25. svibnja 2009.

Crna riža ili Venerina riža (riso Venere) i domaća tjestenina od pečenog i rižinog brašna

Crna riža je posebna vrsta riže crne boje koja se u Kini uzgaja već stoljećima. Naziv joj je i zabranjena riža jer se u Kini sve do 19. stoljeća konzumirala samo na dvoru cara i kineskog plemstva te je samim time bila i ostala vrlo cjenjena. U Italiji se prodaje pod nazivom "riso Venere", a razlog je taj što se na kineskom dvoru koristila i kao afrodizijak pa je tu poveznica sa rimskom božicom ljubavi, Venerom. 1 kg ove riže danas stoji dobrih 5-8 eura jer je vrlo rijetka, ne uzgaja se kao bijela riža i ne uspjeva na svim područjima. Crna riža ima čak 4 puta više željeza i 2 puta više silicija nego bijela riža, bogata je fosforom i vlaknima te sadrži još i minerale poput kalcija, selenija, cinka. Ono što je čini ipak najposebnijom je njena crna tamna boja koju duguje visokom udjelu antocijanina, brojnih antioksidanata koje još pronalazimo u tamnim namirnicama poput borovnica, grožđa te koji vezuju slobodne radikale te imaju antioksidacijsko djelovanje. Osobno su me vrlo zaintrigirali antocijanini pa ako i vas zanima možete više pročitati u ovom odličnom članku našeg najpoznatijeg nutricionista, Ignjata Kuliera. Vrlo zanimljivo i korisno. :)
No da se ja vratim na rižu.. Crna riža ima skroz specifičan okus, pomalo dimljeni, iiznimno aromatičan, pa možda i miris pečenog kruha, na pakovanju riže kažu miris ebanovine, a na internetskim stranicama spominju taj "nutty taste". Ostajem pri tome da je ova riža izuzetnog, bogatog okusa te bi bilo jako lijepo da se može i kod nas nabaviti.. Nisam je pronašla niti u jednoj bio trgovini. :(
Otkrila sam je prije 2 godine i od tada je redovito nabavljam u Trstu u Italiji. 1 kg te riže je 5 eura, a malo pakovanje od 300 g od poznatog branda Riso Gallo stoji oko 3 eura.
E da, da ne zaboravih, kad se skuha, ima tamno-ljubičastu boju, a voda u kojoj se kuhala je skroz ljubičasta. Do sad sam je spremala kao rižot...
...a ovaj put sam se malo pozabavila domaćom ljubičasto-sivom tjesteninom :D. Sirova zrna crne riže sam samljela u brašno (jedva jedvice sa štapnim mikserom!?! jer nemam nikakav mlinac) i dodala u tijesto tako da tjestenina dobije jedan novi miris i boju...štih. :D
Kao što možete vidjeti na slikama, brašno crne riže izgleda kao pepeo.
Za cca 400 g domaće tjestenine bez jaja trebati će vam:
2 i pol šalice pečenog polubijelog brašna tip 850
35 g crnog rižinog brašna (može i obično rižino brašno)
pola šalice pšenične krupice tj. griza
1 i pol šalica vode na sobnoj temperaturi
prstohvat soli

Postupak:
Sve suhe sastojke pomješajte, zatim dodajte vodu i umjesite tijesto. Zamotajte ga u pamučnu krpu na sat vremena.
Nakon toga tijesto vrlo tanko razvaljajte i režite u željene oblike, npr. mašnice....
...malena srčeka koje možete iskoristiti za domaću juhu....:)

...ili pak izribajte tijesto, pa ćete dobiti poznatu slavonsku taranu, a recepte za taranu imate ovdje. :)
Što je bilo dalje s tjesteninom saznati ćete u jednom od idućih postova. :D

Broj komentara: 20:

JA U KUHINJI... kaže...

jako zanimljiv post.. nisam znala za crni pirinac ali mi bas fora izgleda... pasta mi je posebno simpaticna... ma super, super...

nlo kaže...

Zanimljivo! još nisam probala crnu rižu. fotke su jako lijepe i pašta baš zvuči zanimljivo!

Sweet Corner kaže...

post mi je odlican i fotke su divne! crnu rizu jos nisam probala, ali bas bi htjela, morat cu malo prosvrljati po trgovinama, ali tjestenina, svaka cast! jedva cekam nastavak!!!

Dunja kaže...

ovo je prezanimljivo, odličan post, stvarno si nam to lijepo prezentirala =)

Vali kaže...

Jedva čekam da vidim što je dalje bilo. :) Divno!

Snjezana kaže...

jesi li probala pudding od crne rize? jako fino posluzeno uz kokosovo mlijeko i tamnosmedi secer...:) samo ne znam da li je ova riza koju ti imas bas forbidden rice ili black glutinous rice. za pudding ti bas treba black glutinous rice buduci da forbidden rice nije "ljepljiva" kao black glutinous rice ali je jednako ukusna.:)

Nevena Buljan kaže...

Hvala vam svima na pažnji...drago mi je da vam se sviđa! :DD
#Cuisine by monsoon: jesam čula sam, švrljajući po netu naišla sam na black rice pudding koji se servira s tim kokosovim mlijekom kako i sama kažeš, ali nisam još probala...bez obzira sto nemam tu black glutinous rice probati ću s ovom...:))) hvala ti! :)

Dunja kaže...

znam da sam već komentirala =) ali sad ti dodjeljujem nagradicu koju možeš preuzeti na mom blogu =)

Вера kaže...

Ja isto nisam znala nista o crnom piricu.Super su i fotografije.
Na blogu Astal-koji je na novoj web adresi te ceka nagradica!
http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/

Nina kaže...

ovo sam već vidla na coolinariki i moram reči kako sam oduševljena

studena kaže...

Zašto volim tvoj blog? Jer si originalna i inovativna :)
Crnu rižu sam prvi put jela u Sieni kao rižoto: bilo je to prije oho-ho godina i nikako mi nije bilo jasno kako to da rižot od sipe nema okus po istoj...i tako sam naučila da postoji i crna riža :D
Imam jedan recept sa jakob školjkama, ali košarice su od skuhane riže - ova tvoja ideja, kao tijesto, mi se više svidja :)

ps. daj molim te uključi onu opciju po kojoj mogu komentirati i non-blogger-blogeri :)

karolina.m. kaže...

Pozdrav!Imas nagradicu na mom blogu!

rakyatindonesia kaže...

hi .. Ja sam iz Indonezije ... Nažalost, ako je moj hrvatski jezik je bad.I pročitati vaše artikel, to je lijepo. I ja volim svoj blog i želim da se vaši prijatelji, nadam se vašoj posjeti moj blog i ostavi komentar. ako se poteškoće u jeziku možete koristiti Google prevoditelj prevesti moj post. thank's
prijatelji.

indo-online kaže...

Hi .. lijepo .. članak Sviđa mi se to. I posjetite moj blog i ostavite svoj komentar

Nikki kaže...

Wow svaka cast kako si sve ovo napravila. Ni ja nisam cula nikad do sada za taj crni pirinac...

ROTKVICA kaže...

Nikada nisam jela crni pirinač, super su ti sličice

uncafediarte kaže...

nikad cuo za crnu rizu.
je li slatko ili slano?

Bugenvilija kaže...

Odličan post! Odlične slike i puno dobrih informacija.
Ovdje se crna riža prodaje miješana sa basmatijem (Njemačka) ili ponekad mirisnom rižom dugog zrna. Međutim nije najbolja kombinacija jer crna ostaje nekuhana, a bijela se raskuha.
Sad kad si mi stavila bubu u uho, potražiti ću kod lokalnog Azijata samo crnu rižu.
Pozdrav! :))

Anonimno kaže...

crna riža se prodaje u mercatoru na odjelu delikatesa ili sl. talijanska marka i zove se nerone

Unknown kaže...

Kupila sam crnu rižu u Interšparu u Zagrebu ,tako da ako je tko zainteresiran ne mora do Italije.