
Pa iako nikad nisam bila na Korčuli evo tri fotografije sa otoka Paga i Cresa.

Sad sam se već malo odmakla od teme današnjeg posta pa da nastavim... Da biste uopće napravili lumbliju treba vam prvenstveno varenik ili vincotto kako ga nazivaju u Italiji, a samo ime kaže da se radi o kuhanom vinu. Varenik je sirup smeđe boje koji se dobiva tako što se svježi sok od grožđa tj. mošt kuha na laganoj vatri onoliko dugo dok se ne zgusne. Ne smije zakuhati. Varenik su koristili još i stari Rimljani u raznim slatkim i slanim jelima, a i dan danas se koristi osim u slasticama i kao dodatak mesu prilikom kuhanja, pečenja, jer mu daje jedan poseban okus.
kao što možete vidjeti na fotografiji, moj varenik nije smeđe boje, već liči na pekmez od šljive, a razlog tomu je taj što mi je zakuhao, a možda sam ga i predugo kuhala. Uglavnom, izmiksala sam kilogram kupovnog grožđa i dobro ga procijedila i stavila kuhati na laganu vatru. Trebalo je jedno 3-4 sata da se zgusne, mislila sam nikad kraja, ali isplatilo se definitivno. Čak sam kasnije punila palačinke sa ovim namazom, i okus je divan. Nazvala sam ga varenik-pekmez. :)
Recept za lumbliju možete pronaći ovdje, a zaista nije kompliciran. Nisam niti pokušavala pronaći kupovni varenik, iako vjerujem da bi ga pronašla u nekom talijanskom dućanu sa vinima, a možda i u Rijeci. Sve u svemu toplo vam preporučam da isprobate ovaj mirisan i ukusan kolač specifičnog okusa. :)
4 komentara:
Fotke su fantastične:) vrijedilo bi probati lumbliju:))
predivne su fotke i ja cu ju morati probati:)
Draga Ebba, hvala, hvala puno!! Nadam se da će za koju godinu lumblija izaći iz korčulanskih okvira. Ti si sigurno dala svoj doprinos!!!
Hvala cure! :)))
Tracy, i ja se nadam.. hvala tebi! :)))
Objavi komentar