10. veljače 2010.

Pečeni inćuni i španjolski umak "Salsa Romesco"

Ponekad zaista nema boljeg ručka od fino pečene ribe, povrća i malo bijelog vina.
Inćun mi je, uz srdelu, skoro pa omiljena riba, dostupan je tokom cijele godine, prilagodljiv je svakom budžetu, a kombinacije su beskonačne. O ljekovitosti te sitne plave ribe da ne govorim...kažu da bi je trebali konzumirati obavezno dva puta tjedno da zadovoljimo potrebe za omega-3 masnim kiselinama i ostalim organizmu prijeko potrebnim tvarima. Inače, jedan obrok srdela osigurava 40% od ukupnih dnevnih potreba za kalcijem i 20% od ukupnih dnevnih potreba za vitaminom D pa zato treba ovakvoj ribi zaista odati počast. U ovom članku više :)

Salsa Romesco je inače španjolski umak karakterističan za tradicionalnu katalansku kuhinju, točnije dolazi iz grada Tarragona. Radi se o umaku koji je na bazi pečenih rajčica, češnjaka, badema i papričice, a u nekim receptima se navode i pečeni lješnjaci. Obično se konzumira kao umak uz ribu ili morse plodove, a obogatit će i svakako i mesni jelovnik, razne sendviče ili pak kuhane krumpire. Taj umak u biti datira još iz 15. stoljeća kad je Kristofor Kolumbo, ili kako ga Španjolci zovu, Cristobal Colón, donio tada još Europljanima nepoznatu namirnicu - papriku!
Primjetila sam da Španjolci obilato konzumiraju sirovo povrće u tekućem stanju. Vjerojatno ste svi čuli za poznata juhu Gazpacho koja je karakteristična za svaku španjolsku regiju, pa tako imamo Gazpacho Andaluz...
ili Salmorejo (čitaj salmoreho)
Tko još nije probao gore navedene juhe ne zna što propušta ;).. po ljeti nema boljeg osvježenja od tog njihovog savršenog vitaminskog koktela! Juhice također možete jesti i kao umak uz neke salate, meso ili ribu.
Prelazim na recept za umak..

Za 300 ml Salse Romesco:
5 velika zrela pomidora
4 režnja neoguljenog češnjaka
16 komada blanširanih badema (znači bez ljuske)
5 suhih ljutih papričica (koje ste stavili u vodu močiti na 20 minuta, zatim ih ocijediti)
prstohvat šećera
100 ml extra-djevičanskog maslinovog ulja
1-2 žlice balzamičnog octa
ili
2 žlice crvenog vinskog octa
sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema:
Rajčice zarežite s nožem na vrhu i na dnu u križ, potopite u kipuću vodu jedno 5 minuta, izvadite i odstranite koru. Prepolovite na dva djela i poslažite na nauljeni lim za pečenje, dodajte i neoguljeni češnjak, posolite i poparite svježe mljevenim paprom. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva 20 minuta, zatim dodajte bademe i još pecite 10 minuta. Izvadite iz pećnice, istisnite mekanu unutrašnjost iz češnjaka, i izmiksajte sa pečenim bademima i rajčicama, te papričicama. Dodajte još po ukusu soli i papra, zatim acetto balsamico i extradjevičansko maslinovo ulje. U nekim receptima se navodi i namočeni kruh, pa možete i njega dodati, 1 krišku, dodatno će zgusnuti umak. Ovaj umak iskoristite u roku od 3 dana i držite ga u hladnjaku. Osim za ribu možete ga koristiti i uz drugo povrće, krumpir ili meso.
Za pečene inćune trebati će vam:
250 g sviježih inćuna
2 žličice maslaca sa začinskim biljem (koristila sam od Meggle)
malo maslinovog ulja
2 žlice limunovog soka
narezani na sitno peršin

Svježe inćune očistite, operite i posušite, pomješajte sa malo maslinovog ulja, limunovog soka, posolite i popaprite, otopite maslac sa začinskim biljem u tavi i pomješajte također sa inćunima. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva 10 minuta. Na kraju posipajte obilato isjeckanim peršinom.

*Inćune možete i pržiti u ulju kao srdele, samo ih uvaljajte u brašno prije prženja, biti će kao čips pa će još bolje ići uz gore navedeni umak! Poslužite uz bijelo vino! :)

Broj komentara: 12:

JA U KUHINJI... kaže...

Sve izgleda potpuno savrseno... ovo pamtim i obavezno probam...

Unknown kaže...

Stvarno dobro!

Ljiljana kaže...

Ja nisam bas veliki ljubitelj ove ribe, nije je kod nas bilo kad sam bila mala, pa se na nju nikada nisam navikla, ali na tvojim fotkama tako lepo izgleda, da bi rado probala :)))

Nevena Buljan kaže...

Hvala vam :o)))

Sweet Corner kaže...

fotkice su ti prekrasne, a ovo mi se jako, jako svidja!

Andrea kaže...

Koja divna kombinacija. Jako mi se sviđaju oba recepta i ovo je nešto što ću definitivno isprobati. :)

Вера kaže...

Sve si divno pripremila,juhica definitivno ide na popis za isprobavanje.

Monika kaže...

nisam ljubitelj inćuna ali ova salsa je savršena i svakako ću je isprobati :)

Marija kaže...

Ne volim incune, ali ovo prosto mami :)

Nevena Buljan kaže...

hehe, da, puno ljudi ne voli inćune :o), ja ih samo volim na ovakav način, inače oni konzervirani mi nisu fini jer su preeeeslani :o)) hvala svima na lijepim komentarima, salsa je stvarno fina, probajte ;)) !!

Tadeja kaže...

Definitivno spremam recept da dočeka ljeto. Odlično! Sve!

Nina kaže...

nisam neki ljubitelj riba, ali ove slike toliko mame da me možda nagovore :)