19. siječnja 2012.

Zimska juha od heljde i đumbira / crvene leće, povrća i đumbira

Moja prijateljica Nataša me je nedavno pozvala na ručak i pripremila fantastičnu, zdravu juhu od heljde i đumbira. Nas dvije možemo satima "razglabati" o zdravoj hrani i njenom utjecaju na čovjeka, o receptima, nutricionizmu i sličnome, bez da nam ista tema dosadi. :-))
Za desert je pipremila starinsku pitu od jabuka i zobenih pahuljica o kojoj ću vam pisati drugom prilikom.
Juha koju je pripremila je jednom rječju savršena i idealna za zimski period kada organizam treba ugrijati. Okusi su savršeno izbalansirani. Komadići kuhanog đumbira čine juhu pikantnom, a već nakon prvog zalogaja imate osjećaj kao da unosite u sebe lijek. Barem sam ja imala takav osjećaj. :-)
Nakon ove juhe, napravila sam u nekoliko navrata sličnu juhu,, s tim da sam umjesto heljde koristila crvenu leću. Crvena leća je odlična baza za kremaste juhe.
Toplo vam preporučam oba recepta, naročito ako ste na dijeti ili morate pripaziti na unos hrane u organizam.

Juha od heljde i đumbira

komadić đumbira 2x2 cm (narezan na tanke ploške)
10 žlica heljde. ili hajdinske kaše (2-3 žlice heljde po osobi)
3 žlice maslinovog ulja
1 luk
sol
voda
sjeckani peršin

+ekstra djevičansko maslinovo ulje za serviranje

1. Heljdu namočite nekoliko sati. Ocijedite i isperite pod mlazom vode.
2. Luk narežite na sitno, maslinovo ulje zagrijte, ubacite luk, posolite ga te ga pirjajte 5 minuta dok ne omekša.
3. Dodajte luku đumbir i ocijeđenu heljdu, propirjajte te dodajte vode toliko da pokrije sve sastojke.
4. Kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta dok heljda ne omekša.
5. Pred kraj kuhanja začinite juhu po potrebi sa solju i svježe mljevenim crnim paprom.
6. Servirajte juhu sa ekstra djevičanskim maslinovim uljem i svježim, sitno narezanim peršinom.

Juha od crvene leće, đumbira i korjenastog povrća
 Sastojci
10 žlica crvene leće
1 luk
2 žlice maslinovog ulja
1 manji korijen peršina
pola  korijena celera i lišće celera
1 mrkva 
 komadić svježeg đumbira 2x2 cm (narezanog na tanke ploške)
1/2 žličice kurkume
1/2 žličice curry-a
voda
vezica peršina (na sitno narezanog)
svježe mljeveni crni papar
+ extra djevičansko maslinovo ulje za serviranje


1. Crvenu leću isperite pod vodom 8 puta, ocijedite.
2. Zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk narezan na polumjesece, malo soli, kurkumu i curry te pirjajte 5 minuta dok luk ne omekša.
3. Zatim dodajte korijen peršina, mrkvu, celer, lišće celera i đumbir narezane na tanke ploške ili komadiće te nastavite pirjati dok se svi sastojci ne povežu.
4. Dodajte vodu toliko da prekrije sve sastojke te kuhajte 10-ak minuta.
5. Dodajte cvrenu leću, ako vam se juha čini pregusta, dodajte još vode te nastavite sa kuhanjem na laganoj vatri 10-ak minuta, dok leća ne omekša.
6. Servirajte toplu juhu sa ekstra djevičanskim maslinovim uljem te sitno narezanim peršinom.

Broj komentara: 20:

Petra Kranjica kaže...

Izvrsno izgleda. Jako mi se sviđa kombinacija đumbira i heljde, mora da je predobro.

Zondra Art kaže...

Heljdu obožavam!

Juhica izgleda jako lijepo a ne sumnjam u njen ukus, sigurna sam da je neopisiv. Hvala na preporuci, probat ću je:)

Lijep pozdrav:)

Dunja kaže...

Ne znam koju bi prije, Prekrsno izgledaju, a ona prva fotka s parom oborila me s nogu.

Snježa kaže...

A joj! Ne znam koja je ljepša i bolja! Slike obaraju s nogu, mogu misliti kakve su juhe!

maslinka kaže...

Obozavam ovakvu hranu a i tvoje fotkice me uvek obore s nogu...

Tamara kaže...

Jako ukusno i hranjivo, zdravo! Đumbir baš fino zagrije

Dilajla kaže...

Odličan pijat dobre, domaće zdrave, krem juhice.

Miki kaže...

Nisam nikad jela slicnu corbu, a bas mi se dopada sastojcima. Djumbir im sigurno daje finu notu... Jedva cekam recept za pitu od jabuka! :)
Obozavam tvoje fotke!

Miroslav kaže...

Ja supe i čorbe obožavam bila zima il' leto. Nema ništa boljeg i zdravijeg od tanjira neke ukusne supice prikladne sezoni.

Ja ne mogu opisati rečima koliko se ja divim tvojim fotografijama. Čisto bi te uposlio i za moj blog da mogu :) Tako krasno, jednostavno i nekako nostalgično, al' na moderan način.

Sve pohvale .

Miroslav

Marija kaže...

Obožavam ovakve stvari, ne znam da li mi je draža heljda ili leća

lusitania kaže...

ovakve zimske juhe uvijek me oraspoloze! kombinaciju heljde i djumbira probala nisam.

Monika kaže...

Jako mi se sviđaju obje varijante iako češće radim nešto sličnije tvojoj, bogatijoj verziji. A đumbir obožavam, kako u slatkim jelima, tako i u slanima. Ali fotke, draga Nevena... S njih ne mogu skinuti pogled. Tako su jednostavne i tako dobro dočaravaju samo jelo, njegovu toplinu i zdravlje.

Dolce Fooda kaže...

Ja sam pravila corbu slicnu tvojoj, mislim da su jos isli silantro i limeta, kumin... nasla u kuvaru Weight Watchers:) trebalo mi je vremena da ukapiram o kakvom se kuvaru radi. Jeste super je zdrava, ali ja preferiram klasicnu corbu od sociva sa zaprskom od belog luka i sa kobasicama.

Tamara kaže...

obje juhe su prekrasne i slažem se s tobom da u ovo zimsko vrijeme uistinu djeluju na naše tijelo kao lijek! baš me zanima ta slatka juha!

Maja kaže...

Obje juhice zvuče fantastično! Sa heljdom još nisam radila juhu, jako mi primamljivo zvuči!
Nevenić, obožavam tvoje fotke! Ova prva di si uhvatila paru me oborila s nogu :) Kako predivno! Baš umjetnički :)

wineandfood4u kaže...

ova juha od leće mi super izgleda..retro, rustikalno, vrlo primamljivo! ;) njammm

Nada kaže...

Jaooo slikicaa..Nevena, divne su sve! Odmah sam gladna!

Gordana - KuhinjskePrice.com kaže...

Predivno, slike jako lijepe, ukus samo mogu zamisliti.

Cinnamon and Thyme kaže...

Baš mi se sviđa prva fotka :)! Samo me nekoliko tjedna nije bilo i vidim šta sve propuštam :). Krasno!

Anonimno kaže...

Treba li stvarno namočiti heljdu? ja imam od Ekozone i ona se cijela skuha za 30min (bez namakanja) do raspadanja