22. kolovoza 2010.

Juha od češnjaka pratete Simone

Ovu neobičnu juhu sam pripremila već nekoliko puta po receptu Joanne Harris i Fran Warde, iz kuharice "Francuska kuhinja".
Ono što joj daje posebnu čar je neodoljiv okus i miris pečenog češnjaka na maslinovom ulju koji se polako krčka u pećnici na niskoj temperaturi.
Juha može poslužiti i kao odlična osnova raznoraznim povrtnim juhama, raguima i umacima na bazi mesa ili povrća, a mislim da bi se izvrsno uklopila i u buzare i brudete.
Ako vam se količina češnjaka u receptu čini prevelika, slobodno ju smanjite, juha će biti manje pikantna te manje intenzivnog okusa.

Slijedi recept koji sam ja ipak malo izmjenila te prilagodila svom ukusu.

Za 6 osoba trebati će vam:

6 žlica extradjevičanskog maslinovog ulja
4 cijele glavice češnjaka
25 g brašna
1,5 l vruće vode ili još bolje, povrtni ili mesni temeljac
3 grančice timijana, ili majčine dušice
morska sol
svježe mljeveni crni papar
100 g tankih vermicella (tjestenine za juhu)
poveća vezica sitno nasjeckanog peršina

Zagrijte pećnicu na 140 Celzijevih stupnjeva / plin na 1.

Poškropite lim za pečenje maslinovim uljem. Glavice češnjaka prepolovite poprijeko nekoliko puta da dobijete kriškice ili odvojite režnjeve češnjaka te položite na lim. Pecite ga cca 40 minuta ili više, ovisno o pećnici koju imate, dok ne dobije zlatnu boju i omekša. (U izvornom receptu je navedeno vrijeme pečenja 1 h - 1,30 h, međutim u mojoj pećnici se uvijek prije speče.)
Izvadite češnjak iz pećnice te kad se dovoljno ohladi iscijedite mekanu gustu unutrašnjost. Stavite je u tavu sa preostalom masnoćom koja je zaostala na limu za pečenje. Dodajte brašno te napravite zapržak. Polako ulijevajte vodu ili temeljac mješajući pjenjačom da nestanu grudice brašna. Dodajte grančice timijana ili majčinu dušicu, sol i papar te kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. Na kraju maknite grančice timijana, dodatno izradite juhu ručnim mikserom da uklonite eventualne grudice brašna te dodajte tjesteninu. Kuhajte još 3 minute te prije posluživanja ubacite peršin.

Napomene

* Količinu češnjaka prilagodite vlastitom ukusu
* Tjesteninu možete zamjeniti krumpirom, u tom slučaju ga ubacite odmah na početku kuhanja juhe

Broj komentara: 12:

J e l e n a kaže...

još nisam pravila čorbice sa belim i crnim lukom, ali nameravam. Za ovu nisam čula, pred sezonu gripa koji nam stiže pun pogodak!

Unknown kaže...

Ovo mi djeluje predobro. I mislim da ću je uskoro isprobati, samo da malo zahladi:)))

JA U KUHINJI... kaže...

Beli luk spremljen na ovaj nacin je fantastican i mogla bi pojesto 100 glavica :) tako da ovu corbicu pod hitno moram praviti, predobro zvuci i fantasticno izgleda...

Nevena Buljan kaže...

Hvala cure! :)))

@Jelena: i ja se sjetih gripe dok sam pripremala ovu juhicu..dobra je kad padne imunitet :)

@Snježa: nadam se da će ti se svidjeti, a vidiš, autorica kuharice navodi kako je ovo njena prateta spremala po ljeti, dok mene isto nekako više asocira na zimu.. :)

@Maslinka: jednom prilikom dok sam pripremala ovu juhu, sestra i prijateljica su potamanile sve 4 glavice pečenog češnjaka, onako uz kruh, a ja brižna ostala bez juhe :D

mignonne kaže...

Verujem da je jako fina, nisam dosad pravila na ovakav nacin ali me je postupak pripreme bas privukao...cini mi se da se fini miris oseti cak ovde!;)))

Andrea kaže...

Znala sam za ovu juhu i prije nego sam nabavila spomenutu kuharicu. Naime moja prijateljica je posudila tu kuharicu u gradskoj knjižnici i spremala ovu juhu za neku večeru s prijateljima. S tolikim je oduševljenjem pričala o njoj da mi nije bilo dovoljno što mi je poslala recept već sam morala nabaviti cijelu knjigu. U Zagebu je nigdje nije bilo pa mi je doputovala s drugog kraja Hrvatske. :)

Ovo je zbilja fantastično jelo, a ti si ga prekrasno prezentirala odličnom fotkom. :)

Nevena Buljan kaže...

Hvala vam Mignonne i Andrea! :)

cosmo2503 kaže...

Ovo je jedan od recepata koje imam zabilježena da ih moram isprobati. Prekrasno izgleda na tvojim fotografijama, čak privlačnije nego u knjizi. Čestitam divno si je predstavila, a i ideje koje daješ su izvrsne.

Anonimno kaže...

ufff..ovo mi ''prej.....'' izgleda! fotke mrak...i..MORAM ovo pod hitno probat! evo copy/paste-am i printam :)

Monika kaže...

juhu od češnjaka želim napraviti još od prije par godina kad sam je jela u budimpešti u nekom restorančiću, ali nisam do sad naišla na recept koji mi dovoljno sliči onome. uvjerena sam da je ova juhica sjajna. definitivno ću je isprobati.

Branka - byB kaže...

Juha izgleda odlično i jako primamnjivo. Ali ja je na žalost nikada neću probati zbog alergije na češnjak :(. Stoga, uživaj i za mene, vjerujem da je jako fina !

Tadeja kaže...

Moram probati! Obožavam češnjak, upravo sam kupila kilu domaćeg. Nadam se da moji neće frktati nosevima.