28. listopada 2011.

Jesenska salata

 Za ovu finu jesensku šarenu salatu vam neće trebati puno vremena, a ako još uspijete nabaviti mlade prhke  vrganje ili ih još bolje ubrati u šumi, u velikom ste plusu. :-)) Ova salata je baš posebna zbog svih sastojaka i okusa koji se međusobno nadopunjuju i čine lijep sklad ili cjelinu u obliku zdravog raznolikog obroka ili priloga :). Gorka riga, slatka pečena muškatna tikva, aromatični listići svježeg vrganja punog okusa, slani komadići popečenog pršuta (tek kasnije primijetih da ga je bolje osušit u pećnici na niskoj temperaturi10-ak min.), par listića parmezana koji daju blagu kiselost i finu aromu, gorkasto ekstra djevičansko maslinovo ulje i "šećer na kraju" (bar meni) koji je zaokružio cijelu kombinaciju i dao "ono nešto" - reducirani aceto balsamico ili redukcija aceta balsamica.Odkad sam u Italiji otkrila malo gušći i slatkasti aceto balsamico Due Vittorie, niti jedan drugi mi više nije odgovarao. Pošto je tom acetu cijena malo veća /10 eura za malu bočicu), ne kupujem ga baš prečesto. Upravo redukcija aceta balsamica okusom me podsjeća na moj omiljeni Due Vittorie, što je također razlog da ga radim često i uvijek imam u zalihama u bočici. Malo podsjeća na kremu balsamico koju je nedavno spomenula Tamara sa bloga Bite my cake. Ako niste još probali sirovi vrganj narezan na tanke listiće, nemojte biti skeptični jer zaista, ovo je delicija koju ne treba nikako propustiti. Najjednostavnije ih je začiniti limunovim sokom i maslinovim uljem, a možete smislit i neku salaticu po svom ukusu ili poput ove.

Sastojci za 2 osobe

1 manji mladi vrganj (oko 150 g)
100 g pečene muškatne tikve na kockice
100 g svježe rige
50 g parmezana na listiće
50 g pršuta na komadiće
1/3 žličice sušene majčine dušice
sol i svježe mljeveni papar
ekstra djevičansko maslinovo ulje
150 ml aceta balsamica + žličica meda ili javorovog sirupa

1. Da bi napravili redukciju  aceta balsamica pomiješajte aceto balsamico sa žličicom meda ili javorovog sirupa te kuhajte na sasvim laganoj vatri dok se ne reducira na polovinu. Ohladite redukciju od aceta balsamica.
2. Muškatnu tikvu narežite na kockice veličine 1X1 cm te pecite u pećnici na 180° oko 15-20 minuta dok ne postane mekana. Pazite da ju ne prepečete, ne smije biti niti premekana ni pretvrda. Ohladite kockice bundeve prije nego ćete ih servirati.
3. Listiće pršuta popecite vrlo kratko na žlici maslinovog ulja i žličici reduciranog aceta balsamica.
4. Vrganj  prebrišite sa vlažnom krpom te ogulite samo tanki vanjski dio sa stabljike. Nemojte ga prat u vodi! Narežite vrganj na tanke listiće, najprije klobuk, a zatim stabljiku.
5. Na tanjur slažite najprije rigu, zatim kockice pečene muškatne tikve. U sredinu salate poslažite uokolo  vrganj na listiće. Posipajte salatu sa listićima popečenog pršuta i svježeg parmezana, začinite sušenom majčinom dušicom, ekstra djevičanskim maslinovim uljem te redukcijom od aceta balsamica.

*Količinu sastojaka prilagodite također sebi i prema vlastitom ukusu.
*Pršut možete zamijeniti i slaninom. Postupak pripreme neka bude isti, a slaninu popecite dok ne bude hrskava.

Broj komentara: 18:

Anonimno kaže...

Obožavam salate i ova mi se čini božanstvena! Super recept! Pozdravček:)

Cinnamon and Thyme kaže...

Volim salate! Izgleda prekrasno! :)

Dunja kaže...

Predivno Nevena, baš za poželjet, no Zagrebačka okolica ove godine ostala bez vrganja, kažu suša. Ova salata bit će vjerujem ukusna i s klobucima shitake gljivama.

Anonimno kaže...

Divno si komponovala ovu jesensku simfoniju.Naravno vrganji su vrhunsko uzivanje;)

JA U KUHINJI... kaže...

Salatica me očarala čim sam je videla a sada kada znam i čega tu sve ima sviđa mi se još više :)

Dajana kaže...

Divna kompozicija, samo do vrganja teško dolazim, a kad ih i nađem nisu ni najsvježiji ni najjeftiniji.

Bite my cake kaže...

Krasna ti je ova salatica, boje oduševljavaju. A i oduševljena sam kako si spojila sve ove okuse, kontrastne, ali se međusobno komplementiraju :)
Moram ti priznati da svake sezone redovno beremo i jedemo vrganje ali još nikada nismo poslužili sirove. Hvala na ideji, sviđa mi se.
A krema od balsamica, reducirani balsamico...ja sam se zaljubila čim sam probala, to je nešto fenomenalno

What's for dessert? kaže...

Salata izgleda prekrasno. Iako svake sezone beremo vrganje, sirove još nisam probala.

Andrea kaže...

Sve redom volim, pa najbolje da krenem od početka. :)
I meni je super spoj gorke rige i slatkastih okusa, a s muškatnom tikvom je to pun pogodak. Redukciju aceta obožavam, volim je s malo čokolade u kolačima ili samu u salatama i preljevima. Volim i sve vrste gljiva, ali nažalost ne posjedujem znanje da bi sama brala vrganje. Zapravo, najčešće ovisim o dobroj volji svojih prijatelja koji mi ih poklone. :)
Predivna mi je ova cijela kombinacja i sigurno ću je isprobati pa makar samo sa sviježim šampinjonima. :)

Tamara kaže...

obožavam ovako šarene salate, i volim sve sastojke koje si navela, ali nisam nikada jela sirove vrganje!

Dilajla kaže...

Salatica ouna okusa i mirisa a opet tako jednostavna s carskim sastojcima.

Branka - byB kaže...

Svaki tvoj recept mi je novo oduševljenje pa tako i ova salata, jednostavna a opet posebna. Meni se jako sviđa, a izgleda prekrasno, baš si je ljepo prezentirala !

Monika kaže...

e stvarno sam oduševljena ovom salatom! kombinacija sastojaka je fenomenalna, redukcija balzamičnog octa me zaintrigirala i dugo ju već hoću isprobati...a fotka...nemam riječi. fenomenlno!!

Ana-Marija kaže...

izgleda prekrasno, a kako sam ja slaba na sve sto u sebi ima gljive, od mene imas cistu peticu!!

Maja kaže...

Predivna salata draga Nevena, fotka je očaravajuća!!
Moram ti priznat da nisam nikada probala sirove vrganje, sad si me baš navukla! Cijela salata izgleda i zvuči fantastično!

Sweet Corner kaže...

Nevena, ovo ti je fenomenalno, mogla bih svaki dan ovako nesto jesti...Divota! A fotka, i ja sam bez teksta, predivna!

Petra Kranjica kaže...

Super izgleda. Ne znam kako je kod vas ali kod mene je totalna nestašica vrganja valjda zbog suhe rane jeseni. Baš mi fale.

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima! :)