Na ocat od maline sam nekoliko puta naišla surfajući po netu i nekim kulinarskim stranicama, uglavnom na francuskim stranicama. Ovu deliciju moguće je kupiti u Francuskoj, ali pošto nitko od nas nije u mogućnosti da "skokne" do Francuske, predlažem da ga napravite sami. Vrlo jednostavno, a krajnji rezultat...hmm...ne moram niti govoriti.. :D
Recept sam pronašla kod Smile2204 na Coolinarici, napravila ga, zaboravila na njega na dva tjedna i nakon dva tjedna je bio spreman za konzumiranje. Svakako preporučam, nevjerojatno će obogatiti različite salate, a mislim da bi se dobro slagao i sa sladoledom od vanilije ili u nekoj finoj voćnoj salati, naravno sve u vrlo maloj količini.
Za 250 ml octa trebati će vam:
250 g malina
250 ml bijelog vinskog octa
25 g šećera
par malina za ukras
Pošto sam koristila smrznute maline, malo sam ih otopila i izgnječila ih, pomješala sa octom, spremila u teglicu, protresla par puta i ostavila dva tjedna na tamnom mjestu.
Nakon dva tjedna sam procijedila ocat, i kuhala ga na laganoj vatri 10 minuta sa 25 g šećera. Kad se malo ohladio sam ga spremila u steriliziranu odgovarajuću posudicu, u mom slučaju je to staklena bočica za ocat i ulje. I to je sva mudrost. :)
Ovakav ocat možete kombinirati u različitim salatama npr. s matovilcem ili rigom. Ukoliko ga kombinirate sa rigom dodajte i par malina čime ćete postići savršeni kontrast između ljuto-gorkaste rige i slatko-kiselih malina. Još par kapi extradjevičanskog maslinovog ulja, malo soli i svježe mljevenog crnog papra, par listića parmezana i kockice popečenog kruha tzv. "croutons", u mom slučaju kukuruzni ;)...
...uživanje može početi! ;)))
Broj komentara: 11:
Prelepo!
Ovo me sirce bas zaintrigiralo. Prvi put sad cujem za njega.
ja sam isto često viđala ovaj ocat u raznim receptima i baš sam ga tražila po trgovinama ali nisam ga nigdje našla. a nije mi palo na pamet da ga mogu i sama napraviti :) definitivno ću ga isprobati :)
Najprije lijep pozdrav, jer još nikada nisam zavirila ovdje :), a baš je lijepo, lijepe slike i malo neuobičajeni recepti.
Nisam čula za ovaj ocat, ali kako koristim maslinovo ulje i masline baš me je jako zainteresirao, a matovilac...on mi je favoriti među salatama.
nena
Hvala puno cure :) probajte svakako...:DD
Oduševljena sam ovim receptom i hvala ti što si ga podijelila s nama.
Čula sam za ovaj ocat kao i za još neke voćne ali mi nikad nije palo na pamet da ih tako jednostovno napraviti. :)
Boja mu je očaravjuća i sigurna sam da bi odlično pasao kao preljev na sladoledo od vanilije.
Matovilac jako volim, poslje rige mi je on druga omiljena salta tako da mi se i to sviđa.
Ma sve je tako lijepo usklađeno od namirnica do fotografija. Savršeno.
bas ti hvala za ovaj recept, sigurno cu ga isprobati!
iskreno nisam čula za ovaj recept, ali sviđa mi se i mislim da ću ga zabilježiti i isprobati
Čim u proljeće dozriju moje maline, napravit ću ocat. Obožavam aromatične octeve, najčešće koristim limun-limeta oct, a bez salate ne mogu živjeti!
Super su fotkice!
Super je što se može praviti i od smrznutih malina. Prekrasno. Uživam u salatama a tek ova s ovim octom! Izvrsno!
ocat od maline?! e pa to moram napravit obaveznooo! :)
Objavi komentar