti se ostvare sve najljepše želje !!

Maja kaže...

Draga Nevena, ne zanm kako sam propustila ovaj receptić, hvala ti šro si me podsjetila :)
Panj izgleda savršeno, tako sočno, kremasto! Sviđa mi se i dekoracija!
Potpuno sam zaboravila na ovaj slatki desert! Nisam ga predugo radila, ostaje svakako za slijedeću godinu :)