Pitu od skute sam viđala u raznim kuharicama, ali nikad me očito nije dovoljno privukla da je odmah krenem raditi. Sve dok neki dan Eno-gastro-mama nije stavila fotografiju iste na fb stranicu! Kad je u pitanju kuhanje, kada me neki recept privuče, moram ga odmah izrealizirati. :) Nisam baš strpljiva po prirodi (ima to svoje dobrea ali i loše strane), a ushićenje i uzbuđenje koje osjećam dok ne napravim ono što sam si zacrtala (u čestim slučajevima su to kolači, ili nešto umjetničkog karaktera) je neprocjenjivo. Isto tako se zna dogoditi često da to prvotno ushićenje oko nečega splasne, pa odustanem od ideje.
Postoji jedna fantastična kombinacija ove pite, sa umakom od meda i smokava, gledam je već par godina :). Prava mediteranska kombinacija. :)
Skuta je jedan od naših najcjenjenijih tradicionalnih proizvoda, a najdraža mi je paška ovčja skuta (jesmo li je zaštitili prije ulaska u EU, ili ćemo i nju morati preimenovati u "ricotta"?!?). Guste teksture, malo trpka (ne znam da li sam odabrala dobar pridjev), mrvu gorka, netko bi rekao bez okusa, ali zato savršena za spariti sa slatkoćom meda i sočnošću zrelih slatkih smokava. Pošto smokava još nema, moglo bi se iskombinirati sa nekakvim umakom od suhih smokava prethodno prokuhanim u umaku od vode, meda i limuna.
Rezultat - fino, ali...
I sad se opet vraćam na umak, pošto sezona smokvama još nije, predlažem da uzmete domaći pekmez/džem/ marmeladu, na bazi šljiva/limuna/ malina/jagoda/borovnica.. Bilo što, u kontrastu sa delikatnom i nježnom pitom od skute.
Sastojci za pitu pečenu u kalupu promjera 27-30 cm
Prhko tijesto
300 g pšeničnog brašna
160 g hladnog maslaca
3 žumanjka
70 g šećera
prstohvat soli
korica 1 nešpricanog limuna
par žlica mlijeka, po potrebi
Pšenično brašno pomiješajte sa solju, pa dodajte maslac na komadiće, vilicom sjedinite brašno i maslac da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama, a zatim povežite sa ostalim sastojcima da dobijete prhko mekano tijesto. Spremite tijesto omotano u prozirnu foliju u hladnjak na 2h.
Nadjev od skute
300 g ovčje skute
250 ml mlijeka
3 žumanjka
120 g šećera
20 g škrobnog brašna
2 žlice Limoncella
3 žlice grožđica
2 žlice sjeckanih arancina
2 žlice soka od limuna
korica 1 nešpricanog limuna
2 bjelanjka
1/3 žličice praha burbon vanilije ili 1 burbon vanilija šećer
Mlijeko zakuhajte. Žumanjke mutite sa šećerom, škrobnim brašnom i vanilijom. Kada mlijeko provrije, ulijte pažljivo polovicu mlijeka u smjesu od žumanjaka, brzo miješajući (da ne bi koagulirali žumanjci), a zatim sve zajedno vratite na laganu vatru 1 minutu, dok se ne zgusne. Maknite s vatre, prelijte u drugu posudu i prekrijte kremu prozirnom folijom da se ne bi stvorila korica. Pustite da se potpuno ohladi.
Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg. Slastičarsku kremu pomiješajte sa skutom, dodajte grožđice, koricu limuna, Limoncello, sok limuna, arancine, i na kraju pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Pećnicu zagrijte na 180C.
Ohlađeno tijesto (oduzmite mu 1/3, za trake od tijesta) razvaljajte u krug, da bude šire od kalupa u kojem će se peći i utisnite u kalup. Od preostalog tijesta izrežite trake. Ulijte nadjev od skute u kalup sa tijestom pa prekrijte trakama od tijesta slažući ih križasto.
Pecite pitu oko 35-40 minuta. Ohladite je, i posipajte šećerom u prahu. Poslužite uz umak po želji, od smokava i meda, bobičastog voća, džema od šljive itd..
Broj komentara: 6:
Pita je divna, ali fotografije su posebno lepe... Baš volim tvoje fotke i nedostajale su mi... :)
Vrhunski, top ten!
Prefino, baš po mom guštu!!! :)
bas je krasna :)
Moram da probam tu ovčiju skutu!
Čim dođem u vaše krajeve!
Zvuči mi stvarno odlično ta kombinacija sira i citrusa!
Krasno izgleda, samo mi jedan detalj nije jasan - piše dodajte pola mlijeka, a ne pise kada i što sa drugom polovicom?
Objavi komentar