3. lipnja 2013.

Quiche sa graškom, skutom, aromom sušenih vrganja i mini rajčicama (ili odvažan quiche)


Žuri mi se, žuri mi se podijeliti ovaj recept za quiche s vama, jer sastojke nisam zapisivala a još uvijek su mi negdje u memoriji, na sreću. :)
Oduševio nas je.. Bilo mi je naročito zanimljivo promatrati prijatelje za stolom kako ga jedu, a pri čemu je nastupila totalna tišina.. genijalan prizor. :)
Slika ovakvog quicha bila mi je u glavi danima ( i slika još jednog, ali za sad neka ostane tajna da možda ne pokvarim iznenađenje). Iz svih tih razloga, nazvala bih ovaj quiche "Odvažan quiche". Ma zapravo nije nikakva filozofija od jela za pripremiti, ali meni je ovaj jednostavno bio jedan od boljih u povijesti quicheva.
Pripremila sam ga u čas posla, odokativno, onako na inspiraciju.
5 minuta mi je trebalo da umijesim prhko tijesto. Preostalih 15 minuta za pripremu nadjeva...
I da, idući dan je također ukusan i fin, onako hladan. ;)

Za cca 6 osoba, quiche pečen u kalupu promjera 30cm

Sastojci za tijesto

300 g crnog pšeničnog brašna
160 g hladnog maslaca
1/3 žličice soli
1 jaje
4-5 žlica vode

Pšenično brašno pomiješajte sa solju, dodajte hladni maslac na komadiće. Gnježite vilicom maslac i brašnom tako da ih sve zajedno povežete. Nije bitno ako ostanu malo veći komadići maslaca, tim bolje ako smjesa ne bude jednolična jer će tokom pečenja tijesto poprimiti efekt lisnatog tijesta, kao što se vidi na slici.
Nemojte mrviti maslac i brašno rukama jer će to dodatno zagrijati smjesu.
Dodajte jaje i par žlica hladne vode i mijesite brzo dok ne dobijete mekano tijesto. Razvaljajte tijesto, utisnite ga u kalup te izbockajte vilicom. Spremite tijesto u zamrzivač na 20-ak minuta.

Za nadjev:
1/2 luka ili 1 manji
3 jaja
150 ml mlijeka
150 g skute (ovčje, još bolje, ali može i kravlja)
250 g sirovog ili zamrznutog graška (ne koristiti ono iz limenke)
50 g parmezana ili ribanog emmentalera
3 žlice praha sušenih vrganja
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žličica sušenog timijana ili grančice svježeg timijana
sol i svježe mljeveni crni papar
10-ak mini rajčica

Luk narežite na sitno, pa ga pirjajte na maslinovom ulju zajedno sa malo timijana i soli, oko 5-10 minuta, dok ne omekša i uhvati malo boje. Ohladite ga.
Jaja umutite sa mlijekom, posolite, dodajte dosta svježe mljevenog crnog papra, zatim skutu, pirjani luk, maslinovo ulje, ribani parmezan, sirovi (ili odmrznuti) grašak, prah sušenih vrganja i po želji sušeni timijan. Sve dobro promiješajte.

Rajčice možete i ostaviti na stabljici za ljepši efekt, ali i ne morate.

Pećnicu zagrijte na 180C. Tijesto izvadite iz zamrzivača pa ga pecite 10 minuta u zagrijanoj pećnici.

Izvadite tijesto, a  zatim ulijte nadjev, po vrhu rasporedite rajčice i grančice timijana, temperaturu u pećnici pojačajte na 190C i pecite quiche oko 30 minuta, da bude na vrhu lijepo zapečen.
Poslužite toplo uz neku osvježavajuću salatu, npr. od rige. :)

Broj komentara: 6:

Andrea kaže...

Mislim da ću ga raditi večeras ili sutra.
Imam krasnu ličku ovčju skutu. :)
Javim kad ga napravim, a ako stigne okinut ću i koju fotku. :)

Andrea kaže...

E da, zaboravih te pitati. Nije mi jasna sol u receptu, prvo ide 1/3 žličice, a onda još 3 - 4 žlice?

Nevena Buljan kaže...

, uuups, greška, idem odmah ispraviti, to u žurbi napisah pa eto :) hvala ti!

Tamara kaže...

prekrasan je!
otkad sam se vratila iz Francuske, i sama se non stop bavim pitama i kiševima :)

mali iv kaže...

Savršen recept! Zaista, ali zaista, volim recepte koji ne zahtevaju sate i sate pripreme. Ovo je tako odlično, jer i sama volim improvizovati klopu za goste tokom nekih ludi noći, u smislu: ''Hej, gladni smo, ček sad ću da spremim nešto za pola sata''. Hvala! :)

Nevena kaže...

Moj omiljeni ručak kiševi/tartovi. I to baš tako sa salatom pored.
Divno mi zvuči kombinacija ovčijeg sira i graška!
Imam još malo suvih vrganja pa bi možda dobro došlo umesto praha.