14. travnja 2011.

Pečene trilje od kamena s himalajskom soli i uljem od peršina, usputna riža sa šparogama i tikvicama

 Trenutno, čini mi se skroz neprirodno pisati o ovom jelu koje smo jeli prije 2 tjedna, a koje me strašno asocira na ljeto. Tada je bilo toplije, bilo je puno više sunca nego što ga ima ovih dana,  i svi smo se nekako razveselili proljeću. Danas gledam samo tmurne face po gradu, očito nikome nije po volji hladnoća. Zgrozila sam se nad jučerašnjom prognozom vremena :(. Taman sam prije nekoliko dana sva ushićena zasadila na balkonu cherry rajčice (jer bez rajčica ljeto preživjeti ne mogu, zaozbiljno! ;), jagode i bosiljak. :D Nadam se da neće smrznuti, kažu mi da neće. Origano koji sam prije nekoliko mjeseci kupila lijepo se održao preko zime :), sad mi još fale metvica, timijan, vlasac... i tko zna čega ću se još sjetiti. :) Kad smo već kod povrća, začinskog i samoniklog bilja, neki dan sam po prvi put sadila i luk, te nabrala punu vreču divljeg poriluka kojeg u Gorskom kotru ima na izvoz, ali o tome u nekom od idućih postova.

Prije 2 tjedna trilje nisu bile baš jeftine na tržnici, čini mi se da i inače nisu, 60 kn po kilogramu, no kupili smo ih i  uživali u manjoj količini, onako baš za gušte. :)
Ovdje pročitajte više o trilji ili barbunu, vrlo zanimljiv članak. :)
 I tako, razmišljala sam si kako ih iskombinirati i eto, ovo je rezultat. Ulje od peršina sam popamtila iz nekog od prijašnjih brojeva iće&piće. Vrlo ga je jednostavno napraviti, a i razbiti će monotoniju upotrebe maslinovog ulja kod ribe, nešto malo drugačije, a jako ukusno.
Naravno, himalajsku sol možete zamijeniti običnom solju, a ulje od peršina običnim maslinovim uljem.
Recept:
1/2 kg trilja
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 vezica peršina
himalajska sol ili obična krupna sol
svježe začinsko bilje, npr. origano, timijan, majčina dušica, ružmarin
1/2 limuna, izrezanog na tanke fete
svježe mljeveni papar

Trilje očistite od utrobe, operite ih i posušite ubrusom. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
Himalajsku ili pašku krupnu sol sameljite ili usitnite u mužaru (usitnila sam u drvenom mužaru) te posipajte po ribi, začinsko bilje nakidajte također po ribi, popaprite svježe mljevenim crnim paprom, te na svaku trilju stavite 1 tanku fetu limuna. Pecite 10-15 minuta.

Ulje od peršina
Peršin narežite na sitno, pomiješajte ga sa uljem te stavite na skroz laganu vatru. Peršin će se polako pržiti u ulju te pustiti svu svoju aromu i zelenu boju, primijetit ćete kada je skroz uvenuo i popržen, trebat će jedno 10-15 minuta. Maknite s vatre te procijedite ulje, trebalo bi biti zelenije boje. Pečenu ribu poslužite sa peršinovim uljem te torticama od riže i šparoga sa tikvicama.

Riža sa tikvicama i šparogama
Rižot sam napravila uobičajeno, a pri kraju dodala tikvice i šparoge pirjane na maslinovom ulju. Iskreno, ne sjećam se koliko sam čega stavila, sve je bilo brzinski i odokativno, onako usputno kao prilog ribi.
I zato, uživajte kad god imate priliku u triljama od kamena, osim što imaju ovu krasnu elegantnu crvenkasto-rozu rekla bih koraljnu boju, zaista su neodoljive! :)

23 komentara:

JA U KUHINJI... kaže...

Sve mi zvuči super fino a fotkice su me opile svojom lepotom... Predivno!

Anonimno kaže...

Savršeno,sve pohvale!
Navrati i ti ponekad na moj blog:)
Lijep pozdrav i ugodan vikend.

Jovana kaže...

SJAJNO!! Slike govore više od hiljadu reči!!

Andrea kaže...

Ovo je ručak baš po mom ukusu, a sve izgleda tako neodoljivo lijepo i ukusno. :)

Dunja kaže...

Prekrasan post, nekako je osuvremenjen i moderan, tako bi zapravo trebali izgledati food blogovi, a o fotkicama da ne govorim, savršene su, zapravo svojom expozicijom prate temu, a to su trilje. Tu je zapravo čarolija. Sve čestitke. A što se tiče recepta, zarazno dobro, jednostavno a "gusto" okusima. Obožavam trilju.

Usput, ova hladnoća mi je uništila mini rajčice. Sadit ću ponovo! Eto malo ću utvrdit gradivo, stari su govorili u kontinentalnim krajevima, paradajz NE prije 1. maja.

Dilajla kaže...

Divne sličice,a ona sama šparoga je zakon,vlasac obavezno zasadi jer namučiti ćeš se dok ne nikne (jako teško nikne iz sjemena) ali kad ojača toliko je otporan da je moj preživio i ovogodišnji snijeg na Kastvu a ij a sam posijala baziliku i to onu sitnu i krupnu ali nikako da krene a valjda hoće.A lijepa mi je i ona crvena ali ove godine nemogu naći sjeme,pogledaj u Trstu oni imaju jako kvalitetno sjeme.I na kraju balade trilje obožavam.

Branka - byB kaže...

Ovo je bilo baš za uživanje ! Odlično, sve si zbilja vrhunski pripremila i baš mi se jako sviđa, bravo !
I ja se pitam gdje su nestali oni topli dani kojima sam se razveselila, ali nadam se da će i ovo tmurno vrijeme brzo proći i evo opet sunca. Lijepi vrt si na balkonu posadila, biti će i mirisno i fino :)

Marina kaže...

Inače ne volim ribu, ali ovo kod tebe tako divno izgleda da bi sve pojela :D

Sanja Manasijevic kaže...

Ocarana sam fotkama! Sjajno...A trk trlje...ajme.

Bite my cake kaže...

Kod tebe uvijek nešto zanimljivo i superfino! Bravo za ovaj fenomenalan post, jelo, fotke...nemam riječi, divota! Oduševljena sam kako si ovo iskombinirala, a ovo ulje mi je novitet i probat ću jednom napraviti na ovaj način!

tanja kaže...

Predivan post, odlican recept, i fenomenalne slike!!! Uzivala sam gledajuci...:)

Lijep pozdrav!

Unknown kaže...

Gzba za oči, stomak i dušu! Fantastčan post!

Iiiii kaže...

Genijalne fotke!!!

Nevena Buljan kaže...

Zahvaljujem svima! :)))

Maja kaže...

Nevenić, prekrasno izgleda,a kombinacija je za 10 :)
Odma mi je za oko zapeo i ovaj tvoj tanjur :) Prekrasno servirano!
Di si nabavila Himalajsku sol?
Joj, tu je dva dana bilo malo bure, ništa strašno, nedovoljno da mi uništi bilje koje mi je taman počelo pupati :) Dobila sam i mini rajčice i korijandar pa sam i to posadila, kao i šumske jagode koje su već počele cvjetati - nadam se da će izdražati i tvoje i moje ovo promjenjivo vrijeme :)

Marija kaže...

Prelepo! Savrseno!

I napokon odlicna ideja za upotrebu Himalajske soli.

Sad sam bas citajuci ovo pomislila kako je zanimljivo to da se u Himalajskoj regiji ta so skoro uopste ne koristi. Skoro, kazem, jer sam se ubila trazeci je tamo, i kao da ne postoji u menijima. Na Tibetu i u Kini u Himalajskoj regiji je nisam videla uopste. Tek u Katmanduu, u radnjici gde prodaju stvari iz uvoza za turiste. Bila je samo crna so i kostala je nesto manje od 1 eura :)

Monika kaže...

ova prva fotka, odnosno kolaž, me oduševila! prekrasno. ovu ribu nisam nikad probala, ali vjeurjme da je ukusna. ulje peršina sam isprobala, kao i pesto i oduševili su me. sve u svemu, divan ručak!

Tea kaže...

Ebba, divan blog! :)
Osim pohvale želim te zapitat kako si (s obzirom da si na bloggeru) napravila ovo ispod naslova bloga (početna stranica, recepti, i sl.)
Puno puno hvala!
Možeš me posjetiti na http://www.liveloveandeatdesserts.blogspot.com/

ali sam prije bila na http://teacia.blog.hr/

Sweet Corner kaže...

ostavljas me bez teksta, savrsene fotke, recept! odusevljena sam!

lusitania kaže...

pravi ljetni rucak. mada priznajem da sam naslov citala nekoliko puta prije nego sto sam shvatila o cemu se radi....;-)). fotke su sjajne!

jubistacha kaže...

Oh, ja obožavam trilje ili kako se kod nas kaže: trigice. Onako jednostavno samo uvaljane u brašno i popržene na malo ulja. Prekrasno izgledaju ove i stvarno treba ponekad nešto promjeniti. Sviđa mi se ulje od peršina...

Branka - byB kaže...

I moje triljice su ispečene :)
Jutros sam u ribarnici našla par zadnjih komada, taman koliko treba za mene, lijepe, svježe, i sjetim se ovoga tvoga recepta :)
Nemam himalajsku sol pa sam stavila običnu + ostalo i jako je , mmmm, finoooo....
Uz triljice sam napravila veliku mješanu salatu i zbilja jedan odličan lagani ručak za današnji topli dan.

Nevena Buljan kaže...

Hvala puno svima! :-))
Branka: nemaš pojma koliko mi je drago da si ih napravila i da su ti se svidjele! Hvala ti na povjerenju! :))