Sauternes, vin santo, marsala, prošek itd. itd.. - desertna vina, sva su mi draga i sve ih obožavam. Kada god sam u prilici kupim neko koje još nisam probala i tako s vremena na vrijeme degustiram, isprobavam i eksperimetiram sa raznim receptima. Posebno volim pripremati deserte sa desertnim vinom, čokoladne mliječne praline i često lutam internetom ne bih li pronašla neke nove ideje.
Na ovaj recept sam sasvim slučajno naišla na nepoznatom forumu, a čini mi se da ga je osmislio chef koji definitivno radi lijepe inovacije u kuhinji.
Naime, ovaj sladoled se najprije peče u pećnici, poput rožate. Zatim se ohladi, promiješa, te spremi u zamrzivač.
Rezultat je, za mene najbolji sladoled u svemiru. Subjektivno gledano, uopće ne pretjerujem. :) Objektivno gledano, ovo je sladoled koji sigurno još niste probali.
Ako jeste, javite, mi jer me baš zanima recept. ;) I napomena, u ovom sladoledu se dosta osjeti vino pa bi bilo dobro da koristite neko dobro desertno vino. Ja sam koristila prošek.
Idealno bi bilo da ga jedete uz:
1. tek pečene vruće hrskave palačinke i svježe jagod/ marelice/ šumsko voće
2. zasebno
3. preliven espressom
Dakle, trebati će vam sljedeći sastojci:
500 ml slatkog vrhnja
500 ml prošeka, ili drugog desertnog vina, npr. marsala, Sauternes
200 g smeđeg šećera npr. muscovado
7 žumanjaka, sobne temperature!
Pećnicu stavite grijati na 180C.
100 g šećera stavite u posudu sa debljim dnom zajedno sa 2 žlice vode te stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte dok ne dobijete karamel tamno smeđe boje, no pripazite da vam ne zagori jer će biti pregorko. Vrući karamel odmah i brzo izlijte u posudu u kojoj ćete peći kremu za sladoled tako da dno sasvim bude obloženo.
U jednu posudu ulijte desertno vino te ga zagrijte da bude vruće. U drugu posudu zakuhajte slatko vrhnje. Žumanjke miksajte sa preostalih 100 g šećera dok ne postanu svjetlije boje. Uzavrelo vrhnje pažljivo i polagano ulijevajte u umućene žumanjke temperirajući smjesu, kako žumanjci ne bi koagulirali. Zatim ulijte i vino i sve zajedno promiješajte. Smjesu izlijte u četvrtastu posudu sa veličine cca 30X20 u koju ste prethodno stavili karamel, te pecite u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta.Trebali bi dobiti nešto nalik pudingu. Možda će vam se učiniti na početku kako se krema neće stisnuti, no nakon 40 minuta trebala bi biti nalik drhtavom pudingu.
Pečenu kremu ohladite, izmiksajte ili promiješajte ponovno da bude konzistencije kreme, te spremite u zamrzivač u plastičnu posudu. Također, mislim da nije potrebno vaditi sladoled iz zamrzivača svakih sat vremena kako se ne bi stvarali kristali leda. To sam ovaj put preskočila i sladoled je bio savršene kremaste teksture. Naravno, možete ga pripremiti i u stroju za sladoled.
Servirala sam sladoled sa kavom i tostiranim usitnjenim bademima. Inače, u Italiji, kuglica sladoleda "utopljena" u espressu se naziva "affogato". :)
3 komentara:
Genijalno izgleda. Prvi puta čujem za ovaj način pripreme sladoleda. Bilježim za isprobati.
Uh, uh, ljubitelj neobičnih sladoleda kakav jesam, ne mogu ne isprobati ovaj način pripreme. Stvarno mi se čini fantastičnim.
Ajme draga Nevena što je ovo dobro, doslovno grešno :), fenomenalan sladoled koji moram čim prije isprobati !
Objavi komentar