1. kolovoza 2011.

Kuhanje, druženje i fotografija - 2. nastavak - domaće tagliatelle sa cvjetovima tikvica i šafranom

Nastavak prethodnog posta slijedi... :)

Nakon preukusnog predjela koji se sastojao od bruschetta i sicilijanske caponate, ja sam odlučila pripremiti tjesteninu sa cvjetovima tikvica i šafranom.. recept koji sam već isprobala, a kojeg mi je preporučila eno-gastro-mama! :-)

Prvi put sam ovo jelo pripremila sa bucatinima, šupljim špagetima..
...savršeni sklad okusa između cvjetova tikvica i šafrana, šafran podiže cijelu kombinaciju i ovo je zaista nešto što morate probati, ako imate u vrtu još cvjetova tikvica. Ako ne, onda definitivno zabilježite recept za iduću godinu ili se nadajmo da će  se cvjetovi tikvica moć jednog dana kupiti i u supermarketima kao to je to slučaj u Italiji.. na riječkoj tržnici ih još nisam vidjela..
Dakle ovo su "bucatini" sa cvjetovima tikvica i šafranom, slatko vrhnje sam taj put zaboravila dodati, ali tako mi je bilo ukusno da sam se tek na kraju toga sjetila. :-))
U kombinaciji sa mojim domaćim tagliatellama je bilo ukusno, no ipak mi je ukusnije sa običnom tjesteninom. Osim cvjetova tikvica, dodala sam i mlade tikvice na ploške..

Recept za 4 osobe

Domaće tagliatelle
400 g pšeničnog brašna
4 velika ili 5 mala jaja
prstohvat soli

Brašno prosijte, stavite na stol ili dasku, u sredini napravite udubinu, a zatim dodajte jedno po jedno jaje. Jaja miješajte vilicom dodajući malo po malo sve više brašna sa stijenki udubine.. Ako želite dodati začinsko bilje, špinat ili koncentrat rajčice sad je vrijeme da to napravite. Ja sam dodala u 1/3 smjese 1 žlicu koncentrata rajčice.
Trebali bi dobiti kašu, zatim dodavajte sve više brašna i umijesite mekano tijesto. Ostavite 30 minuta pokriveno krpom da odmori.
Ovo je najlakši i najbrži način za zamijesit tijesto za tjesteninu.
Pobrašnite radnu površinu brašnom (bilo bi dobro imati veliku dasku), a zatim tijesto razvaljajte što tanje može, to će možda potrajati malo duže ako nemate stroj za tjesteninu. Ja ga nemam, pa sam sve ručno radila.
Režite sa nožem rezance te pustite da se suše jedno pol sata. Zatim ih dobro pobrašnite te ih uvijte kao tagliatelle. Ponovno dobro pobrašnite i ako ih nećete odmah pripremati jednostavno ih dobro pobrašnite da se ne bi lijepile i sušite ih na kuhinjskoj krpi.

Tagliatelle sa cvjetovima tikvica, tikvicama i šafranom


Za 4 osobe:
400 g tagliatella
1 dl maslinovog ulja
4 manje mlade tikvice
40 (muških) svježih cvjetova tikvica
3 vrečice Nadalina šafrana
3 dl najobičnijeg slatkog vrhnja
sol i svježe mljeveni papar

+parmezan i ekstra djevičansko maslinovo ulje

1. Maslinovo ulje zagrijte, dodajte tikvice narezane na ploške, posolite ih te pirjajte na srednjoj vatri dok ne omekšaju.
2. U međuvremenu očistite cvjetove tikvica od stabljike tj. kraj koji se veže za stabljiku odstranite nožem zajedno sa tučkom. (Cvjetove treba ubrati rano ujutro kad su zatvoreni!)
2. Kad su tikvice omekšale dodajte cvjetove, kratko ih pirjajte dok ne uvenu, svega nekoliko minuta, a zatim dodajte sav šafran. Dobro promiješajte, dosolite ukoliko je potrebno te dodajte slatko vrhnje, prokuhajte na minut, dodajte malo svježe mljevenog crnog papra i odmah promiješajte sa netom skuhanom tjesteninom al dente, tjestenina će poprimiti žutu boju od šafrana! Odmah poslužite vruće, po želji posipajte sa parmezanom!

Broj komentara: 8:

Unknown kaže...

Ovih tvojih slika!? Bolestan bi pojeo sve što spremiš pa još ovako uslikaš! Fenomenalno!Btw. probala sam ona tvoj tarte paysanne već nekoliko puta, fenomenalan je, ubišmo se jedući ga!

Anonimno kaže...

stvarno je predivan kombinacija.Ja jako volim cvet tikvice..punjen fritiran a eto moze i ovako:)

Bite my cake kaže...

Kako je ovo dobro! Moram ti priznati da nisam nikad probala cvjetove tikvica. Jako volim tikvice, pa nekako pretpostavljam da bih voljela i cvjetove onda :) Sve pohvale za domaću tjesteninu, bravo!

Ana-Marija kaže...

fotke su ti mrak mrakova - svce bolje i bolje. Bravo :) a obozavam svce sa safranom i cvjetovima tikvica tako da vjerujem da bi mi ovo jako fino sjelo :)

Josipa kaže...

Fantastično izgleda, pogotovo verzija s domaćom tjesteninom! Jako mi se sviđaju tanjuri i fotke! :)

Tamara kaže...

zgodna ideja ovo s cvjetićima tikvica!! obožavam domaću paštu!!
fotke neću ni komentriati

JA U KUHINJI... kaže...

Savršenstvo bez mane!

Nevena Buljan kaže...

Hvala svima! :-)))