28. studenoga 2010.

Lagano slane čokoladne mini pite

Poseban folder u mom računalu pod nazivom ČOKOLADA dovoljno govori o tome koliko volim tu namirnicu. Toliko ju volim da svakodnevno pojedem barem jedan komadić tamne čokolade. To i nije toliko pogubno za liniju, i, iako znam pretjerati, često mi je sasvim dovoljna ta jedna, ali dragocjena kockica. :)

Nedavno sam nabavila fantastičnu kuharicu britanskog kuhara i slastičara, Paul A. Younga, "Adventures with chocolate". Osim samih recepata, ono što me je posebno dojmilo jest to da sam pronašla i jedan mali djelić svojih razmišljanja u njegovom pogledu na svijet čokolade i gastronomije, odvažnosti u eksperimentiranju sa čokoladom i drugim namirnicama. Toplo preporučam svim ljubiteljima čokolade, jer, uđete li u njegov čudesan svijet čokolade, teško da ćete izaći iz njega. :D Od objašnjenja kako nabaviti kvalitetnu čokoladu i na što paziti pri kupovini, o vrstama kakaovca, zatim kako pripremiti kvalitetan ganache, na koji način pravilno topiti čokoladu itd... i naravno poveća količina zanimljivih recepata koji u potpunosti opravdavaju naslov kuharice. Knjiga je i vrlo lijepo ilustrirana, prevladavaju tamno smeđi i zlatni tonovi, lijepe fotografije u rustičnom stilu, i imate osjećaj kao da držite u ruci roman, a ne kuharicu ;).

No, da krenem na tortice, pite ili tartelettes..
Čokoladno tijesto sam već radila u obliku čokoladnih keksa, a ovaj put recept sam malo izmijenila. Punjenje ili čokoladni ganache je zanimljivog okusa radi dodatka soli u maloj količini tako da se ne morate pribojavati da će bit preslano. :D Sol u ovom ganache-u samo dodatno naglašava okus kakaa i daje jednu posebnu notu.

Slijedi recept..

Količina: 8 mini tortica

Čokoladno prhko tijesto
50 zobenih pahuljica
100 g raženog brašna
100 g pirovog brašna
125 g maslaca
50 ml agavinog sirupa
100 g tamne čokolade narezane na vrlo sitne komadiće
40 g gorkog kakaa
1 jaje, umućeno
prstohvat soli
2 žlice brandy-a

Najprije pomiješajte brašna, pahuljice, kakao i prstohvat soli, zatim dodajte komadiće čokolade, maslac na listiće i ostatak tekućih sastojaka. Umijesite prhko tijesto. Utisnite ga u predviđene kalupiće za pini pite tartelette (tartlet) i pecite na 180 Celzijevih stupnjeva 10-15 minuta. Ostavite da se ohlade i izvadite iz kalupa.

Za čokoladni ganache:
200 g čokolade sa 70 % kakaa
150 g slatkog vrhnja
50 g kiselog vrhnja
50 ml agavinog sirupa
10 g morske soli

Sve sastojke otopite na pari te ulijte u čokoladne tortice. Ohladite u hladnjaku i prije posluživanja izvadite 10 minuta prije na sobnu temperaturu. U slast ;))!

Broj komentara: 25:

Nada kaže...

Predivno izgledaju, a i fotke su toliko dobre da imam okus čokolade u ustima..
I ja baš uvijek moram imati čokoladu u kući, baš uvijek, bez nje redovito ne izlazim iz dućana..
Još jedan super slatkiš iz tvoje kuhinje!

Ana kaže...

Ah, ta cokolada. Malo ko joj moze odoleti. Vise volim mlecnu cokoladu, a manje ove sa vecim postotkom kakaa, ali ipak u kolacima su nezamenljive.
Tortice izgledaju mnooogo dobro.

JA U KUHINJI... kaže...

Tvoji recepti su zaista uvek posebni i imaju ono nešto... Ovaj me baš osvojio "mirisom" i "ukusom" kojim zrači preko ovih predivnih fotkica :)

LadyA kaže...

Ovo je zaista malo umjetničko djelo, a okus vjerujem da je božanstven!
PUSA

lusitania kaže...

i kod mene se uvijek u spajzi mora naci cokolada, ali ne u vecim kolicinama jer nisam bas poznata po umjerenosti. fino, fino , fino!!

Just Cake Girl kaže...

Prekrasno! Čokolada je moja najdraža namirnica :) a ove mini pite izgledaju fantastično!! Agdje si kupila mini kalupiće za pite?

Unknown kaže...

E, pa sada nam ti ljepo polako otkrivaj tu svoju novu kuharicu!
Ovo je božanstveno, savršeno, za prste polizati!

Sweet Corner kaže...

preizazovno izgledaju:)))svasta lijepo sam propustila dok me nije bilo, treba to sve sad nadoknaditi:)

Tadeja kaže...

Krasno izgledaju, a ideja o slankastoj čokoladi mi vuče vodu na usta! :)

Вера kaže...

Jako lepo izgleda,bas si me zainteresovala...

Milin kuvar kaže...

Divno!

mignonne kaže...

Tebe bih mogla komotno zamisliti kao glavnu junakinju filma Cokolada, kako u tvom malom slatkom carstvu pripravljas cokoladne delicije...ovaj receptic ti je odlican i hvala na preporuci za ovu lepu knjigu!;)))

Dunja kaže...

Predivne su ti mini čoko pitice. Znam za P. Younga, pratim ga, živa inspiracija.

Casa de vainilla kaže...

Odlicno izgledaju!!!
Volim cokoladu u svim oblicima, a jos kad je ovako dobro upakovana tesko bi se zaustavila na samo jednoj korpici :)

Shangri La Food kaže...

nema kolača do čokoladnog kolača... mini pite su fenomenalne...

Branka - byB kaže...

savršeno ! pogledala sam recept za keksiće i pomislim da u tortice sigurno nisi stavila sok od naranče :)) i evo nisi, mislim da ovdje niti ne treba. Tijesto je odlično, ja sam radila ovakve vrlo slične keksiće i jako uživala u tom lagano slankasto okusu. A kako tek tvoje tortice izgledaju, napravila si ih zbilja fenomenalno, divne su ! Što se čokolade tiče ne znam ima li netko da je ne voli, hm, ja sam nekada možda malo više voljela voćne slastice ali ubrzo je čokolada preuzela vodeće mjesto. A prije 3 godine u Koelnu sam posjatila Muzej čokolade, zamisli samo kako mi je tamo bilo :) i sa kojim suvenirima sam se vratila doma :))

Vali kaže...

Nešto prekrasno! Svidja mi se varijanta prhkog tijesta sa zobenim pahuljicama. Super!

Miroslav kaže...

Izuzetno zanimljivo. Moram probati naci tu knjigu. Ja imam nekoliko slicnih, kao sto su vanserijske knjige o cokoladi Alice Medrich, poznate Americke poslasticarke.
Takodje na mome poslu bar jedanput mesecno pravimo raznorazne cokoladne bombonicice. Ja sam iz iskustva naucio da sve cokolade nisu jednako dobre i da je vrlo bitno obracati paznju na kolicinu kakao mase, secera i ostalih sastojaka u istoj. Cak i mala promena, npr. u procentu kakao mase moze da utice ne samo na ukus finalnog proizvoda vec i teksturu.
Dodatak soli je izuzetno znacajan i kao sto si navela znatno promeni-istakne ukus proizvoda.
Zobene pahuljice su izuzetne kao dodatak testu! Ja ih cesto sameljem u brasno i koristim u brzim hlevovima kao sto je muffin. Ne samo da oplemeni ukus i teksturu, vec podpomogne i socnosti testa.
Hvala ti na divnom receptu. Moram probati. Vidim da cesto koristis agave sirup, koji nazalost jos nisam probao, al' evo mi inspiracije da uskoro i to ucinim.
Puno pozdrava!

Andrea kaže...

Ja sam totalno ovisna o čokoladi u svakom obliku i oduševljavaju me ovakvi deserti. :)
Prekrasne su ti košarice i rado bi sad pojela jednu. :)
Prstohvat soli stavljam obavezno u sva slatka jela bez obzira jel riječ o čokoladi, biskvitu ili keksima, sol baš naglašava druge arome. Koliko dobro sol i čokolada funkcioniraju sam posebno otkrila u lagano slanim čokoladnim keksima s bloga „Da mi je nešto slatko“. Ako nisi imala priliku probati ih obavezno ih jednom probaj, savršeni su. :)

Andrea kaže...

Sad sam te vidjela na Zdravoj kravi. :)
Čestitam mila, zaslužila si i nadam se da ćeš pobjediti. :)

Dajana kaže...

Predobro izgledaju, htjela sam raditi nešto slično za Daring Bakers, ali ovo tvoje tijesto sa zobenim pahuljicama mi je još bolje.

Ana-Marija kaže...

volim lagano posoljene slatke kombinacije, svaka čast :)

Nevena Buljan kaže...

zahvaljujem svima na komentarima i na osvrtu! :)))

Sweet Green kaže...

Pozdrav, prvi put sam na tvom blogu i bas mi se svidja :) Evo da komentiram ovaj recept, a kasnije cu jos malo prosetati blogom. Svidja mi se kombinacija cokolade i soli, pravim jednu ganache tortu sa soli, a graham krekeri s cokoladom i solju s mog bloga su mi jedni od najdrazih keksi. Zanimljive su mi ove tortice i voljela bi ih isprobati.

Nevena Buljan kaže...

Hvala ti Sweet Green! Drago mi je da ti se sviđa! :)))