11. svibnja 2012.

Veličanstveni desert - zabajon sa jagodama


Ja sam se zaljubila. :-)
Ni više ni manje nego u zabajon / zabaglione/ šato s vinom. Nazovite ga kako želite. :)
Već godinama znam za ovaj jednostavni desert, al' eto, tek je nedavno došao na red. A onda sam nakon oduševljenja ovim desertom išla malo dalje i odlučila ga spojiti sa sladoledom, i ponovno se zaljubila. :-) Ali o tom nekom drugom prilikom.
Tal. zabaglione, franc. sabayon, hrv. zabajon?!. Radi se o desertu koji je nastao od samo 3 sastojka, a to su vino marsala (sicilijansko desertno vino kojeg kod nas možete zamijeniti prošekom), šećer i žumanjci koji se tuku pjenjačom na pari dok se sve lijepo ne zgusne u kremu.  Pritom naravno treba paziti da žumanjci ne koaguliraju i da ne dobijete kajganu.
 Iako se za zabajon najčešće koristi Marsala, mogu se koristiti i druga vina poput pjenušca, ili npr. muškat žuti..

Postoji nekolicina anegdota i  priča o tome kako je nastao zabajon, međutim, ja ću se orijentirati na samo jednu, a kaže da je zabajon nastao u 17,. stoljeću u Veneciji na temelju tekućeg gustog deserta koji je stigao iz Dalmacije pod imenom "zabaja".
 Ja sam ovaj svoj zabajon napravila otprilike po receptu Davida Lebovitza, sa nekim malim izmjenama, iako su svi recepti više manje isti.
Ovdje vam ga predstavljam u svoj svojoj jednostavnosti, možete ga servirati i uz domaću toplu štrudlu, biksvitne sočne kolače ili na kraju kuhanja dodati nekoliko žlica gorkog kakaa pa ćete dobiti čokoladni zabajon.

Original recept je ovdje, a trebati će vam:
160 ml prošeka ili muškata žutog, koji je manje sladak
65 g šećera
5 žumanjaka

1. Pjenjačom pomiješajte u posudi šećer i vino. Zatim dodajte žumanjke i sve opet miješajte pjenjačom, dok se svi sastojci ne sjedine.
2. Posudu s vodom stavite kuhati na laganu vatru, a iznad te posude stavite posudu sa kremom, s time da gornja posuda ne smije dodirivati vodu u donjoj pos . Kuhajte miješajući pjenjačom dok se krema ne zgusne. Zabajon je gotov kad podignete pjenjaču u zrak i zabajon stoji čvrsto na pjenjači.
3. Poslužite odmah toplo sa svježim jagodama narezanim na komadiće i eventualno uz amaretto keksiće koji se savršeno slažu uz ovaj desert.

Broj komentara: 20:

moonea kaže...

desert mog djetinjstva. Eto - kad bih u 3 riječi trebala opisati što osjećam (jer da, doslovno osjećam) prema ovom desertu to bi bilo to.

A znaš što onda ide uz to... Taj okus doziva sve ove zimske večere kad bi mama miksala žutanjke sa šećerom, a oni bi se u mojim očima skoro pa čarolijom pretvarali u tu laganu pjenu..s okusom prošeka, i s malo naribane čokolade za nas mlađe.

Kad dobijem domaća jaja to mi uvijek prvo padne na pamet, ponekad stavim prošek, ponekad malo ruma, ponekad muškat..

Mogla bih danima pisati o ovom zaista veličanstvenom desertu, ali stati ću ovdje :)

Hvala što si ga se sjetila predstaviti u punom sjaju kako i zaslužuje! :)

Divne fotografije.

Bite my cake kaže...

baš to-desert djetinjstva. radio mi ga je tata, kad bi u kući prifalilo slatkog, samo bez vina ;) i zvali smo ga šato. volim ga. i tatu i šato :)
krasan recept i fotkice!

Dilajla kaže...

Neodoljiv u svojoj jednostavnosti a tek slikice.

J e l e n a kaže...

Zaista je divan desert. pre neki dan gledala sam Buddy Valestra kako ga pravi, baš ivakav, ali je jagode krčkao na vatri sa malo šećera i Marsalom da se malo želiraju. Fenomenalno!

Mimi kaže...

Uvek mi je na listi za praviti, a nikako da dodje na red... Predivno si ga opisala i predstavila!!!

Nevena kaže...

Nikad nisam probala zabajone, ne znam zašto...Fotke govore da bi trebala:)
Divno izgleda...

Nevena Buljan kaže...

Moonea: znaš što, ma ja obožavam tvoje opise, zaista imaš dar za pisanje, i rijeći koje biraš pri opisivanju ljubavi prema hrani, eto, ako se tako mogu izraziti. Drago mi je da te ovaj desert i ovaj post podsjetio na djetinjstvo! :)
Tamara: hehee, i moj tata je nama radio šato kad smo bile malene, mama nikad. nevjerjatno, izgleda da tate vole raditi šato :D
Dilajla: hvala ti :)
Jelena: moram vskako probati i ovu kombinaciju koju spominješ!hvala ti :)
Miki: nemoj dugo čekati kao i ja, da ga napraviš :-))
NevenA: hvala ti, i također, savjetujem ti da ga probaš prvom prilikom kad budeš mogla.. :)

Ana-Marija kaže...

mi ga doma zovemo zavajul, a u tvojoj izvedbi izgleda prekrasno <3

mignonne kaže...

Tako si divno predstavila ovaj desert da sam pozelela da ga isprobam sto pre, nisam nikada probala a ne secam ni da je mama pravila, eto zgodne prilike da to ispravim.:))

Tamara kaže...

kad sma bila mala, nona mi je svako jutro radila žavajon s svježim jajima, tako mi to zovemo u Istri, u zdjelici bi mutila jaja i šećer bez alkohola, ponekad bi mi kapnula kap kave..često osjetim taj miris

Petra Kranjica kaže...

Mi ga doma zovemo šato i to nam je bilo ludilo kad nam je mama dala pa smo se pravile da smo se napila i bacale se po kuhinji.
Krasno izgleda u tvojoj verziji sa jagodama.

Cinnamon and Thyme kaže...

Nevena, divan desert, lagan i elegantan :). Fotke, kao uvjek, krasne!

Branka - byB kaže...

I kod mene se u djetinjstvu često znao naći ovakav desert na stolu; ali dugo ga nismo radili. Vrijeme je da ga obnovim i ponovno zaljubim ! :). Odlično si ga pripremila i tako primamnjivo izgleda !

Marina Kuharica kaže...

prelijepe fotografije i predivan recept. i sto je najbolje jednostavan.
inace vajnshato kod mojih :).

Dunja kaže...

Predivno Nevena, baš si me oduševila, jednostavno i prefino. Mi smo to nekad radili uz tanke francuske palačinke namočene u sok od naranđe.

Maja Babić kaže...

I deluje veličanstveno. Kako tamna/svetla podloga odredjuju mood na fotki, a isti dezert u pitanju...

Nisam nikada probala ni pravila, jer deklarativno ne volim vino, pa ni u slatkišima. A tačno znam da mi bi se sada dopalo, jer vino nisam pila do nedavno, a sad pijuckam i uživam, čak i u sosove stavljam :)

Pozdrav!

Rising ICT kaže...

Prelijepa dekoracija. Vidi se da imaš umjetničku ruku, kao u otmjenom restoranu.

Just Cake Girl kaže...

divno <3

Nevena Buljan kaže...

Hvala najljepša svima, drago mi je da vam se sviđa!! <3

Nevena Buljan kaže...

Ana-Marija: nisam znala da se kod vas zove zavajul :), zanimljivo mi je kako kaže Tamara, kako ga u Istri zovu, žavajun, očito svaka regija ima svoj naziv.. :-)